Autor Wątek: E11 vvti i olej: ten typ tak ma ?  (Przeczytany 5763 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mico11

• Gość
E11 vvti i olej: ten typ tak ma ?
« dnia: 28 Czerwca 2005, 23:19:30 »
Witam,
Wiem ze temat byl juz walkowany 120 razy ale prosilbym jeszcze raz posiadaczy e11 vvti oraz znawcow o rade. Jestem o krok od kupna takiego wozu (1,4 150tys km) i teraz pytanie ile "brania" oleju mozna zaakceptowac ?

Zadne tam babranie sie w remonty silnika nie wchodzi w gre - nie po to kupuje samochod zeby go naprawiac od razu, nie mam na to ani czasu ani pieniedzy.

Bo w sumie z tego co poczytalem to jest spora szansa, ze bedzie tak 0,5 - 1 litr na 1tys km bral. Czy mozna to zaakceptowac i po prostu lac czy raczej trzeba cos robic?

Pozdrawiam,
Michał

U123

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Czerwca 2005, 23:58:44 »
Witam,
mogęjedynie potwierdzić:
E11 2000r. 1,4 vvti - trasa: Polska - Włochy - Polska 5200km w dwa tygodnie, po autostradach z 4 osobami i bagażem. Często przy prędkości 140-160 km/h. Corolka łykęła "dobry" litr oleju. Natomiast w górach coś tak jak bym słyszał zawory (przy podjazdach na wyższych biegach).
Samochód mam po pierwszym właścicielu od listopada 2004. Made by GB. Obecnie 104 kkm i w zasadzie nie ma większych problemów poza częstym Check Engine. Jedną sondęlambda wymieniłem i zabieram sięza drugą, tylko muszęją najpierw sprawdzić czy to ona bruździ.
Pozdrawiam

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Czerwca 2005, 12:16:49 »
Cytat: Mico11
Bo w sumie z tego co poczytalem to jest spora szansa, ze bedzie tak 0,5 - 1 litr na 1tys km bral. Czy mozna to zaakceptowac i po prostu lac czy raczej trzeba cos robic?

Zawsze mozesz zrobic badanie cisnienia sprezania i proby olejowej wtedy bedzie wiadomo czy lyka a pewnie na pewno lyka olej, ja dolewam w swojej 0.3 -0.4 na 1000km (w zaleznosci jak operuje gazem :lol: ) i dolewam remontu nie mam zamiaru robic a dolewkami sie nie przejmuje w koncu to auto ma ponad 12 lat a przebiegi rzedu 1000km miesiecznie jeszcze nie zmuszaja mnie do kupowania o chwila buklaczkow z olejem :-) a w nowym.... jak bym mialo dolewac np. 0.5L na 1000km no to chyba bym sie nie pogodzil z takim obrotem sprawy. Teraz wiem ze przed kupnem sprawdzil bym caly silnik tak jak wyzej pisalem :-)

Moja rada...w warszawie jest duzo miejsc gdzie dobrze ci chlopaki posprawdzaja cale autko, lacznie z gruboscia lakieru mysle jednak ze jest to autko katowane przez jakiegos przedstawiciela, przynajmniej po przebiegu autk tak sie domyslam. Bo jednostki VVT-i Toyota w zmodernizowanej E-11 wprowadzila chyba dopiero w 2000roku wiec 150tys w 5 lat...? bardzo duzooo:-)
Poza tym jesli na poczatku nr. VIN jest "JT" to znaczy ze samochod wyprod. w japonii wiec warto go ogladnac jesli jest co innego to ja bym zrezygnowal z dalszych ogledzin :-)
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Offline ZAJAX

• Toyot Leżący
  • *
    • http://www.corollaclub.org
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Czerwca 2005, 22:15:55 »
Croom, zużycie oleju przez Twój silnik ma sięnijak do zużycia oleju powodowanego ewentualnymi wadami fabrycznymi, które wystepowały w pierwszych latach produkcji corolli z silnikami vvti.

Polecam opcjęSZUKAJ.   :asearch  
Na ten temat było już naprawdęsporo napisane.
Ewentualnie polecam tą samą opcjęna www.forum.corollaclub.org

Pozdr,

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Czerwca 2005, 13:33:41 »
Ja sie upieram przy pierscieniach ktore zawsze byly slaba strona toyoty...byly i sa nadal slaba strona...
Jak widac wiekszosc zabiegow skoncentrowana byla na pierscieniach

Ponizej zacytuje tresc postu klubowicza KAJJO, to moze pomoze co nieco, zwlaszcza ze kolega KAJJO zamiescil rowniez info o roku w ktorym przeprowadzano modernizacje :-)

Cytuj (zaznaczone)
Nadmierne zużycie oleju przez silniki 3ZZ oraz 4ZZ w modelu Corolla po przebiegu około 40-60 tys km

Uwaga: szybkość wystąpienia (przebieg samochodu) problemu i jego intensywność (ilośc zużywanego oleju) zależna jest przede wszystkim od warunków eksploatacji samochodu i użytego oleju w silniku.

Stwierdzono kilka przyczyn mogących doprowadzić do zwiększenia zużycia oleju:
1. zużycie olejowych pierścieni tłokowych (ja nie spotkałem sięz takim przypadkiem)
2. korozja uszczelniających pierścieni tłokowych co doprowadzało do powstawania rys na gładziach cylindrów - problem dotyczył głównie silników produkcji japońskiej
3. zapiekanie olejowych pierścieni tłokowych. Na skutek przyspieszonej utraty własności smarnych przez olej silnikowy powstają substancje smoliste tworzące osad w rowkach pierścieniowych (faktycznie sam to widziałem). Nagar ten powoduje utratęwłasności sprężystych pierścieni tłokowych - problem dotyczy szczególnie silników produkcji europejskiej (angielskiej).

Zmiany wprowadzone na linii produkcyjnej:
ad1. wprowadzono azotowanie pierścieni tłokowych (od 12.2001r. dla prod. japońskiej, od 01.2002 r. dla prod. angielskiej)
ad2. wprowadzono chromowanie uszczelniających pierścieni tłokowych ( od 04.2002 prod japońska, uszczelniające pierścienie tłokowe dla produkcji europejskiej były chromowane od początku prod.) Chromowanie wprowadzono dla uniknięcia efektu korozji pierścieni która powodowana jest głównie przez zwiększoną zawartośc siarki w paliwie.
ad3. wprowadzono dodatkowe kanały powrotne oleju w bloku silnikowym w celu uniknięcia mieszania sięoleju silnikowego z przedmuchiwanymi gazami spalinowymi w przestrzeni pod osłoną łańcucha rozrządu (od 01.2003 dla prod japońskiej, od 02.2003 dla prod. europejskiej)
Zmiana została wprowadzona od numerów:
Corolla 1.6 - 3ZZ U427854 (końcówka nr VIN E067233)
Corolla 1.4 - 4ZZ U427856 (VIN E073914)

Naprawa w serwisie:
Serwis przeprowadza proceduręweryfikacji (demontaż głowicy, sprawdzenie gładzi cylindrów, pomiar średnic cylindrów, demontaż tłoków, sprawdzenie pierścieni tłokowych) i w zależności od stwierdzonych uszkodzeń:
1. wymienia zmodyfikowany (poprawiony) short block (krótki silnik) lub
2. wymienia komplet zmodyfikowanych pierścieni tłokowych.

poza tym podaje link zrodlowy do w/w posta i nie tylko
http://www.forum.toyota.org.pl/viewtopic.php?p=44600&highlight=#44600
http://www.forum.toyota.org.pl/viewtopic.php?p=40130&highlight=#40130

Cytat: ZAJAX
Polecam opcjęSZUKAJ.  
Na ten temat było już naprawdęsporo napisane.
Ewentualnie polecam tą samą opcjęna www.forum.corollaclub.org

Tutaj chcemu chlopakowi pomuc swoimi wypowiedziami a nie za kazdym razem odsylac kazdego nowego do wyszukiwarki tak jak to sie dzieje na corollaclub i szukania czegos konkretnego z fury bezsensownych wypowiedzi przez pol godziny. Ktos sie o cos pyta to ja probuje mu odpowiedziec a nie w wiekszosci wypadkow blokowac temat albo pisac odpowiedzi typu szuac !, bylo itp...
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl