Autor Wątek: Corolla E12 Niedziałająca klimatyzacja  (Przeczytany 2940 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline szymonek

• Początkujący
Corolla E12 Niedziałająca klimatyzacja
« dnia: 13 Czerwca 2021, 12:51:44 »
Witam.
Mam takie pytanie czy jest możliwość w Corolla E12 2002r. D4D diesel użyć tego preparatu do uszczelniania klimatyzacji? Czy jest w ogóle sens sobie tym zawracać głowę czy tylko pogorszy sprawe i po jakimś czasie trzeba będzie wydać 3x tyle na naprawę.Chodzi i ten film z TVN Turbo
https://www.youtube.com/watch?v=tIXDuJUxWo4
https://www.youtube.com/watch?v=CPdI6dvxAvk
a to ten produtk
https://www.easyklima.pl/kolekcja/sklep
« Ostatnia zmiana: 13 Czerwca 2021, 12:54:37 wysłana przez szymonek »

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Corolla E12 Niedziałająca klimatyzacja
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Czerwca 2021, 14:40:26 »
Nie oglądaj filmików na YT tylko jedź do kogoś, kto się zajmuje klimatyzacjami. Nie napełnianiem w namiocie pod marketem tylko naprawą i serwisem.

Trzeba znaleźć nieszczelność, usunąć, napełnić i jeździć. Wszelkie druciarnie i półśrodki mszczą się w najmniej odpowiednim momencie.
3VZ.pl

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Czerwca 2021, 23:39:47 »
Nie oglądaj filmików na YT tylko jedź do kogoś, kto się zajmuje klimatyzacjami. Nie napełnianiem w namiocie pod marketem tylko naprawą i serwisem.

I niech zapłaci przynajmniej 0,5 wartości pojazdu w takim serwisie:)
Ja też kiedyś myślałem że SERWIS klimy to fachowcy jak lodziarz w lodziarni..
Zapłaciłem w czort kasy za regeneracje kompresora jego wmontowanie/wymontowanie z układu nabijanie opróżnianie układu i inne jakieś niezbędne rzeczy w Suzuki Baleno.. Po dwóch tygodniach kompresor rozsypał się po drodze spało elekromagnetyczne sprzęgiełko i tyle nacieszyłem się chłodem::) Facet miał serwis pojazdów pogotowia ratunkowego > robił serwis garnizonu mazowieckiego. Powiedział że tak mogło się zdarzyć i kasy mi nie oddał. Jedyne na co się zgodził to nabić za darmo klimę jak załatwię sobie kompresor. Kupiłem używany kompresor z gwarancją na allegro, pamiętam że kosztował 200 PLN przełożyłem u swojego mechanika , facet nabił mi układ zgodnie z obietnicą i wszystko działało jak należy. Od dziś serwisy z logo KLIMATYZACJA omijam szerokim łukiem. Klimę w E12 nabijam  za połowę ceny w serwisie u siebie na powiecie i nie miałem nigdy z tym problemów w E12. Odgrzybiam sam pianką toyoty raz w roku  wymiana filtra zgodnie z instrukcją> tak jak robią to w ASO Toyoty za 149 złotych > mnie kosztuje to 20 Pln a pianka styka na dwa takie czyszczenia.
W yarisie II  2009 mam problem z klimą bo nie chłodzi jak powinna ale póki co nic z tym nie robię > działać działa może jak będzie 35 za oknem to pokuszę się o wizytę u mechanika.
« Ostatnia zmiana: 14 Czerwca 2021, 23:41:23 wysłana przez smokofilidanek »

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Czerwca 2021, 06:57:07 »
Do fachowego serwisu klimatyzacji można jechać na samą tylko diagnostykę, a naprawę zrobić już samemu. Jak tak robiłem z miesiąc temu - pojechałem na nabicie gazem a w serwisie klimatyzacji ustalili, że gaz ucieka przez chłodnicę klimatyzacji i jest ona do wymiany jako uszkodzona. Powiedzieli, że wymienią mi ją za 800zł. Za samą diagnostykę zapłaciłem im 50zł i zabrałem pojazd. Chłodnicę kupiłem nową w Internecie za ok. 240zł, wymieniłem sam i pojechałem do nich tylko na sprawdzenie szczelności i nabicie gazem (200zł).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl