Autor Wątek: Jaki typ swiec do 4a-fe (F)  (Przeczytany 25953 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

trust_no_one

• Gość
Jaki typ swiec do 4a-fe (F)
« dnia: 22 Lipca 2004, 00:17:12 »
Witajcie,
    jestem szczesliwym posiadaczem Cariny E.
Poszukuje odpowiedzi na pytanie jaki typ swiec nalezy uzywac w Carinie z silnikiem 4A-FE.
Serwis - na podstawie VIN podal Denso K16R-U, jednak po wykreceniu starych okazalo sie,
ze zalozone byly K20R-U. Dla niewtajemniczonych te drugie sa nieco "zimniejsze".
Oczywiscie po wymianie silnik sprawuje sie lepiej jednak targa mna niepewnosc czy
w ASO pomylili sie teraz czy przy poprzedniej wymianie?
Moze Toyota umieszcza takie dane w instrukcji do auta?
Chwilowo jestem 500 kilometrow od  instrukcji i sprawdzic nie moge.

Pozdrawiam,
trust_no_one

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Lipca 2004, 12:25:40 »
wg ksiązki powinieneś mieć
Nippondenso K20R-U
Ngk BKR6EYA
Bosch FR7KC

czyli te co wczesniej miałes były prawidłowe a te co teraz masz to ksiązka nie podaje

trust_no_one

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Lipca 2004, 13:02:52 »
Dzieki a pomoc. Dokonalem pewnego rozpoznania w kilku ASO. Pierwsza odpowiedz brzmiala k16R-U (Denso). Podokladniejszym wypytaniu okazalo sie, ze producent podaje
dwa typy swiec - dodajac K20R-U (pozostale Bosch i NGK to odpowiedniki)

Drazylem wiec temat - chlopcy z ASO chwile ustalali zeznania. Okazalo sie (podaje za ASO), ze K20R-U nalezy stosowac do 4A-FE pracujacego na ubogiej mieszance a K16R-U na wzbogaconej (Toyota zmniejszyla nieco moc 4A-FE ze 115 do  110 KM wzbogacajac nieco mieszanke).

Zapytalem w jaki sposob sprawdzic z ktora wersja silnika mam do czynienia - otoz silnik pracujacy na mieszance ubogiej ma miec sonde lambda umieszczona poza kolektorem wydechowym.

Jeszcze o rezultatach wymiany swiec: silnik zyskal na kulturze pracy, ma wiekszy moment na niskich obrotach (tj. 1200-2500) dlatego tez lepiej przyspiesza w tym zakresie..Nie slysze spalania detonacyjnego przy zimnym obciazonym silniku. Poprzednie swiece mialy przebieg niemal 40 tys.

Pozdrawiam,
trust_no_one

Offline look

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Sierpnia 2004, 14:13:13 »
Cytuj (zaznaczone)
Pierwsza odpowiedz brzmiala k16R-U (Denso). Podokladniejszym wypytaniu okazalo sie, ze producent podaje
dwa typy swiec - dodajac K20R-U (pozostale Bosch i NGK to odpowiedniki)

Drazylem wiec temat - chlopcy z ASO chwile ustalali zeznania. Okazalo sie (podaje za ASO), ze K20R-U nalezy stosowac do 4A-FE pracującego na ubogiej mieszance a K16R-U na wzbogaconej (Toyota zmniejszyla nieco moc 4A-FE ze 115 do  110 KM wzbogacajac nieco mieszanke).

Ja posiadam silnik 1.6 4AFE na ubogą mieszankę(107 zamiast 116 KM) i tam powinna być swieca denso PK20R13 (lub BKR6EP13 NGK) z platyną na elektrodach, przystosowana do trudniejszych warunków spalania. Świeca tak kosztuje około 60 zł za sztukę, ale na silniku jest naklejka, że SPARK musi być only special platinium i żeby wymieniać je co 100 tys KM  :shock:
W kilku źródłach znalezionych w sieci znalazłem info, że normalny 4AFE ma świece K20R-U

Rafik

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Września 2004, 23:59:10 »
Ja jeżdżęCarinką z silnikiem 1.6 LB, gdy ją kupowałem jeżdziła na świecach Denso K20R-U.  Gdy wymieniałem, założyłem platynowe(według książki) świece NGK BKR6EP-13 (zapłaciłem za sztukę64zł).
Po wymianie jest znaczna rożnica jeżeli chodzi o przyspieszenia w zakresie gdy silnik pracuje na ubogiej mieszance(i świeci sie zielona dioda Economy)na korzyść świec platynowych. Dużo latwiej przyspiesza w tym zakresie natomiast na wyższych obrotach, na bogatej mieszance już niewidać żadnej różnicy między tymi świecami. Aha i jeszcze jedna zaleta platynówek, wymienia sięje co 100 tyś. km.

piwo

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Września 2004, 08:45:11 »
Cytat: Rafik
Aha i jeszcze jedna zaleta platynówek, wymienia sięje co 100 tyś. km.

To w takim razie jaki jest przebieg swiec 'normalnych'...?? Nigdzie nie znalazlem tego zapisu w ksiazce obslugi. Niektorzy podaja 60 tys km, inni 20 tys. Zgodnie z dokumentacja mojego auta, ostatnia wymiana swiec byla ponad 20 tys km temu i dlatego zastanawiam sie czy juz czas nadszedl na kolejna wymiane. Bede wdzieczny za informacje.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Września 2004, 10:17:30 »
O ile dobrze pamiętam, u mnie instrukcja mówi co 15kkm dla zwykłych świec.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Września 2004, 11:06:33 »
Ja jak jeźdze na gazie to staram sie nie rzadziej niż 20.000

piwo

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Września 2004, 11:24:02 »
Cytuj (zaznaczone)
O ile dobrze pamiętam, u mnie instrukcja mówi co 15kkm dla zwykłych świec.

Cytuj (zaznaczone)
Ja jak jeźdze na gazie to staram sie nie rzadziej niż 20.000

Na to wychodzi ze rzeczywiscie przyszla pora na wymiane.
O konkretny typ nie bede juz pytal - bylo o tym na forum, kupie te ktore sa podane w ksiazce obslugi czyli K20R-U.
Nie mam jednak klucza do swiec a podobno sa dwa typy - czy moze mnie ktos oswiecic jaki wystepuje do naszych motorkow...?? Czy po prostu kupujac swiece od razu dopasuje narzedzie do nich...??

Offline Piwalek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Października 2004, 14:46:35 »
Cytat: Rafik
Ja jeżdżęCarinką z silnikiem 1.6 LB, gdy ją kupowałem jeżdziła na świecach Denso K20R-U.  Gdy wymieniałem, założyłem platynowe(według książki) świece NGK BKR6EP-13 (zapłaciłem za sztukę64zł).

Witam
Gdzie można te świece ( NGK BKR6EP-13 ) kupić za takie pieniądze (64 zł). Na razie nie mogęznaleźć taniej niż 78 zł :?:
Chyba że to cena netto ?
Pozdrawiam
Carina E Sportswagon 1.6

Rafik

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Października 2004, 15:47:22 »
Sklep motoryzacyjny AUTO ART MOT Oświęcim
ul. Powstańców Śląskich 3a (obok CPN)
tel. (033) 843-22-26
e-mail: autoartmot@wp.pl
czynne:
pn-pt 8:00-19:00
sobota 8:00-15:00
Świece NGK BKR6EP-13 aktualna cena 65zł/sztuka.
Na miejscu nie mają, sprowadzają na zamówienie, czeka sięjeden dzień.

Pozdrawiam

Offline Piwalek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Października 2004, 16:27:33 »
Zamówiłem jw. Mają b. tanio. W Krakówku najtaniej 78 zł. - obdzwoniłem 6 hurtowni. Mam nadziejęże to nie podróby.
Carina E Sportswagon 1.6

Rafik

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Października 2004, 19:14:57 »
Eno bez przesady, NGK platynowe podróbki?! Nie pisałem tego dla podpuchy, sam na nich jeżdżętrzeci miesiąc i jestem zadowolony i myśle że Ty też będziesz.

Offline Piwalek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Października 2004, 19:26:16 »
Witam
Właśnie wymieniłem świece na NGK BKR6EP-13. Silnik LB. Były wkręcone PK20R13 ( Denso ) w dosyc opłakanym stanie ( elektrody zdrowo wypalone ). Niemiec przede mną chyba jakoś
rzadko wymieniał. Narazie czujęże samochód jakoś lepiej przyspiesza w dolnym zakresie obrotów. Ale to co mnie trapiło - czyli drgania na wolnych - niestety nie ustąpiło ( no może jest delikatnie lepiej).
Czy ktoś wie czy można jakoś wyregulować wolne obroty ( tzn. podnieść o jakieś 100 ) bo teraz mam ok.750 ( nie skaczą ) ale jak bardzo lekko dodam gazu - drgania ustają.
Czytałem gdzieś że można kręcić silnikiem krokowym czy cuś  :?:
Jeżdżęna benzynie.
Pozdrawiam
Carina E Sportswagon 1.6

vip

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Października 2004, 12:43:31 »
Cytuj (zaznaczone)
Czy ktoś wie czy można jakoś wyregulować wolne obroty ( tzn. podnieść o jakieś 100 ) bo teraz mam ok.750 ( nie skaczą ) ale jak bardzo lekko dodam gazu - drgania ustają.
Czytałem gdzieś że można kręcić silnikiem krokowym czy cuś  

Przy lince gazu na końcu pod maską jest mechanizm ze śruba z nakrętką o ile dobrze pamiętam śrubą regulujesz wysokość wolnych obrotów a nakrętką blokujesz pózniej możliwość rozregulowania ustawień.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl