Autor Wątek: bagażnik rowerowy na hak - 4 rowery  (Przeczytany 25050 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomekwu

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: bagażnik rowerowy na hak - 4 rowery
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Czerwca 2021, 10:11:16 »
Sporo jeżdżę z rowerami na haku i mam kilka przemyśleń / uwag co do wyboru platformy jeżeli planujesz wozić 4 rowery:
- jeżeli masz taką opcję, przymierz swoje rowery na czyimś bagażniku. Wożę 3 spore MTB i naprawdę ciężko jest to upchnąć na 3-rowerowej platformie (szerokie widelce i kierownice + szeroki rozstaw tylnego trójkąta ciężko jest pożenić ustawiając rowery na przemian)
- zwróć uwagę na system mocowania ramion do pałąka bagażnika. Lepsze modele umożliwiają odpięcie ramienia co może okazać się nieocenione przy składaniu puzla w postacie 4 rowerów z ramami w trójkącie ("męskie") na jednej platformie, zwłaszcza w sytuacjach gdy po drodze zdejmujesz lub dokładasz jeden rower.
- koniecznie platforma z możliwośćią uchylenia ale nie poprzez odkręcenie x-śrub tylko z jakimś zmyślnym systemem (miałem kiedyś bagażnik, który uchulał się po odkręceniu 4 motylków znajdujących się pomiędzy rowerami - uchylić jeszcze się dawało ale złożenie  niewykonalne)
- koniecznie jakiś zmyślny system mocowania na kuli (nie kręcenie kluczem 13 tylko dźwignia lub jak w tańszych modelach thule duży motyl)
- mocowanie kół ->  plastikowe opaski dużo lepsze niż miękkie troki
- jak już pisano wcześniej w tym wątku sprawdź wagę takiego zestawu (4 rowery + platforma) vs maksymalny dopuszczalny nacisk
- przed pierwszym wyjazdem zaplanuj sobie godzinkę na przećwiczenie pakowania całego zestawu - nie jest tak łatwo jak mogłoby się wydawać

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Czerwca 2021, 17:56:53 »
Dzięki za odpowiedzi. Chyba skuszę się na Thule VeloSpace XT 3.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Czerwca 2021, 21:46:19 »
Tomek - cenne wskazówki. Dodam tylko, że podczas zakładania platformy na hak najpierw wpinam wtyk do gniazda, a po tym zakładam bagażnik na hak. Wpinanie wtyczki do gniazda jest bardzo niewygodne gdy bagażnik jest na haku.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 18 Czerwca 2021, 22:32:51 »
No dzięki. Jeszcze nie kupiłem. Zastanawiałem się nad Thule 926 + adapter na czwarty rower.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Czerwca 2021, 15:58:27 »
Ja kupiłem Aguri Active Bike 3+1. Całkiem solidna konstrukcja, odchylana, opaski na koła plastikowe, odpinane uchwyty ram.
Adaptera na czwarty rower na razie nie założyłem, ale kupiłem przyszłościowo jak trzeba będzie zacząć wozić czwarty rower.

Ze swojej strony dodam: uważajcie na stopy, ja przy pierwszych przymiarkach przy zdejmowaniu bagażnika z haka spuściłem sobie go na palce u nóg  :czerwona:

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 28 Czerwca 2021, 11:42:40 »
Niestety 4 rowery muszę odpuścić :/ mam aluminiowe ramy, nie zmieszczę się w 50kg z czterema rowerami.
Może w przyszłości dołożę dachowy.

BTW, jeden sprzedawca twierdzi że Thule Coach 276 to jest to samo co Thule VeloCompact 926, ale widzę że ten ostatni ma jakąś nową wersję poprawioną, ktoś się orientuje?

Offline Łukasz22

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 28 Czerwca 2021, 15:42:16 »

BTW, jeden sprzedawca twierdzi że Thule Coach 276 to jest to samo co Thule VeloCompact 926, ale widzę że ten ostatni ma jakąś nową wersję poprawioną, ktoś się orientuje?

Mnie poinformowano w Thule, że te dwa bagażniki różnią się tylko malowaniem i innym kolorem lamp. Faktycznie parametry techniczne mają identyczne. Ponoć Thule Coach 276 jest przeznaczony tylko dla sklepów stacjonarnych, a Velo Compact 926 można kupić również w sklepach internetowych.

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 28 Czerwca 2021, 16:04:59 »
Fajne, składane, dodatkowo jest pokrowiec na to cudo ale z kolei ten który ja kupiłem VeloCompact 926 ma uchwyt z kulą montowany na ścianę i u mnie sobie wisi pod sufitem nikomu nie wadząc.
Ten uchwyt jest w zestawie czy trzeba dokupić?

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 28 Czerwca 2021, 16:05:38 »
Mnie poinformowano w Thule, że te dwa bagażniki różnią się tylko malowaniem i innym kolorem lamp. Faktycznie parametry techniczne mają identyczne. Ponoć Thule Coach 276 jest przeznaczony tylko dla sklepów stacjonarnych, a Velo Compact 926 można kupić również w sklepach internetowych.
No to samo mi dziś powiedziano. Coach dwie stówki mniej kosztuje.
EDIT właśnie zauważyłem że już pisałeś w tym wątku że to jest to samo, przegapiłem
« Ostatnia zmiana: 28 Czerwca 2021, 16:07:22 wysłana przez kapelusz »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #24 dnia: 29 Czerwca 2021, 10:49:14 »
Ten uchwyt jest w zestawie czy trzeba dokupić?
Bagażnik kupowałem na eHaki i oni dorzucają taki ścienny uchwyt od siebie ale można dokupić osobno - na Allegro są po ok 50 zł.
Poszukaj np. "WIESZAK ŚCIENNY DO PLATFORM ROWEROWYCH"

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 29 Czerwca 2021, 15:42:59 »
Bagażnik kupowałem na eHaki i oni dorzucają taki ścienny uchwyt od siebie ale można dokupić osobno - na Allegro są po ok 50 zł.
Poszukaj np. "WIESZAK ŚCIENNY DO PLATFORM ROWEROWYCH"
Zastanawiałem się czy jest w zestawie, dokupię na allegro.
Odpowiedź z Thule: Coach 276 jest zgodny z pierwszą generacją VeloCompact 926. Teraz w sprzedaży jest druga generacja. Jakie są różnice nie wiem, ale sklepy opisują drugą generację jako "poprawioną".

Offline Tracz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 07 Lipca 2021, 19:20:57 »
Podobno od wczoraj/dziś Toyota zaprzestała współpracy z Thule. Niby ma pojawić się nowa firma, której bagażniki będą sprzedawali.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #27 dnia: 11 Listopada 2021, 08:51:55 »
Ja kupiłem Aguri Active Bike 3+1

Cześć,
Możesz napisać jakie wrażenia z użytkowania po kilku miesiącach? Czy używałeś już dostawki na dodatkowy rower? Czy jest ona stabilna? Czy bagażnik zmieści się do bagażnika rav4?
Potrzebuję bagażnika na 3 rowery i rozważam zakup aguri 3 lub 2+1 (na pewno dość często będę jeździł z 2).

Rozważam też peruzzo pure instinct - może ktoś ma i podzieli się wrażeniami?

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 11 Listopada 2021, 13:53:57 »
Potrzebuję bagażnika na 3 rowery i rozważam zakup aguri 3 lub 2+1 (na pewno dość często będę jeździł z 2).
to zobacz sobie cos takiego, wersja na 3 rowery: https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,43540.msg727038.html#msg727038
Sprawdza sie bardzo dobrze...montaz banalny, a po zlozeniu male wymiary - kilka tys km zrobilem juz z rowerami
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline SylB

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 11 Listopada 2021, 15:11:25 »
Rozwiązanie, dla oszczędnych.
Mam uchwyt firmy Thule na 3 rowery a 4 po prostu przywiązuję linką. ;)
Mój uchwyt na odchylanie do tyłu (byś może wszystkie to mają) aby można było otworzyć klapę.
I mieści się do bagażnika.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl