Autor Wątek: Górna podłoga bagażnika w yaris iv  (Przeczytany 3591 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline nomad

• Toyot Leżący
  • *
Górna podłoga bagażnika w yaris iv
« dnia: 16 Czerwca 2021, 23:13:03 »

Kupując nową yariske zapytałam sprzedawcę o możliwość dokupienia górnej podłogi bagażnika. Powiedział, że to możliwe na zamówienie za jakieś 1800 PLN. Szok i niedowierzanie i darowałem sobie.

Ale zainspirowany internetem: https://www.toyotaownersclub.com/forums/topic/197535-where-to-buy-variable-boot-floor-for-2020-yaris-hybrid/ oraz instrukcją obsługi (rozdział "Podłoga bagażnika (w niektórych wersjach)") postanowiłem spróbować zrobić coś sam ze sklejki antypoślizgowej. I może komuś się spodoba i zechce zrobić sobie coś podobnego wiec się pochwalę.

Tak to wygląda:

tak po "otwarciu" gdzie można pakować coś małego pod podłogę:

ponieważ sklejka (9mm) się ugina to można podstawić w wygranym miejscu dodatkowe nóżki:

w razie potrzeby można złożyć i nie zajmuje za wiele miejsca:

a tak wygląda po wyjęciu z auta:

a tak od spodu:

Nie jestem super majsterkowiczem napewno można by zrobić to lepiej, ale jestem zadowolony z efektu i mam nadzieję, że konstrukcja posłuży parę lat.

EDIT:
Jak można załączyć zdjęcia na forum, bo najwyraźniej nie poszło...

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
Odp: Górna podłoga bagażnika w yaris iv
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Czerwca 2021, 06:38:09 »
Wrzuć zdjęcia do Google Photos a potem wygeneruj link i wklej tu link do folderu ze zdjęciami.

Offline nomad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Czerwca 2021, 09:01:39 »
Dzięki - tak zrobiłem.
Fotki o których mowa powyżej można zobaczyć tu: https://photos.app.goo.gl/7qty8FDwn3eA2rNS8

ps
(dziwne - wygląda na to że nie mogę już edytować oryginalnego postu, co miałoby więcej sensu)

Offline thermo79

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Lipca 2021, 13:36:57 »
Cześć!
Ciekawie to wygląda.  :good:
Też się zastanawiałem nad zrobieniem takiej podłogi, ale na razie mi przeszło  :laugh:
Jak wagowo to wygląda, ile waży cała taka podłoga?
Nie zastanawiałeś się nad podzieleniem "klapy" na miejsze sekcje? Teraz, żeby wyjąć jakiś drobiazg, musisz mieć pusty bagażnik.
Pozdrawiam Jakub

Offline nomad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Lipca 2021, 23:15:35 »
Hej.
Odpowiadając na pytania:
- Nie ważyłem, ale jest to lekkie. Zrobiłem to ze sklejki antypoślizgowej 9mm - sklejka była lżejsza niż się spodziewałem. Jak patrzę w necie na wagę sklejek (to było około 0,6m2) to może to ważyć około 4kg, ale trochę nie chce mi się w to wierzyć - mam wrażenie jest jakby to było sporo lżejsze (ale może to tylko wrażenie). Jakby to dziś robił, to pewnie użyłbym sklejkę 12mm żeby było sztywniejsze.
- Nie zastanawiałem nad dzieleniem np na lewe i prawe (choć gdzieś czytałem że w niektórych samochodach są tego typu rozwiązania) - przy takiej samoróbce pewnie wymagałoby to jakichś dodatkowych nóżek. Ale to nie jest tak, ze muszę mieć bagażnik pusty żeby cokolwiek wyjąć. W tej podłodze jest "zawias" (z pasków) i mogę mieć jakieś siaty w tylnej części (bliżej oparć) i bez problemu podnieść część bliższą zderzaka żeby coś wyjąć czy włożyć.

Dodam, że póki co się nie rozleciało, sprawuje się dobrze i jestem z tego bardzo zadowolony :)
Pozdrawiam! :)
« Ostatnia zmiana: 05 Lipca 2021, 23:18:31 wysłana przez nomad »

Offline grego03

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Października 2021, 18:55:52 »
A czy jest tu na forum i czyta ten wątek może jakiś właściciel Yarisa 4 hybrid w wersji która oryginalnie posiada te górna podłogę bagażnika?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl