Autor Wątek: Corolla- klimatyzacja świsty  (Przeczytany 3652 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline b_b

• Toyot Leżący
  • *
Corolla- klimatyzacja świsty
« dnia: 17 Czerwca 2021, 08:02:44 »
Cześć, czy ktoś może miał problem z dziwnym świstem w, chyba, jednem z wywietrzników podczas pracy klimatyzacj? Problem pojawił się niedawno. Podczas jazdy na klimatyzacji przez ok 1 minute zaczyna z jednego wywietrznika coś wyć/świszczeć, gdy wyłączę przyciska AC po sekundzie, dwóch dźwięk ustępuje. Włączę klimę i po minucie-dwóch problem powraca. I tak w koło Macieju. Dodam, że to klimatyzacja manualna, a jeżdżę na ustawieniu na maxa low, wiatraczki też low.

Offline xraid

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Corolla- klimatyzacja świsty
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Czerwca 2021, 20:57:56 »
U mnie to samo. Ale to normalna rzecz słyszysz działanie zaworu rozprężnego klimatyzacji.

Offline j_w_pan_P

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Lipca 2021, 18:11:03 »
Mam to samo.
Wcześniej jeździłem Fordem i czegoś takiego nie miałem

Wysłane z mojego SM-A715F przy użyciu Tapatalka

Offline jarh

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Lipca 2021, 09:20:38 »
A jak klimatyzacja wpływa u Was na moc silnika i zużycie paliwa?, Odczuwacie jakieś różnice?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Lipca 2021, 12:54:00 »
Problem pojawił się niedawno.
To nie jest normalna rzecz, tym bardziej jeżeli problem pojawił się niedawno. U mnie nigdy czegoś takiego nie było w zadnym samochodzie.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Lipca 2021, 13:03:26 »
@pireus masz nową Corolle?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Lipca 2021, 13:29:17 »
@pireus masz nową Corolle?
Nie mam , ale jeżeli problem pojawił się niedawno, a przedtem tego nie było to raczej nie jest normalne. Kolega nie pisał, że świstało od samego początku. Chyba że brak świstania i dziwnych odgłosów jest usterką  :o

Offline busy_bee

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Lipca 2021, 14:00:31 »
Ja też miałem świsty, Corolla TS Executive 2.0. Podczas przeglądu 15k wypadł jakiś element, potem naprawiali mi klimatyzację w ramach gwarancji. Problem zniknął.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Lipca 2021, 12:28:41 »
W mojej Corollce też swego czasu klima zaczęła świstać - zwłaszcza przy większych obrotach. Okazało się, że ze schowka pasażera wciągnęło szparą pod nadmuch taką cienką foliową jednorazówkę. Trzeba było zdjąć schowek i wyciągnąć tą jednorazówkę.

Serwisant zrobił mi to od ręki na parkingu zajęło mu chyba z 60 s - powiedział, że to częsta przypadłość :)

Offline tylkojaponskie

• Prawie Toyot
  • Samochód:: avensis corolla
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Października 2021, 17:41:49 »
Witam. Jestem tu nowy i nie za bardzo się orientuję na forum. Podłączę się pod ten post jeżeli można. Posiadam Corollę 1.6 z 2018 roku. U mnie problem jest inny. Gdy rozgrzeję silnik to słychać na moje ucho pasek lub rolkę napinacza ew. spręzarkę. Auto ma 60k przebiegu. Dzisiaj coś mnie podkusiło i wyłączyłem klimatyzację. Dżwięk ucichł. Otwieram maskę i cisza. Wróciłem do środka włączyłem AC i dzwięk od nowa się pojawił. Może ktoś z Was wie co może być przyczyną?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl