Autor Wątek: Usterka hybrydowego układu napędowego  (Przeczytany 60220 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Usterka hybrydowego układu napędowego
« Odpowiedź #15 dnia: 19 Czerwca 2021, 20:07:17 »
Nooo, to w końcu sztandarowy produkt toyoty "niemający się jak popsuć" z braku kilku elementów z konwencjonalnych silników...zapomnieli dodać, że są w to miejsce inne elementy ;)
« Ostatnia zmiana: 19 Czerwca 2021, 20:09:47 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 20 Czerwca 2021, 09:33:56 »
Nooo, to w końcu sztandarowy produkt toyoty "niemający się jak popsuć" z braku kilku elementów z konwencjonalnych silników...zapomnieli dodać, że są w to miejsce inne elementy
Tylko że teraz trudno znaleźć auto bez tych dołożonych elementów jak falownik, konwerter, inwerter. Każda pseudo hybryda z bateryjką 48V je posiada. Siłą Toyoty jest prosta konstrukcja, falownik, inwerter i konwerter jest w jednym module oraz unifikacja zespołów napędowych. Na allegro używany moduł kosztuje obecnie max 2 tys. zł, a diagnostykę można ogarnąć samemu.
Porównując z konkurencją to niektóre zawory sterowania turbosprężarką są droższe. 

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 20 Czerwca 2021, 17:05:10 »
as i know, jest akcja wymiany oprogramowania falowników w nowych hybrydach direct. dotyczy ograniczenia prądu max w dużym zakresie obciążeń. nie znam szczegółów, nie wiem nawet czy rav4 został już dokooptowany. nie wiem też czy w nowej aktualizacji poprawiono wam algo zarządzania energią aku 12V. proszę się dowiadywać w swoich serwisach.

Apropo postu powyżej: trudno mi dostrzec prostotę tej konstrukcji. Niezawodność oparta jest na dobrej elektronice by Denso i bardzo wysokiej jakości podzespołach.
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwca 2021, 17:08:59 wysłana przez compucar »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Czerwca 2021, 17:06:45 »
Dzięki.  Dobrze wiedzieć.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #19 dnia: 20 Czerwca 2021, 17:51:06 »

Apropo postu powyżej: trudno mi dostrzec prostotę tej konstrukcji. Niezawodność oparta jest na dobrej elektronice by Denso i bardzo wysokiej jakości podzespołach.
Głos rozsądku  :good:

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Czerwca 2021, 18:04:41 »
Apropo postu powyżej: trudno mi dostrzec prostotę tej konstrukcji
Prostota układu hybrydowego polega na tym że wszystko jest w jednym module, łatwo dostępnym i w razie awarii nie musisz się zastanawiać czy jest winny falownik, konwerter, inwerter, którykolwiek czujnik nadzorujący ich pracę tylko wymieniasz skrzyneczkę wielkości aku na używkę za 1-2tys zł i masz znów sprawny układ. W nowych projektach aut elektrycznych taki moduł jest zintegrowany z silnikiem i jego awaria zapewne będzie wymagała wymiany również silnika elektrycznego (przynajmniej w ASO). Jak dla mnie konstrukcja banalna jedna skrzynka pod maską i bateria ze swoim komputerem.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Czerwca 2021, 18:08:36 »
... i "dziuple" mają się dobrze ;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #22 dnia: 21 Czerwca 2021, 10:10:15 »
Co do prostoty konstrukcji to ja uważam, że Gaweł ma rację - porównajcie budowę przekładni napędowej w hybrydzie z jakąkolwiek skrzynią biegów czy to manualną czy automatyczną - różnica jest ogromna. W napędzie hybrydowym Toyoty nie ma żadnych sprzęgieł, przełączanych kół zębatych, itd... wszystko połączone na stałe. Mechanicznie - brak słabych punków, elektrycznie / elektronicznie - jak tu coś padnie to tylko laweta pomoże.
Jednak uszkodzeń elektryki napędu chyba nie ma wiele - bo to forum by się nie koncentrowało na oleju, lampkach w przyciskach i słabym wyciszeniu - jak obecnie. ;)

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 21 Czerwca 2021, 10:19:21 »
bo to forum by się nie koncentrowało na oleju, lampkach w przyciskach i słabym wyciszeniu - jak obecnie. ;)
Zapomniałeś o smużeniu wycieraczek.  :good:

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 2021 Camry Exe
« Odpowiedź #24 dnia: 21 Czerwca 2021, 11:05:16 »
Auta z eCVT można czy nie można holować?

Offline toybob123

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 21 Czerwca 2021, 11:45:50 »
Auta z eCVT można czy nie można holować?
Nie można bo nawet na wyłączonym indukuje się napięcie z silnika elektrycznego który jest napędzany przez koła. A po co holować jak można wziąć lawetę i jest bezpieczniej.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Corolla sd 1.8 hsd Comfort Tech

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #26 dnia: 21 Czerwca 2021, 12:11:27 »
Zapomniałeś o smużeniu wycieraczek.
Racja, zapomniałem albo przywykłem ;)

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 21 Czerwca 2021, 14:16:42 »
as i know, jest akcja wymiany oprogramowania falowników w nowych hybrydach direct. dotyczy ograniczenia prądu max w dużym zakresie obciążeń. nie znam szczegółów, nie wiem nawet czy rav4 został już dokooptowany. nie wiem też czy w nowej aktualizacji poprawiono wam algo zarządzania energią aku 12V. proszę się dowiadywać w swoich serwisach.

Masz może numer biuletynu? Serwisy takich rzeczy albo dowiadują się od klientów, albo się nie dowiadują...

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 21 Czerwca 2021, 21:47:13 »
Co do prostoty konstrukcji to ja uważam, że Gaweł ma rację - porównajcie budowę przekładni napędowej w hybrydzie z jakąkolwiek skrzynią biegów czy to manualną czy automatyczną - różnica jest ogromna. W napędzie hybrydowym Toyoty nie ma żadnych sprzęgieł, przełączanych kół zębatych, itd... wszystko połączone na stałe. Mechanicznie - brak słabych punków, elektrycznie / elektronicznie - jak tu coś padnie to tylko laweta pomoże.
Jednak uszkodzeń elektryki napędu chyba nie ma wiele - bo to forum by się nie koncentrowało na oleju, lampkach w przyciskach i słabym wyciszeniu - jak obecnie. ;)
W napędzie hybrydowym jest klasyczne sprzęgło na 100%

Offline AttiCuS

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 21 Czerwca 2021, 22:14:40 »
Odebrałem już ravke, falownik (inverter) wymieniony, to ta skrzyneczka zaznaczona na czerwono na zdjęciu.

Oczywiście doradca na pytanie o aktualizacji oprogramowania falownika, czy algorytmu akumulatora 12V - nic nie wiedział.

Pytałem również czy to jest jakaś nowsza wersja falownika w porównaniu do tej montowanej fabrycznie...również nie otrzymałem odpowiedzi.

Falownik (inverter) o oznaczeniu AG92A0-33031

Koniec końców w drodze powrotnej nie zauważyłem żadnych niepokojących sygnałów (miasto + A1).

Wysłane z mojego GM1913 przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl