Autor Wątek: Usterka hybrydowego układu napędowego  (Przeczytany 60232 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
Odp: Usterka hybrydowego układu napędowego
« Odpowiedź #30 dnia: 21 Czerwca 2021, 23:37:28 »
Oczywiście doradca na pytanie o aktualizacji oprogramowania falownika, czy algorytmu akumulatora 12V - nic nie wiedział.

Pytałem również czy to jest jakaś nowsza wersja falownika w porównaniu do tej montowanej fabrycznie...również nie otrzymałem odpowiedzi.

Poziom wykształcenia sięga dna, o ile już nie jest w mule... I nie tylko w tej branży. To pokolenie upada...

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 22 Czerwca 2021, 07:47:04 »
W napędzie hybrydowym jest klasyczne sprzęgło na 100%
Tylko jako bezpiecznik.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #32 dnia: 22 Czerwca 2021, 08:19:50 »
W napędzie hybrydowym jest klasyczne sprzęgło na 100%
Tylko jako bezpiecznik.

Pokażcie mi gdzie ;). Rozebrany silnik na Weber oglądałem ze 3 razy + masę innych filmików. Nie ma tam nigdzie sprzęgła.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #33 dnia: 22 Czerwca 2021, 09:15:53 »
Jest sprzęgło przeciążeniowe na połączeniu silnika spalinowego z przekładnią - jako element zabezpieczający napęd przed uszkodzeniem - ale to nie jest klasyczne sprzęgło ze sterowaniem.

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 22 Czerwca 2021, 16:11:38 »
Zgodnie ze sztuką każdy układ przekazujący moment obrotowy musi mieć sprzęgło/bezpiecznik w postaci tarczy, kołka, klina .....

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #35 dnia: 23 Czerwca 2021, 08:37:50 »
Jeśli ktoś na samochodowym forum pisze o sprzęgle, a potem dochodzimy do mechanicznych definicji, że to sprzęgło to jednak jak klin, kołek - jako bezpiecznik to łapię się za głowę, ale niech Wam będzie.
Byleby wielowypust nie był kolejnym stopniem zabezpieczenia w układzie przeniesienia momentu :P.

Tak czy inaczej - samochodowego sprzęgła, czy sterowanego, czy nie, nie ma w hybrydzie.

Pokaże ktoś ten klin/kołek w HSD będący bezpiecznikiem? :)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #36 dnia: 23 Czerwca 2021, 08:51:06 »
Sprzęgło nie jedno ma imię - poszukaj hasła w wikipedii.
A tu oferta sprzedaży używanego z Aurisa hybrid: https://sprzedajemy.pl/toyota-auris-ii-e18-sprzeglo-1-8-hybrid-hybryda-legnica-2-6bea9f-nr62345941
Oczywiście to nie jest reklama tylko przykład.

... o znalazłem nawet takie od RAVki hybrydy 4 gen: https://allegro.pl/oferta/sprzeglo-toyota-rav4-hybrid-16-2018r-oryginal-7910269488?reco_id=cbd96b36-d3ef-11eb-bc31-b026284d8250&sid=0e7a5475e04eefd78184d559df6fb9f87c889ad5ac94196dac75ac99722370c3&bi_s=archiwum_allegro&bi_c=Product&bi_m=reco&
mam nadzieję, że admin mnie nie zbanuje za te reklamy - ale to tylko dla wizualizacji - sprzęgło w hybrydzie jest ale to jest element zabezpieczenia zespołu napędowego. Montowane jest pomiędzy silnikiem spalinowym, a przekładnią hybrydową.

W materiałach Weber State University też jest pokazane to sprzęgło: https://www.youtube.com/watch?v=u1n_W7wGn1U
około 0:50, na przykładzie napędu z Priusa.
« Ostatnia zmiana: 23 Czerwca 2021, 09:26:39 wysłana przez Markid »

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #37 dnia: 23 Czerwca 2021, 08:59:16 »
.

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 23 Czerwca 2021, 09:58:51 »
Jeśli ktoś na samochodowym forum pisze o sprzęgle, a potem dochodzimy do mechanicznych definicji, że to sprzęgło to jednak jak klin, kołek - jako bezpiecznik to łapię się za głowę, ale niech Wam będzie.
To polecam poczytać na ten temat w literaturze.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #39 dnia: 23 Czerwca 2021, 14:12:45 »
Od czasu poprzedniej generacji hybryd Auris II, RAV4 gen 4 trochę uległo zmianie. W gen5 nie widziałem tego sprzęgła, które tutaj w pokazanych linkach wygląda jak dwumasa, koło zamachowe + sprężyny do tłumienia drgań z silnika - tak nazywa się to też sprzęgłem.
Ten filmik z Priusa to jeszcze starsza wersja HSD, dlatego najnowsza hybryda jest coraz bardziej innowacyjna, bo ją uprościli.

Jak wcześniej pisałem - sprzęgło w klasycznym silniku każdy wie jak wygląda i jak się nim steruje.

Co do czytania literatury, myślę, że nie jest mi to potrzebne.
Śledzę forum od jakiegoś roku i obserwując wypowiedzi nie czuję, by tu był wysyp inż., ew. dr inż. :), nikogo nie urażając oczywiście.
Dzielimy się tutaj wiedzą i to jest najważniejsze.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #41 dnia: 23 Czerwca 2021, 14:36:15 »
Przepraszam i biję się w pierś  :embarassed: na filmie Webera nie zauważyłem tego, albo nie pokazał....

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #42 dnia: 18 Grudnia 2021, 14:02:27 »
Cytat ze strony Toyoty:
"Koszty przeglądu auta z napędem hybrydowym są dokładnie takie same, a czasami nawet niższe od aut z napędem tradycyjnym.
Hybrydy nie posiadają standardowych części narażonych na zużycie, takich jak koło dwumasowe, sprzęgło, alternator, rozrusznik, turbina
czy paski klinowe. Wiodące miejsca w licznych testach bezawaryjności aut zajmowane przez hybrydy Toyoty potwierdzają wysoką jakość
zastosowanych w nich rozwiązań technologicznych."
Hybryda nie posiada tradycyjnego sprzęgła, a schemat, zamieszczony przez kolegę dotyczy napędu tradycyjnego.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #43 dnia: 18 Grudnia 2021, 15:59:48 »
Cytat ze strony Toyoty:
"Koszty przeglądu auta z napędem hybrydowym są dokładnie takie same, a czasami nawet niższe od aut z napędem tradycyjnym.

A cytat z mojej faktury - czasami są nawet wyższe. Bo jeszcze doliczają sobie za nieobowiązkowy test baterii trakcyjnej, konieczny do utrzymania gwarancji :)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #44 dnia: 18 Grudnia 2021, 17:17:12 »
a schemat, zamieszczony przez kolegę dotyczy napędu tradycyjnego
Dotyczy jak najbardziej hybrydy - zerknij na nagłówek strony.
A to, że Toyota na stronie pisze, że nie ma sprzęgła (dwumasy, ...), oznacza tyle, że nie ma sprzęgła takiego jak w manualu lub w klasycznym automacie - to informacja dla laików.
Chodzi oczywiście o sprzęgło przeciążeniowe - element zabezpieczający połączenie silnika spalinowego z przekładnią.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl