Autor Wątek: Usterka hybrydowego układu napędowego  (Przeczytany 60250 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline parasite85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris I, RAV4 V
Odp: Usterka hybrydowego układu napędowego
« Odpowiedź #90 dnia: 06 Kwietnia 2022, 14:04:50 »
Bardzo dobrze się jechało i podoba mi się dźwięk 2,5-litrowej wolnossącej benzynki
Jesteś jednym z niewielu, którym to pasuje (witamy w klubie), większość narzeka, że e-CVT wyje jak szlachtowana świnia. ;)
Rzeczywiście wyje ale tylko wtedy gdy się wciska gaz do dechy. Przy normalnej jeździe zachowuje się nadzwyczaj przyjemnie.
Szczególnie gdy "płyniemy" po mieście. ;)
Na RAVkę jeszcze czekam, ale w sierpniu w weekend zrobiłem 1200 km Camry....i e-CVT jest IMHO zupełnie OK :)

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #91 dnia: 06 Kwietnia 2022, 20:23:24 »
Bardzo dobrze się jechało i podoba mi się dźwięk 2,5-litrowej wolnossącej benzynki
Jesteś jednym z niewielu, którym to pasuje (witamy w klubie), większość narzeka, że e-CVT wyje jak szlachtowana świnia. ;)
Rzeczywiście wyje ale tylko wtedy gdy się wciska gaz do dechy. Przy normalnej jeździe zachowuje się nadzwyczaj przyjemnie.
Szczególnie gdy "płyniemy" po mieście. ;)
Skrzynia/przekładnia wyje czy silnik? Ja w ogóle nie rozumiem o czym mowa. Przy mocnym wciśnięciu gazu silnik naturalnie głośniej słychać ale w żaden sposób nie potrafię określić tego jako wycie. Bardziej zaryczy, ale nie uważam częstotliwości tego dźwięku za nieprzyjemny dla ucha. Przecież każdy silnik 4 cyl, który wejdzie na około 3..4 tys obrotów cichy nie będzie.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #92 dnia: 06 Kwietnia 2022, 20:47:54 »
Oczywiście silnik. Niech będzie że ryczy. Wyje / ryczy jak dla mnie mała różnica.
Znacznej części kierowców w e-CVT przeszkadza (wydaje się nienaturalne) to, że dźwięki silnika nie są skoordynowane ze wzrostem prędkości.
Ja przywykłem. ;)
To też powoduje - przynajmniej u mnie - niechęć do silnego wciskania gazu ale jednak czasem trzeba.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #93 dnia: 06 Kwietnia 2022, 21:46:27 »
Można też przy ostrym przyspieszaniu delikatnie puścić gaz na sekundę i nacisnąć ponownie - taka symulacja zmiany biegów, ale znqcznie dynamiczniej:-)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #94 dnia: 07 Kwietnia 2022, 10:06:46 »
Panowie. Jeżeli ktoś godzi się na hybrydę, to musi godzić się na skrzynię e-CVT ze wszystkimi jej plusami i minusami. Po prostu nikt jeszcze nie wymyślił lepszego napędu hybrydowego niż Toyota, a Toyota przez 25 lat nie zmienia skrzyni CVT na DSG:)) Wiem, że może jej praca podwyższa znacznie obroty silnika i dźwięk może niektórych drażnić, ale i tak w porównaniu do poprzednich generacji tej skrzyni, w obecnej jest znacznie ciszej. A jeżeli kogoś to naprawdę skrajnie drażni, powinien wybrać samochód z napędem konwencjonalnym. Hybryda=e-CVT i żaden jeszcze inny producent nie wymyślił hybrydy, która działa lepiej. A jeżeli tak by było, to Toyota już dawno zmieniła by skrzynię na inną.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #95 dnia: 07 Kwietnia 2022, 10:22:30 »
Zgadza się. I kolejne generacje napędu hybrydowego są coraz mniej uciążliwe pod względem generowanych odgłosów.
To co pisał Firek - też zauważyłem i tak czasem robię.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #96 dnia: 08 Kwietnia 2022, 08:12:25 »
Kto jeździł po autostradzie Aurisem w hubrydzie ten wie jak głowa boli przy 140-160 km/h... :)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #97 dnia: 08 Kwietnia 2022, 10:28:20 »
Kto jeździł po autostradzie Aurisem w hubrydzie ten wie jak głowa boli przy 140-160 km/h... :)
No właśnie, słowo klucz. Aurisem z poprzednim napędem hybrydowym. Nie Rav 4 z najnowszym napędem.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #98 dnia: 08 Kwietnia 2022, 12:10:08 »
Mnie nie musisz uświadamiać :). Liczę, że tu sami świadomi użytkownicy Toyot i widzą co gdzie i w którym modelu jest, bo zanim kupili to 3 lata czytali ;).

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #99 dnia: 08 Kwietnia 2022, 13:23:52 »
Ja się przyznaję do profanacji ;), przed zakupem czytałem to forum nie dłużej niż miesiąc.
Edit:
Jeszcze taka mała retrospekcja: w połowie 2020, gdy zacząłem się rozglądać za nowym autem, brałem pod uwagę wiele marek i modeli, choć RAVkę przyznam, że nie, bo:
- nigdy nie jeździłem Toyotą i ostatnia jaka mi się podobała to była Corolla w 1993 roku,
- RAVka kojarzyła mi się z małym SUVikiem (1, 2 gen) - czyli ogólnie nie dla mnie,
- spotkałem parę razy na parkingu nową 5 gen i pierwsze wrażenie - co to za szkarada ;)
- dowiedziałem się, że najnowsze RAVki to hybrydy (jakoś o benzynach mało kto wspominał) - a to też chyba nie dla mnie (jakieś auto na prąd i benzynę - dziwne) - tak mi się wydawało.
Przełom nastąpił gdy obejrzałem trochę recenzji na YT, a zupełny po dłuższej jeździe próbnej. Po tym reszta odpadła.
« Ostatnia zmiana: 08 Kwietnia 2022, 13:49:42 wysłana przez Markid »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #100 dnia: 08 Kwietnia 2022, 14:09:38 »
Przełom nastąpił gdy obejrzałem trochę recenzji na YT, a zupełny po dłuższej jeździe próbnej. Po tym reszta odpadła.
Ja miałem smaka na BMW X5 v6 diesel 256 km. Oczywiście używany, tak żeby nie przekroczyć ceny 200 tys brutto. Ale pomyślałem, silnik fajny, cichy, mocny. Ma niezłe opinie. Ale kupuję samochód, którego nie sposób zweryfikować, bez gwarancji, drogi w serwisowaniu no i dosyć paliwożerny. Dlatego wziąłem Ravkę Hybrid. Nie jest to samochód moich marzeń, ale podszedłem do tematu pragmatycznie. A dziś jeszcze, przy okazji wojny okazało się, że i na paliwie będę mógł oszczędzić:)

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #101 dnia: 08 Kwietnia 2022, 14:18:36 »
Też czytałem max 1-1,5 miesiąca zanim ostatecznie zamówiłem, ale zanim zamówiłem już wszystko z Weber University rozpykałem. W salonie nie trzeba było nic tłumaczyć jak co działa ;-).

Ale to wszystko tylko i wyłącznie dlatego, że to jest idealne auto, nie psuje się i każdemu wizualnie musi się podobać.

Swoją drogą na rav4world piszą, że EGR się wali lejąc słabe paliwo, głównie zanieczyszczone chlorem/chloranami? nie wiem nie jestem into chemia, więc nie znam się. Korozja EGR.
Przypadłość występuje w krajach, gdzie instalacje paliwowe w rafineriach i hurcie płuczą właśnie takim czymś. W USA nie występuje, ale u nas PL jak wschód, a tam podobno z tego się korzysta.

Większość awarii z małym przebiegiem, krótko po zakupie, kogo nie złapało, ten będzie żył wiecznie.

O nawet nie offtop ;]

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #102 dnia: 08 Kwietnia 2022, 17:26:17 »
piszą, że EGR się wali lejąc słabe paliwo
Tu u nas jeszcze nic o EGR nie widziałem na forum.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #103 dnia: 08 Kwietnia 2022, 22:02:08 »
W USA nie występuje, ale u nas PL jak wschód, a tam podobno z tego się korzysta.
No to coś mi tu nie pasuje, bo na forum nie znalazłem takich informacji. Więc jak niby w naszym rynku awaria występuje skoro w społeczności nikt się nie skarży? Fake?

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #104 dnia: 11 Kwietnia 2022, 11:49:53 »
Są fotki, jest TSB na to u Toyoty (tak wyglądał), więc pewnie nie fake i pewnie specjalne warunki, stąd rzadko występuje. Nie mam czasu szukać, ale na rav4w jest o tym... o macie, szybko poszło:
https://www.rav4world.com/threads/dynamic-force-engines-egr-major-issue-tsb.318975/

może coś pokręciłem, nie wczytałem się na 100%, wypieram, bo T to idealna marka i się nie psuje ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl