Autor Wątek: Usterka ABS  (Przeczytany 5786 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rafi123

• Początkujący
Usterka ABS
« dnia: 20 Czerwca 2021, 09:04:57 »
Witam
Zdecydowałem się założyć wątek bo takiej sytuacji jaką mam to nie spotkałem na tym forum.
Od pół roku mam problemy z ABS. Zaczęło się od zapalania się kontrolki ABS  zimą. Po pewnym czasie też świeciła się kontrolka zaciągniętego ręcznego gdy nie był zaciągnięty. Komputer wykazał błędy z trzech czujników. Warsztat wymienił wiązki przewodów i czujniki ABS (dwa tylne i jeden przedni). Kontrolki zgasły. Problem znikł na miesiąc. Po miesiącu kontrolka tylko od ABS ponownie się zapaliła. Komputer wykazywał błąd z prawego tylnego czujnika ABS. Została wymieniona cała piasta prawy tył. Po tym znowu był spokój miesiąc. Teraz znowu  zapaliła się kontrolka ABS. Po wyłączeniu zapłonu i ponownym uruchomieniu kontrolka gaśnie i zapala się po przejechaniu kilku kilometrów. Nie mam pomysłów gdzie dalej szukać przyczyny.
Samochód Toyota Yaris II z 2007 roku, silnik 1,3.
Ktoś wie jak rozwiązać problem?

Offline szpenton

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Usterka ABS
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Stycznia 2024, 22:48:26 »
Skoro wymiana czujników, piasty i przewodów nie pomogła to albo Cie warsztat robi w jelenia, albo wiązka do sterownika pompy albo sam sterownik.
Spisz kody błędów, zadzwoń do zm serwis z Ozorkowa i pogadaj co może być przyczyną.

Sam ostatnio robię doktorat z błędami od ABS.
AVENSIS 2.0 2009
Yaris IV 1.5 2022

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Stycznia 2024, 07:39:28 »
hmmm użytkownik Rafi123 Ostatnio aktywny:20-06-2021, 09:22:00 raczej mu już nie pomożesz :)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Izid

• Prawie Toyot
  • Samochód:: toyota yaris II
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Marca 2024, 13:42:20 »
witam, czy rozwiązał Pan problem? mam to samo;-(

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl