Autor Wątek: Toyota Avensis T27 2.0 D4D Brak mocy  (Przeczytany 2883 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline luk28

• Toyot Leżący
  • *
Toyota Avensis T27 2.0 D4D Brak mocy
« dnia: 20 Czerwca 2021, 21:37:14 »
Witam wszystkich użytkowników/miłośników toyot. Posiadam Toyotę Avensis T27 z roku 2015 2.0 diesel  o mocy 143km. W ostatnim czasie zauważyłem po przejechaniu gdzieś około 60 km auto traci moc na wolnych obrotach. Gdy ruszam i po zmianie z pierwszego biegu na drugi bieg a obroty są gdzieś na poziomie 1400 to auto nie chce w ogóle jechać. Zachowuje się tak jakby coś go dusiło blokowało. Jak już przekroczy 2300 obrotów to zachowuje się normalnie. Taki drastyczny spadek mocy jest przy każdym przełączeniu na wyższy bieg. Jeśli auto postoi kilka, kilkanaście minut to zachowuje sie normalnie, zbiera się tak jak powinno. Żadnych błędów, świecących kontrolek nie ma. Czy ktokolwiek z Was miał już taki problem lub wie jak go rozwiązać? Co jest przyczyna i co powinienem  sprawdzić?
Wspomnę jeszcze chodź nie wiem czy ma to związek z w/w sytuacją ze spalanie rzeczywiste według dystrybutora jest wyższa o 2litr względem spalania na komputerze.
Będę wdzięczny za wszystkie rady
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwca 2021, 21:43:17 wysłana przez luk28 »

Offline Bullboygear

• Prawie Toyot
Odp: Toyota Avensis T27 2.0 D4D Brak mocy
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Czerwca 2021, 07:08:52 »
 :grin: :grin:

Offline wpiela

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Avensis
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Lutego 2022, 13:01:42 »
Witam
Odkopie troche temat bo mam podobny problem, czy koledze udało sie dojść do rozwiązania problemu?

Offline luk28

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Lutego 2022, 13:18:14 »
Witam
W moim przypadku problem z toyotą spowodowany był przez dwa czynniki:
popsuta sonda lambda oraz zapchany dpf. Sama wymiana sondy nie wiele pomogła, dopiero czyszczenie dpf przez profesjonalną firmę uleczyło moją toyotę.
Czy wyświetla Ci się komunikat na desce zapchany dpf?
Jeśli tak to daj filtr do czyszczenia i powinno pomóc.
Filtr wyczyszczony w sierpniu 2021 i od tego momentu nie ma już problemów z utratą mocy.
Pozdrawiam
Łukasz

Offline wpiela

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Avensis
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Lutego 2022, 13:22:25 »
Sonda została wymieniona i tak jak piszesz nie pomogło, komunikat sie nie pojawia.
DPF był czyszczony tyle że nie pod cisnieniem wiec prawdopodobnie trzeba będzie tak zrobic.

Offline luk28

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Lutego 2022, 13:29:30 »
Daj DPF pod czyszczenie pod ciśnieniem, ja zapłaciłem 800zł z demontażem, czyszczeniem i montażem i od tej pory problemu nie mam.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl