Autor Wątek: Ozonowanie wnętrza auta  (Przeczytany 3264 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rozwell

• Toyot Leżący
  • *
Ozonowanie wnętrza auta
« dnia: 21 Czerwca 2021, 14:16:32 »
Tak sobie pomyślałem że, właściwie w co drugim zakładzie pracy jest zakupiony ozonator (dzięki Covidovi) i teraz czy da się tymże ozonatorem ozonować wnętrze auta? Jest taka usługa w serwisie ale jak mam taki ozonator to jest sens wykorzystać go do tego celu, osiągnę taki sam skutek lub podobny? Czy czegoś nie zepsuje po drodze?

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Ozonowanie wnętrza auta
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Czerwca 2021, 14:42:00 »
Ozon może uszkodzić elektronikę albo wyposażenie typu tapicerka .Jeżeli przesadzisz z jego ilością ,jezeli zgodnie z normami się nie stanie .Teraz nawet w nocy temperatura nie spada poniżej 22 stopni ,a najlepiej ozonować przy niskich temperaturach grubo poniżej 25 stopni. Można włączyć klimę i obniżyć temperaturę w samochodzie .Ale ja bym poczekał aż trochę temperatury  na zewnątrz spadną (w tym momencie 33 stopnie  <zalamka>).
Prius 3 XW30 liftback.

Offline sachar

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Czerwca 2021, 23:21:00 »
A jak nie przesadzić z ilością ozonu jak tam jest tylko włącz i zegar odliczający... Coś, ktoś jakieś pomysły?

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Czerwca 2021, 23:58:09 »
A jak nie przesadzić z ilością ozonu

Nie przesadzić tzn. nie ozonować samochodu częściej niż raz w roku. Ozonatory są tanie i sam chciałem kupić ale poczytałem, że częstsze używanie ozonu wpływa destrukcyjnie na elementy gumowe i tapicerkę w kabinie, więc dałem spokój. Jak raz na 2 lata jadę na dobicie gazu w klimatyzacji, to przy okazji wstawiają ozonator do kabiny i wystarczy.

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Czerwca 2021, 16:05:52 »
A jak nie przesadzić z ilością ozonu jak tam jest tylko włącz i zegar odliczający.
ozonatorów modeli jak mrówków .Chodzi o to żeby stężenie nie było za duże (Janusz myśli dam na 2 godzinki 20g ozonator zamiast na 15 minut).Jak stosujesz się do instrukcji można ozonować częściej niż raz w roku .
Prius 3 XW30 liftback.

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Czerwca 2021, 14:00:33 »
Ozonuję VW od 6 lat, dwa razy w roku i nie zauważyłem negatywnych skutków, a ozonator mam bardzo wydajny.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Czerwca 2021, 18:01:44 »
Najbardziej bawią mnie teorie, że Ozon z wytwornic przeznaczonych do ozonowania m/i aut, może zniszczyć elektronikę, teorie ludzi którzy z tego żyją chyba, bo mają na celu wystraszyć laika i może przyjedzie do serwisu.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Czerwca 2021, 10:24:38 »
Dobry ozonator, który ma przynajmniej 120W poradzi sobie z Priusem w 10-15 min, a o 5 czy 6 rano zawsze jest na tyle chłodno aby szybko przeprowadzić ten zabieg bez zbędnego marnowania paliwa na chłodzenie wnętrza. Jeżeli ozonujecie auto pierwszy raz to nie planujcie długiej trasy od razu po zabiegu bo będzie Was bolała głowa i przez resztę dnia będziecie czuć zapach ozonu.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Lipca 2021, 23:27:32 »
Nie ma co przesadzać. Jedynie oddychanie ozonem w wysokich stężeniach może wywołać jakiekolwiek skutki dla człowieka. O jakimkolwiek wpływie na na wnętrze auta przy ozonowaniu raz w roku w ogóle nie ma co wspominać bo jest on pomijalny o ile w ogóle istnieje. Natomiast mówienie, żeby nie robić długiej trasy po ozonowaniu auta jest już w ogóle nieuzasadnione skoro stuprocentowa wymiana powietrza w kabinie podczas jazdy to kwestia od kilku sekund do kilku minut - w zależności od ustawienia nawiewów i szyb.

Offline pastorr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Lipca 2026, 16:07:12 »
Kupiłam używane auto i mimo dokładnego sprzątania wnętrza wciąż czuć w nim nieprzyjemny zapach, chyba po poprzednim właścicielu który palił papierosy. Ktoś polecił mi ozonowanie, ale nie wiem czy to faktycznie usunie zapach na stałe, czy tylko go zamaskuje.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Lipca 2026, 17:21:14 »
Ozonowanie to pic na wodę, a już na pewno w brudnym aucie. Po palaczu to pranie tapicerki trzeba zrobić. Ja z kolei w drugim aucie mam problem ze smrodem psów, które były wożone przez poprzedniego właściciela. Masakra...

Offline xavi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Lipca 2026, 09:23:36 »
Ozonowanie różni się od zwykłych odświeżaczy tym że nie maskuje zapachu tylko go rozkłada na poziomie cząsteczkowym, więc przy uporczywym zapachu papierosów, który wsiąkł w tapicerkę i materiały wnętrza, ma dużo większą szansę na trwały efekt niż zwykłe pranie i wietrzenie. Proces polega na wypełnieniu wnętrza ozonem przez określony czas, po którym pomieszczenie trzeba dokładnie przewietrzyć zanim ponownie z niego skorzystasz. Warto pamiętać że przy bardzo mocno wsiąkniętym zapachu czasem potrzeba więcej niż jednej sesji, żeby uzyskać pełny efekt. Zerknij sobie tutaj https://drypol.pl/ozonowanie-pomieszczen-oraz-samochodow/

Offline yetiq

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR 2.0L HEV
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Lipca 2026, 10:53:38 »
Mam wytwornicę ozonu i 2 razy w roku ozonuję samochód. Nie dość, że zapachy znikają, to jeszcze wybijane są wszystkie szkodliwe drobnoustroje. Oczywiście, przed ozonowaniem auto porządnie wysprzątane.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Lipca 2026, 14:23:31 »
przed ozonowaniem auto porządnie wysprzątane.

No i właśnie o to chodzi. Ozonowanie brudnego wnętrza to tak jak perfumowanie spoconego ciała. Najpierw czyszczenie, później ozonowanie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #14 dnia: 31 Lipca 2026, 12:23:34 »
Pamiętajcie, że ozon świetnie "rozkłada" też wiele elementów auta jak przesadzimy z dawką i czasem ekspozycji na skórę, uszczelki, niektóre metale i tworzywa, to tak na marginesie.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl