Autor Wątek: Wycie skrzyni biegów CHR 1.2 Turbo  (Przeczytany 6765 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline daniel156

• Toyot Leżący
  • *
Wycie skrzyni biegów CHR 1.2 Turbo
« dnia: 21 Czerwca 2021, 18:26:16 »
Witam. Zaobserwowałem u siebie od niedawna wycie skrzyni biegów w zakresie prędkości 60-100km/h. Najbardziej słyszalne wycie jest w momencie delikatnego przyspieszania na 5 biegu. Na 6 biegu powyżej 100km/h też jest to słyszalne i z większą częstotliwością lecz zagłusza już praca silnika. Przebieg to 35000km.
Czy Wy też zaobserwowaliście u siebie takie zjawisko?
Dodam iż jestem pewien że wcześniej tego nie słyszałem. Jeździłem też Toyotą CHR znajomego i u niego takie wycie nie występuje.
Trochę obczytałem się po sieci i znalazłem że w starszych modelach Toyoty występowały wady skrzyni biegów. Znalazłem też filmik na którym jest przedstawione identyczne wycie jak w mojej CHR.
https://youtu.be/KtciH86OQJo

Offline dibo75

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Wycie skrzyni biegów CHR 1.2 Turbo
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Czerwca 2021, 16:11:00 »
Sprawdzałem dzisiaj,nie wyje nawet przy 180,moja rada to nie zwlekać z naprawą,dzisiaj może to być 1000zl a za miesiąc 5000,u mnie skrzynia jakiś czas raz na 50-100zmian nie chciała płynnie przejść z dwójki na trójkę,męczyło mnie to pół roku,w ASO na jazdach próbnych jak na złość wszystko ok bo bywało że i tydzień było płynnie,na szczęście od 1,5roku chyba się dotarła i jest spoko

Offline daniel156

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Czerwca 2021, 08:25:20 »
Toyotę mam jeszcze rok na gwarancji. Mam nadzieję że uwzględnią i mi to naprawią bo z tym ASO to różnie bywa.
Wycie słychać cały czas więc myślę że z diagnozą na jeździe próbnej nie będzie problemu.

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Czerwca 2021, 10:42:37 »
Hej,

Nieco zbaczam z kursu, ale czy u Was jest również problem z wrzuceniem wstecznego?

Dość często nie można wrzucić wstecznego, chyba że z mocnym 'zgrzytem' - gdy juz wyczuję, że nie wchodzi lekko staram się robić tak, jak w instrukcji - odpuścić sprzęgło i spróbować jeszcze raz.

Niestety, najczęściej odbywa się to i tak ze zgrzytem :/ jedyne co pomaga to najpierw wrzucic 'jedynkę', potem dopiero na wsteczny ( wszystko na załączonym sprzęgle ofc )

Ponoć to norma w skrzyniach 6 biegowych, ale czy Wy też tak macie? ASO może to jakoś naprawić, może podciągnąć linkę?
Przebieg dopiero 9000km, ale zauważyłem to od nowości.

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Czerwca 2021, 11:00:58 »
Niestety typowy objaw skrzyń Toyoty. W poprzedniej Toyocie Yaris 6 biegowej miałem to samo. Jak nie wchodzi to przed wstecznym wrzuć 3 i potem wsteczny. Wchodzi bez zgrzytu

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Czerwca 2021, 14:22:04 »
Dość często nie można wrzucić wstecznego, chyba że z mocnym 'zgrzytem' - gdy juz wyczuję, że nie wchodzi lekko staram się robić tak, jak w instrukcji - odpuścić sprzęgło i spróbować jeszcze raz.
W Fiacie Tipo w instrukcji był zapis, że po wciśnięciu sprzęgła należy odczekać chwilę przed wbiciem wstecznego i to działało, wbijając wsteczny od razu po wciśnięciu sprzęgła był zgrzyt natomiast jeżeli odczekało się 2s to wchodziło jak w masło. Koncern inny ale mechanika skrzyni zapewne podobna.

Offline dibo75

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Czerwca 2021, 16:30:52 »
Raz na dwa trzy miesiące nie chce wejść wsteczny za pierwszym razem,odpuszczam sprzęgło i za drugim razem idealnie, nigdy ze zgrzytem,w każdym aucie zauważyłem takie zawieszki także nic z tym nie robiłem i nie będę robil

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Czerwca 2021, 17:59:26 »
Wsteczny jest bez synchronizatora i przeważnie zęby kół zębatych są proste. Stąd mogą zdarzać się blokady, gdy ząb trafia na ząb.

Wysłane z telefonu przy użyciu Tapatalka

Offline dibo75

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Czerwca 2021, 18:34:42 »
Fiat Panda służbowy od 70tysiecy wsteczny tylko z takim zgrzytem że aż budą trzęsie inaczej tam się nie da ,reszta biegów idealna

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Czerwca 2021, 18:35:22 »
Jak macie problem z wstecznym, to wbijcie jedynkę i ponownie wbici wsteczny, na 99,9% wejdzie jak w masło.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline daniel156

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Czerwca 2021, 11:55:25 »
U mnie również wsteczny raz na jakiś czas nie wchodził ale tak jak koledzy napisali pomaga wrzucenie jedynki i dopiero wsteczny. Objaw zauważony od nowości.

Offline karpiusz93

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Lipca 2021, 23:04:11 »
Wycie skrzyni biegów CHR 1.2 Turbo
? dnia: 21-06-2021, 18:26:16 ?
Cytuj (zaznaczone)
Witam. Zaobserwowałem u siebie od niedawna wycie skrzyni biegów w zakresie prędkości 60-100km/h. Najbardziej słyszalne wycie jest w momencie delikatnego przyspieszania na 5 biegu. Na 6 biegu powyżej 100km/h też jest to słyszalne i z większą częstotliwością lecz zagłusza już praca silnika. Przebieg to 35000km.
Czy Wy też zaobserwowaliście u siebie takie zjawisko?
Dodam iż jestem pewien że wcześniej tego nie słyszałem. Jeździłem też Toyotą CHR znajomego i u niego takie wycie nie występuje.

Hej. Czy może już zgłaszałeś do ASO. Od niedawna mam podobnie. Zaczęło się po dłuższej wakacyjnej jeździe.

Offline daniel156

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Lipca 2021, 05:11:02 »
Hej. Czy może już zgłaszałeś do ASO. Od niedawna mam podobnie. Zaczęło się po dłuższej wakacyjnej jeździe.

Hej. Właśnie w środę byłem na przeglądzie w ASO i przy okazji zgłosiłem im to wycie skrzyni. Zrobili dwie jazdy testowe i uznali usterkę. Coś tam jest do wymiany w skrzyni i będą naprawiać.

Offline karpiusz93

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Sierpnia 2021, 12:50:03 »

Hej. Właśnie w środę byłem na przeglądzie w ASO i przy okazji zgłosiłem im to wycie skrzyni. Zrobili dwie jazdy testowe i uznali usterkę. Coś tam jest do wymiany w skrzyni i będą naprawiać.

Hej. I coś zdziałali w temacie? U mnie ponoć cecha i tak ma być.

Jeśli coś wymienili czy masz ciszę?

Offline daniel156

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Sierpnia 2021, 13:57:22 »

Hej. I coś zdziałali w temacie? U mnie ponoć cecha i tak ma być.

Jeśli coś wymienili czy masz ciszę?

Skrzynia wymieniona cała. Zrobiło się cicho i nie ma już wycia. U mnie przed samą wymianą było coraz głośniej. Oby później znowu nie było to samo. Podobno w Yarisach z tym silnikiem często mięli wymianę skrzyni z powodu właśnie tej usterki.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl