Autor Wątek: Zakup Toyota Sienna  (Przeczytany 13944 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline muchu_

• Toyot Leżący
  • *
Zakup Toyota Sienna
« dnia: 22 Czerwca 2021, 17:37:47 »
Poruszałem na forum temat zakupu używanej Toyoty Rav4 lecz aktualnie bliżej mi do Sienny i do finalnej decyzji o zakupie.

Interesuje mnie Sienna z lat 2013-2016 i w ziązku z tym mam do Was kilka pytań:

- jakie są koszty ekspolatacji,np. wymiana roządu, dostępność czesci, itp.
- jakie są typowe usterki i na co zwrócić uwagę przy zakupie (oprócz powypadkowej przeszłości). Może polecacie konkretne wersje wyposażenia?
- napęd AWD czy FWD? Dodam, że będę zakładał LPG
- planowane roczne przebiegi 15-20K km, samochód spędzi u mnie conajmniej 100k km, dostanie hak i od czasu do czasu pociągnię kemping:)
- jakieś dodatkowe uwagi co do auta?. Czy rzeczywiście jest tak bezawaryjna, że przejadę nią pół Europy bez niespodzianek ? :D

Liczę, że ten post przyda się nie tylko mi ale i innym użytkownikom planujących zakup tego auta.

Dodam, ze przeczytałem już sporo  o tym aucie jednak chciałbym zweryfikować to u samego źródła:)

dziękuję za pomoc

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Zakup Toyota Sienna
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Czerwca 2021, 22:02:15 »
Kompletny rozrząd do 2GR to jest około 10k  w częściach (koła, łańcuchy, napinacze, uszczelki, itp). A niestety się zdarza, że trzeba zrobić, kiedy np. grzechocze przy odpalaniu albo ciągle.

AWD.

Jeśli LPG to zastanów się gdzie zmieścisz butlę.

Do ciągania obowiązkowo towing package. I tym bardziej AWD.

Jak każda Toyota - raz jedzie, raz się zepsuje. Jeśli będzie rzetelny serwis bez drutu i oszczędności to będzie cieszyć bez niespodzianek.

3VZ.pl

Offline muchu_

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Czerwca 2021, 11:20:31 »
dzięki za info.

A jak dostepność i ceny innych części?

Na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Czy jest kotś z Łódzkiego kto ma Sienne?:)

Offline muchu_

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Lipca 2021, 14:16:29 »
Oglądałem jedną sienne na żywo i robi wrażenie. Egzemplarz miał ok 500k km nalotu z czego u jedynego  właściciela w PL ok 450k km  zero problemów z łańcuchem przy czym olej wymieniany co 10k km.

Odnośnie LPG opcje są następujące:

FWD - w miejscu koła papasowego lub bagażnik w różnych konfiguracjach
AWD -  tylko bagażnik

Jaką opcje byście polecali przy zabudowie bagażnika? Czy ostatni rząd siedzeń da awaryjnie się wyjąć?

pozdrawiam

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Lipca 2021, 22:34:47 »
Zahar robił program o tym samochodzie:

https://www.youtube.com/watch?v=_o_xzCL42lg

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Lipca 2021, 15:55:58 »
Kompletny rozrząd do 2GR to jest około 10k  w częściach (koła, łańcuchy, napinacze, uszczelki, itp). A niestety się zdarza, że trzeba zrobić, kiedy np. grzechocze przy odpalaniu albo ciągle.

W zależności od rocznika pierwsze Gr miały z tym problem a potem już było tylko lepiej.

Z tego co wiem od pracownika tojki to nie wymieniają przy grzechotaniu całego rozrządu chyba że jest taka konieczność ale to bardziej przy bardzo dużych nalotach.

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Lipca 2021, 21:14:59 »

W zależności od rocznika pierwsze Gr miały z tym problem a potem już było tylko lepiej.

Z tego co wiem od pracownika tojki to nie wymieniają przy grzechotaniu całego rozrządu chyba że jest taka konieczność ale to bardziej przy bardzo dużych nalotach.

"Potem" to jest kiedy ? Bo ostatnio robiłem GS450h z 2010 z przebiegiem 160k, który przy odpalaniu radośnie rzęził.

Co "nasze" ASO robi to jest jedno, a w Stanach w TSB są nawet górne połówki głowic wpisane. U nas wymienią dwa koła i mają gdzieś czy łańcuch rozciągnięty czy nie.

Ja wymieniłem komplet, bo nikt i za żadne pieniądze nie namówiłby mnie na wyjmowanie tego jeszcze raz na zasadzie "zmienimy cośtam i zobaczymy jak będzie" :)
3VZ.pl

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Lipca 2021, 15:24:45 »

"Potem" to jest kiedy ? Bo ostatnio robiłem GS450h z 2010 z przebiegiem 160k, który przy odpalaniu radośnie rzęził.

Co "nasze" ASO robi to jest jedno, a w Stanach w TSB są nawet górne połówki głowic wpisane. U nas wymienią dwa koła i mają gdzieś czy łańcuch rozciągnięty czy nie.

Ja wymieniłem komplet, bo nikt i za żadne pieniądze nie namówiłby mnie na wyjmowanie tego jeszcze raz na zasadzie "zmienimy cośtam i zobaczymy jak będzie" :)

Generalnie chodzi o GRy po lifcie np. is/gs. Sporo mi się przewija GR  FL i nie spotkałem się ze grzechotką.  Dla odmiany też obsługuję "grzechotnika". Po odpaleniu przez 1 sec da o sobie znać dzieje się tak od 200k.km. a auto ma już około 320k.km. i dalej śmiga.

Ogólnie dla mnie temat mocno przereklamowany  :good:

Offline muchu_

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Września 2021, 22:10:13 »
Przyszedł czas decyzji i rozpoczęcie poszukiwań. Wróce do jednego z pytań:
AWD czy FWD ?

czy przy tej mocy jest problem z trakcją przy FWD, szczególnie zimą?

Zależy mi na werji 8 osobowej a te występują tylko jako FWD.

Jeśli zdecyduję się na AWD to wielka butla pójdzie do bagażnika

pozdrawiam

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Października 2021, 22:04:07 »
Po suchym, płaskim i na pusto bez różnicy. Gdyby to miało być moje jedyne auto to w życiu bym nie kupił FWD. Przy czym jeśli będziesz jeździł w trybie "kapelusz" to i problemów z trakcją nie będzie.
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl