Autor Wątek: Jazda hybrydą na długich zjazdach  (Przeczytany 6508 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
Jazda hybrydą na długich zjazdach
« dnia: 23 Czerwca 2021, 16:13:15 »
Cześć, ponieważ instrukcja milczy w tym temacie a szukajka zwraca jakieś bzdury, chciałem Was zapytać - jak eksploatujecie hybrydę w terenie górskim?
Chodzi mi szczególnie o długie, kilkukilometrowe zjazdy. Kojarzę, że w starszych hybrydach był do wyboru tryb B wymuszający hamowanie silnikiem a co robić w nowej RAV4? Wciskać hamulec (i komputer sam sobie ogarnie czym hamuje - rekuperacją czy hamulcami - w zależności od "głębokości" wciśnięcia pedału) czy przełączyć skrzynię biegów w tryb S (tylko, że wtedy jednostka spalinowa zawsze pracuje)?

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
Odp: Jazda hybrydą na długich zjazdach
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Czerwca 2021, 16:17:59 »
Ja "hamowałem" tempomatem. Ustawiłem prędkość i zdałem się na elektronikę. Jak zauważyłem hamował głównie elektrycznie, z przodu dochodził gwizd/świst silnika elektrycznego. Zjazd miał ok 1 km bez ciasnych zakrętów.

Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka

Offline bartekb

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Czerwca 2021, 16:49:39 »
U mnie w instrukcji napisano tak:
S. 274: Podczas jazdy w dół wzniesienia należy wykorzystywać hamowanie silnikiem (zredukować bieg) do utrzymywania bezpiecznej prędkości jazdy. Nadmierne wykorzystywanie hamulców może doprowadzić do ich przegrzania i utraty skuteczności. (patrz s. 296)

S. 296: Wersje wyposażone w przełączniki dźwigniowe: W położeniu D, za pomocą przełączników dźwigniowych, możliwa jest kontrola siły hamowania silnikiem. (patrz s. 298)

S. 298: Przełączanie zakresów przełożeń w położeniu D (wersje wyposażone w przełączniki dźwigniowe)

Aby aktywować tymczasową zmianę zakresów przełożeń, należy użyć przełącznika dźwigniowego "-". Wybór dogodnego dla kierowcy zakresu przełożeń odbywa się za pomocą przełączników dźwigniowych "-" lub "+". Użycie przełącznika dźwigniowego "+" spowoduje wybranie zakresu przełożenia o jeden wyższego niż obecne. Zmiana zakresu przełożeń na niższy powoduje zablokowanie najwyższego aktualnie dostępnego przełożenia, eliminując możliwość jego automatycznego włączania i tym samym umożliwiając uzyskanie odpowiedniego poziomu siły hamowania silnikiem.

Poza tym jeśli brak łopatek przy kierownicy, to samo można osiągnąć korzystając z trybu S.

W praktyce żeby hamować silnikiem w trybie D pociągam lewą łopatkę jeden lub więcej razy, żeby uzyskać odpowiednią siłę hamowania silnikiem i to wszystko. Oczywiście silnik wtedy "wyje". Jeśli spadek jest mały, wystarcza użycie tempomatu.
« Ostatnia zmiana: 23 Czerwca 2021, 16:57:37 wysłana przez bartekb »

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Czerwca 2021, 17:30:06 »
U mnie w instrukcji napisano tak:
S. 274: Podczas jazdy w dół wzniesienia należy wykorzystywać hamowanie silnikiem (zredukować bieg) do utrzymywania bezpiecznej prędkości jazdy. Nadmierne wykorzystywanie hamulców może doprowadzić do ich przegrzania i utraty skuteczności. (patrz s. 296)

S. 296: Wersje wyposażone w przełączniki dźwigniowe: W położeniu D, za pomocą przełączników dźwigniowych, możliwa jest kontrola siły hamowania silnikiem. (patrz s. 298)

S. 298: Przełączanie zakresów przełożeń w położeniu D (wersje wyposażone w przełączniki dźwigniowe)

Aby aktywować tymczasową zmianę zakresów przełożeń, należy użyć przełącznika dźwigniowego "-". Wybór dogodnego dla kierowcy zakresu przełożeń odbywa się za pomocą przełączników dźwigniowych "-" lub "+". Użycie przełącznika dźwigniowego "+" spowoduje wybranie zakresu przełożenia o jeden wyższego niż obecne. Zmiana zakresu przełożeń na niższy powoduje zablokowanie najwyższego aktualnie dostępnego przełożenia, eliminując możliwość jego automatycznego włączania i tym samym umożliwiając uzyskanie odpowiedniego poziomu siły hamowania silnikiem.

Poza tym jeśli brak łopatek przy kierownicy, to samo można osiągnąć korzystając z trybu S.

W praktyce żeby hamować silnikiem w trybie D pociągam lewą łopatkę jeden lub więcej razy, żeby uzyskać odpowiednią siłę hamowania silnikiem i to wszystko. Oczywiście silnik wtedy "wyje". Jeśli spadek jest mały, wystarcza użycie tempomatu.

Tak jasne, ale to są typowe wskazówki dla każdego silnika silnika spalinowego i dlatego pytałem o hybrydę, tryb B, itp., bo interesuje mnie czy można hamować samą rekuperacją a jeśli tak to jak?
Wydaje mi się, że podczas normalnej jazdy na codzień, to po naciśnięciu hamulca najpierw włącza się rekuperacja, a dopiero po dotarciu wskazówki na początek pola CHG hamują hamulce - nie wiem czy tak jest na pewno, ale miałoby to sens (i wtedy na długich zjazdach można hamować-rekuperować w zakresie CHG, a jeśli zjazd jest ostrzejszy, to tryb S i odpowiedni zakres).

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Czerwca 2021, 17:44:21 »
Mnie denerwuje to że przy długich podjazdach bateria jest intensywnie ładowana i już kilka razy miałem tak że po dojechaniu na szczyt brakowało 1 lub 2 kresek do pełnej baterii.

Offline bartekb

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Czerwca 2021, 17:59:27 »
Tak jasne, ale to są typowe wskazówki dla każdego silnika silnika spalinowego i dlatego pytałem o hybrydę, tryb B, itp., bo interesuje mnie czy można hamować samą rekuperacją a jeśli tak to jak?
Wydaje mi się, że podczas normalnej jazdy na codzień, to po naciśnięciu hamulca najpierw włącza się rekuperacja, a dopiero po dotarciu wskazówki na początek pola CHG hamują hamulce - nie wiem czy tak jest na pewno, ale miałoby to sens (i wtedy na długich zjazdach można hamować-rekuperować w zakresie CHG, a jeśli zjazd jest ostrzejszy, to tryb S i odpowiedni zakres).

To co piszesz ma sens i też tak rozumiem hamowanie gdy wskazówka znajduje się w polu CHG, choć instrukcja tego nie precyzuje.

Jednak wydaje mi się, że nasze Ravki mają zbyt słabe silniki elektryczne, żeby dały radę wyhamować samochód na ostrych zjazdach samą rekuperacją.

Druga rzecz jest taka, że przy ostatnim dłuższym zjeździe bateria bardzo szybko mi się naładowała (może była mocno naładowana po wjechaniu na górę  jak pisze kolega Gawel89 - nie popatrzyłem i nie wiem) i potem stresowałem się, że mogę ją "przeładować".

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Czerwca 2021, 08:36:22 »
Spokojnie, nic nie przeładujesz, sam jak mogę ładuję do pełna aku jak mam możliwość. Trzeba korzystać z baterii, by wykorzystać max jej możliwości, a nie martwić się przeładowaniem.
Nie jest to wkrętarka z Lidla, by zajechać baterię lub tablet samsunga :P. Sam mam 32% użycia elektryka w dystansie na całym przebiegu auta 15kkm.

Co do hamowania, zamiast trybu B w RAV4 jest bardziej rozbudowane hamowanie w trybie S, gdzie redukując biegi dołączamy silnik spalinowy nim hamując, a nie ładując baterię za pomocą MG2. Tryb S jest bardziej elastyczny, spróbuj w czasie jazdy wrzucić S i zejść 1-2 biegi w dół z puszczonym gazem - hamowanie będzie z wyciem spalinowego.

Offline zgryzolec

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: 1.8 TS
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Czerwca 2021, 11:15:14 »
W Corolli mam tryb B, ale jego użycie i tak zawsze załącza silnik spalinowy.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Czerwca 2021, 12:28:45 »
Hamowanie silnikiem w hybrydzie polega na zapięciu silnika spalinowego do napędu bez benzyny, czyli dokładnie tak samo jak w napędzie spalinowym.

Offline mareceq

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Czerwca 2021, 13:55:18 »
Chyba nie do końca zawsze hamowanie włącza silnik.
Dość często zjeżdżam z górki, przełączając na S i nadal jest ikonka EV i nie słychać silnika spalinowego.
Faktem jest, że jak się "zredukuje" za bardzo, to dołącza się silnik spalinowy.
Czyli po mojemu: jeśli na danym biegu do hamowania wystarcza silnik elektryczny i stan naładowania baterii na to pozwala, to hamowanie jest wyłącznie rekuperacyjne. Jeśli któryś z tych warunków jest niespełniony, jest sprzęgany silnik spalinowy, ale bez podawania paliwa.

To są obserwacje z RAV4 V. Być może w poprzedniej generacji było inaczezj

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Czerwca 2021, 16:14:28 »
Jak "zredukujesz bieg" czy to łopatkami przy kierownicy czy lewarkiem "zmiany biegów", zaczniesz hamować silnikiem. Co nie oznacza, że jednocześnie nie można odzyskiwać energii.
"biegów" - bo przecież biegów nie ma...

Offline mareceq

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Czerwca 2021, 10:32:17 »
Ja tylko mówię, że zdarza się, że "na słuch" silnik spalinowy stoi, a silnik elektryczny wystarcza do hamowania. Wrażenia słuchowe są zgodne z kontrolką EV (kiedy kontrolka gaśnie, słychać, że silnik spalinowy się obraca).
Zdarzyło mi się również, że przy długim zjeździe najpierw była cisza, EV się świeciło, a po naładowaniu baterii na full zawył silnik spalinowy i kontrolka EV zgasła.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Czerwca 2021, 11:32:55 »
To zupełnie logiczne, gdy zespół napędowy naładuje baterię to przestaje hamować silnikiem elektrycznym i przełącza się na spalinowy.

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Lipca 2021, 22:34:55 »
To mogę już potwierdzić, że tryb S sprawdza się przy hamowaniu z góry. Aktywny tempomat nie do końca, bo przy dłuższych zjazdach z dużym gradientem zaczyna puszczać powyżej zadanej prędkości. Zastanawiam się czy to bug czy feature...

Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka

Offline radmor

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Sierpnia 2021, 13:08:03 »
Przetestowane: tryb S sprawdza się jak najbardziej i przy "średnim" nachyleniu utrzymuje prędkość do ok 40km/h - ustawione na S3. Przy bardziej ekstremalnym nachyleniu i trybie S3 już puszcza powyżej 40km/h i silnik zaczyna bardziej wyć. Wystraczy wtedy tylko lekko dohamować. Przy dużych spadkach można trzymać na S2 ale to wg mnie bez sensu: lepiej zmienieszyć prędkośc przed spadkiem zadać S3 i lekko dohamoywać.

RAVeczka na Transalpinie i Transfagarasanie

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl