Autor Wątek: Pilna sprawa Klima nie działa Toyota Avensis II Kombi t25 1.8 benzyna  (Przeczytany 3953 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Geny

• Toyot Leżący
  • *
Witam!
Mam duży problem z klima w aucie. W zeszłym roku przestała działać więc pojechałem do serwisu auto klimatyzacji. Diagnoza nieszczelność układu. Inni twierdzili że kompresor do naprawy. Uszczelniono, nabito klime i działa. Niedługo po tym znowu to samo. Uszczelniono, nabito i działa. Po tym wszystkim klime włączyłem trochę rzadziej. W tym roku jadę w długą trasę i co? Znowu klima nie działa. Zdenerwowany jade do innego serwisu.  Sprawdzają i diagnoza znowu nieszczelność. Uszczelniaja, nowy oring, nabijają, sprawdzają i wszystko działa. Dwa tygodnie i znowu nie działa. Zaglądam pod maskę a tam zielono na przewodach. Znowu!!!
Co tu jest grane? Niby kompresor dziala, uszczelniaja przewowy, wymieniają oringi a za każdym razem wywala. Co może być tego przyczyną? Kompresor? Przewody trefne, oringi? Może ta gumową część przewodów sparciala że oringi nie trzymają? A może ciśnienie w układzie z jakiś dziwnych przyczyn robi się za duże. Proszę o pomoc, wolę się przygotować przed kolejną wizytą w warsztacie żeby nie nabijano mnie w butelkę i płacić za każdym razem nie małe pieniądze.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 25 Czerwca 2021, 19:56:59 wysłana przez Geny »

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
Odp: Pilna sprawa Klima nie działa Toyota Avensis II Kombi t25 1.8 benzyna
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Czerwca 2021, 21:35:14 »
Niech ci ktoś organoleptycznie sprawdzi, może gdzieś parowniku lub osuszaczu może chłodnica ma mała dziurkę. Jedź do takich co waga to jeszcze robią na zegarach a nie kombajnie.

Offline Geny

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Czerwca 2021, 22:55:38 »
Gdyby była by gdzieś dziurka to chyba by nierozszczelnialo przewodów za każdym razem? Już zaczynałem zastanawiać nad tym osuszaczem albo jakiś zawór albo jakiś czujnik jest walnięty skoro za każdym razem wywala przewody.

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Czerwca 2021, 10:12:38 »
Znajdź zakład, który diagnozuje i naprawia a nie tylko napełnia. Oringi tylko z oryginału, ale i te nie pomogą kiedy złącza są zoksydowane lub/i niedoczyszczone.

Być może jest zbyt dużo oleju w układzie. Może jeszcze coś innego - trzeba znaleźć kogoś, kto to kompleksowo sprawdzi i zrobi.

Czy za każdym razem rozszczelnia się w tym samym miejscu ?
3VZ.pl

Offline Geny

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Czerwca 2021, 11:17:32 »
Chodzi o to że za każdym razem wywala w innym miejscu. Raz przewód przy chłodnicy raz inny. Z tego co udało mi się zaobserwować to przy tych oringach. A z tymi fachowcami to jak widać jest nienajlepiej. Byłem u takich co naprawiają klimatyzację, serwisuja itd i problem ciągle powraca. Klima działa i znowu się rozszczelnia. Nie znam się na tym ale ewidentnie musi być zbyt duże ciśnienie, może wadliwy jakiś czujnik, zawór, filtr osuszacz skoro ciągle wywala. Żeby to w warsztacie wywalalo to może by szukali przyczyny dalej a tak zakładają nowy oring nabija i zadowoleni a po dwóch tygodniach znowu do roboty.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl