Autor Wątek: Bagażnik rowerowy na klapę  (Przeczytany 2569 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Duna

• Toyot Leżący
  • *
Bagażnik rowerowy na klapę
« dnia: 29 Czerwca 2021, 10:21:36 »
Witajcie,

Potrzebuję bagażnika na 2 rowery na klapę. Wersja Aurisa HB. Szukałem w sieci jest tego sporo w bardzo różnych przedziałach cenowych.

Jaki bagażnik polecacie w przyzwoitej cenie i co najważniejsze nie zasłaniający tablicy, świateł oraz nierysujący klapy, lakieru ?

Gdzie szukać lub może znacie jakiś sklep stacjonarny, gdzie można się przymierzyć do bagażników na pomorzu ?

Pozdrawiam

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
Odp: Bagażnik rowerowy na klapę
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Lipca 2021, 20:07:37 »
Bagażnik na klapę to ostateczność. Niszczy konstrukcję klapy - szczególnie zawiasy. A im więcej rowerów przewozisz, tym gorzej.

Offline Duna

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Lipca 2021, 09:04:45 »
Bagażnik na klapę to ostateczność. Niszczy konstrukcję klapy - szczególnie zawiasy. A im więcej rowerów przewozisz, tym gorzej.

Belki na dach są lepszym wyjściem. Obawiam się zniszczenia lakieru na mocowaniach przy drzwiach .... Ktoś używa i może coś polecić ?

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Lipca 2021, 11:52:37 »
Najlepsza jest platforma na hak holowniczy. Używam i mogę polecić.

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Lipca 2021, 12:00:48 »
Jaką używasz? Kończę montaż haka do Priusa Plusa i teraz pora na platformę.

Wysłane z telefonu przy użyciu Tapatalka

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Lipca 2021, 12:10:54 »
Używam platformy tego, polskiego producenta:
https://www.amos.auto.pl/oferta-bagazniki-rowerowe/

Offline Skylux

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Lipca 2021, 12:19:10 »
Też używam od ładnych paru lat polskiego amosa tytan na dwa rowery (ciężkie stalowe trekingi) i daje radę. Polecam

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Lipca 2021, 12:36:49 »
Nie mam przekonania do platform, gdzie między autem a pałąkiem wstawia się rower.

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Lipca 2021, 13:08:55 »
Korzystałem z takiego na klapę w innym samochodzie. Duża zaleta to uniwersalność. Ten sam bagażnik sakładałem na hatchbacka i sedana. Niestety rysuje lakier. W upały odkształcał się zderzak. Teraz mam belki dachowe + uchwyty. Moim zdaniem jest to znacznie wygodniejsze rozwiązanie.
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Lipca 2021, 14:02:24 »
Nie mam przekonania do platform, gdzie między autem a pałąkiem wstawia się rower.

Na dalsze trasy - oprócz tych standardowych pasków mocujących - spinam rowery ze sobą i z tym pałąkiem pasami transportowymi. Nie ma siły, żeby coś się wysmyknęło.

Offline Skylux

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Lipca 2021, 09:55:48 »
Przypinam od lat ciężkie rowery samymi paskami z zestawu i nigdy nic się nie obluzowało. Przecież to nie waży tonę.  A z rowerami na dachach to już parę cyrków widziałem. 

Offline Piotr_T

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Lipca 2021, 11:35:53 »
W przypadku bagażnika na tylną klapę wiele zależy od samego bagażnika. Są takie, że nie chciałbym ich nawet za dopłatą. Sam przez dłuższy czas (jakieś 7 lat i dwa samochody) używałem bagażnika MontBlanc EasyGrip H3 i byłem z niego zadowolony, nigdy nic nie uszkodziłem, problemów z nim nie miałem (trochę więcej na jego temat napisałem tu - https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,40886.msg716250.html#msg716250). Niestety rzeczony bagażnik do Aurisa II TS (i HB też) nie pasuje (tak przynajmniej twierdzi producent), więc... mam podobny problem - coś muszę kupić, a jeśli na tylną klapę, to tylko o takiej samej konstrukcji i koncepcie jak ten MB. Najlepsza byłaby platforma, bo mimo że Auris wysoki nie jest, to ładowanie rowerów na dach średnio mi pasuje, ale to wiadomo... montaż haka (mam hybrydę), a i sama platforma tania nie jest.

Pozdrawiam,
Piotr

Corolla Sedan 1.8 Hybrid '19, Aygo 5D 1.0 '13

Offline pastorr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Maja 2024, 14:36:24 »
Korzystam z bagażników thule tych na hak i dach . Produkują porządny sprzęt ,gdy wybierałem swoje patrzyłem na ciężar samego bagażnika i jego wielkości żeby bez problemów schować go do bagażnika samochodu Dobrze jest też zerknać sobie na modele od Fischer https://www.fischer-ebike.pl/produkty/e-bike/e-bike-mtb,2,15374 Aktualnie na stronie jest sporo zniżek.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl