Autor Wątek: Obsługa stacji radiowych w technologii cyfrowej (DAB)  (Przeczytany 8387 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
Odp: Obsługa stacji radiowych w technologii cyfrowej (DAB)
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Lipca 2021, 10:39:46 »
To jednak dalej jest tylko proteza
Jesli chcesz bezprzewodowy Carplay to na ten moment musisz kupic Yarisa Cross lub zmienic marke.

Jak juz wszyscy Ci tutaj wspominali: instalowanie DAB jest bez sensu. To wywalenie kasy w błoto. Chyba, ze lubisz sluchac Polskiego Radia.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline jarh

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Lipca 2021, 10:40:37 »
Tak lubię

GrzegorzC

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 05 Lipca 2021, 13:14:40 »
Jesli chcesz bezprzewodowy Carplay to na ten moment musisz kupic Yarisa Cross lub zmienic marke.

Jak juz wszyscy Ci tutaj wspominali: instalowanie DAB jest bez sensu. To wywalenie kasy w błoto. Chyba, ze lubisz sluchac Polskiego Radia.

Kolega pyta jak zrobić żeby coś mieć a Ty go na siłę przekonujesz, że tego nie potrzebuje bo przecież znasz lepiej jego potrzeby.
A może jeździ często za granicę do krajów gdzie jest trochę stacji DAB, u nas z resztą też nie tylko PR nadaje w DVB. Nie każdy woli słuchać w aucie na okrągło spotify czy innych empetrujek z komórki, niektórzy lubią słuchać audycji na żywo, niekoniecznie PR czy RM ale nawet jak tak to jest jego sprawa, a może lubi słuchać reklam radiowych bo to jego żywioł :-) Dzięki DAB nie musisz używać do tego transmisji danych, co np w roamingu może mieć znaczenie. Tak więc nie oceniaj pytającej tylko pomóż merytorycznie. Gdyby kolega zapytał o alternatywę dla DAB to co innego a tak to takie wypowiedzi niczego nie wnoszą.
Przy okazji, w mojej Corolce TS z grudnia 2020 w wersji Comfort + Tech radio już miało DAB, to tak dla informacji.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Lipca 2021, 14:40:44 »

Kolega pyta jak zrobić żeby coś mieć a Ty go na siłę przekonujesz, że tego nie potrzebuje bo przecież znasz lepiej jego potrzeby.
A może jeździ często za granicę do krajów gdzie jest trochę stacji DAB, u nas z resztą też nie tylko PR nadaje w DVB. Nie każdy woli słuchać w aucie na okrągło spotify czy innych empetrujek z komórki, niektórzy lubią słuchać audycji na żywo, niekoniecznie PR czy RM ale nawet jak tak to jest jego sprawa, a może lubi słuchać reklam radiowych bo to jego żywioł :-) Dzięki DAB nie musisz używać do tego transmisji danych, co np w roamingu może mieć znaczenie. Tak więc nie oceniaj pytającej tylko pomóż merytorycznie. Gdyby kolega zapytał o alternatywę dla DAB to co innego a tak to takie wypowiedzi niczego nie wnoszą.
Przy okazji, w mojej Corolce TS z grudnia 2020 w wersji Comfort + Tech radio już miało DAB, to tak dla informacji.
Odpowiedz odnosnie DAB juz wczesniej padla. Albo modul w ASO albo wymiana radia na takie z DAB.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Lipca 2021, 18:19:33 »
Od bodajże stycznia 2021, wszystkie auta powinny mieć DAB+ montowane obowiązkowo, taki unijny wymóg.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline minas

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Listopada 2025, 20:43:08 »
A jak ustawić aby stacje radiowe były odtwarzanie przez internet? Teraz jak mam włączone RMF i wykonam połączenie telefoniczne i zakończę rozmowę to stacja jest odtwarzania z internetu i na ekranie wyświetla IP.
Samo DAB wyszukuje tylko czeskie stacje.
Ciekawe czy jest możliwość taka aby stacje były od razy odtwarzanie prze IP. Lepsza jakość dźwięku.

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #21 dnia: 24 Listopada 2025, 13:19:43 »
Aktualnie w specyfikacji wszystkich wersji corolli na rok 201 pojawiła się w standardzie obsługa stacji radiowych w technologii cyfrowej (DAB).
Niestety w modelach z 2019/2020 była to tylko opcja w najwyższej wersji executive ( teraz  jest już w active). Moje pytanie brzmi- czy ktoś się orientował, czy do stacji multimedialnych z 2019/2020 istnieje możliwość dołączenia takiego modułu ?

Ja mam Executive 2019 i DAB (i nawigacji) nie posiadam.

Wiesz może jaki jest koszt ?
A co do AA/CP, to ta proteza w postaci ciągłego wpinania i wypinania telefonu jest mega słaba, tym bardziej, że umiejscowienie poru USB zaprojektował chyba jakiś ......

Zamiast takiego modulu do DAB mam modul do bezprzewodowego AA.
« Ostatnia zmiana: 24 Listopada 2025, 13:21:45 wysłana przez Czestek »
Pozdro!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl