Autor Wątek: Napinacz paska wielorowkowego.  (Przeczytany 2340 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mar11111

• Toyot Pełzający
  • **
Napinacz paska wielorowkowego.
« dnia: 02 Lipca 2021, 21:15:02 »
Witam. Czy rolka napinacza paska wielorowkowego w 1.8vvti jest  wymienna? Zauważyłem że na zdjętym pasku rolka ma delikatny luz... Więc nie wiem czy tak ma być czy może zbliża się jej koniec :)
Generalnie jak pasek jest założony to nie słychać żadnych niepokojących dźwięków ale ten luz jednak daje do myślenia.

Proszę podpowiedzcie mi jeszcze czy przy montażu paska dodatkowo napinacie (kluczem 19) napinacz? Czy wystarczy tyle co sam napinacz daje z siebie?

Offline Rafal87xc

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Napinacz paska wielorowkowego.
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Lipca 2021, 16:29:34 »
Ja wymieniałem u siebie bo też miała luz a dodatkowo coś mi grzechotało i myslałem że to ta rolka ale jednak po wymianie grzechotanie czasem sie pojawia.
Co do samej wymiany jest z tym trochę zabawy ale da się.

Cytuj (zaznaczone)
Proszę podpowiedzcie mi jeszcze czy przy montażu paska dodatkowo napinacie (kluczem 19) napinacz? Czy wystarczy tyle co sam napinacz daje z siebie?

nie wiem o co dokładnie chodzi ale masz tam na ramieniu napinacza taki sześciokąt (nie śruba) na który zakładasz klucz i robi to jako dźwignia, ja dodatkowo na klucz założyłem jeszcze przedłużkę bo lekko nie było. Odchylasz kluczem tak żeby zdjąć pasek z rolki i przy zakładaniu paska to samo, bez dodatkowego ramienia w postaci klucza nie założysz i nie zdejmiesz paska z rolki bo napinacz ma dużą siłę napinającą.

koło 19minuty jest pokazane
https://www.youtube.com/watch?v=M8vjUWyUVUc&list=PLPvnBYZapTGUCVq-XTpfZRLWMVHNTK1qE&index=7&t=1180s

Offline mar11111

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Lipca 2021, 21:18:15 »
Wiem, wiem, wszystko rozumie. Pasek już zmieniłem.
Pytam tylko czy dodatkowo naciągasz pasek (przez ten sześciokąt, oczywiście za pomocą klucza z dzwignia) czy może zostawiasz tyle ile automatycznie ustawia naciągaczy tylko kontrujesz go kluczem siedemnaście.

Offline Rafal87xc

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Lipca 2021, 22:00:55 »
Jak dobrze kojarzę to nie ustawisz siły napięcia, to sie samo napina. To ramie jest ruchome i śrubą na klucz 17 go nie dokręcisz aby było nieruchome ono cały czas ma ruchomy punkt obrotu i to siłownik przy tym ramieniu utrzymuje napięty pasek.
poprawcie mnie jeśli się mylę ale tak to chyba wyglądało jak tam grzebałem. Po to jest tam siłownik żeby cały czas napinał pasek, w starym nissanie miałem tak że sie samemu napinało śrubą.

Offline rambo7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Lipca 2021, 14:24:22 »
zgadza się, nie ma regulacji siły napięcia paska. https://8.allegroimg.com/s1024/0c04c0/d0692d4340e28ea0f40a208f9a78 ten gumowy element ugina się.
Jeśli jego siła spada to objawia się to ślizganiem paska. Można wymienić całość lub sam element napinający.

Offline mar11111

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Lipca 2021, 12:15:41 »
Dzięki Panowie za wyczerpujące wytłumaczenie. Lecę z piwem :)
Może jeszcze podpowiesz jak szukać tego elementu gumowego? Mi nie trzeba jak na razie,bl bo po wymianie jest cisza, ale może info przyda się komuś w przyszłości.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl