1. Ponieważ masz już Ravke od roku, w jakim położeniu ustawiasz dźwignię zmiany biegów, kiedy np. sprzątasz samochód przed garażem? Czy wciskasz guzik START ?
2. Czy czytałeś instrukcję samochodu? Co instrukcja mówi na ten temat?
3. Twierdzisz, że od roku nie miałeś żadnego problemu z rozładowaniem tego akumulatora, a power bank masz na wszelki wypadek.
Czy doładowywałeś po roku aku startowy prostownikiem? Jeżeli tak, to w jaki sposób? Czy sprawdzałeś poziom naładowania?
Ad. 1. Położenie P, hamulec wciśnięty, przycisk START - czyli normalne włączenie napędu, jak coś dłużej robię to światła przełączam na postojowe
Ad. 2. Tak, choć tam się zbytnio nie rozpisują na ten temat.
Przeczytaj akapit "Przełączanie stanów przyciskiem rozruchu", z uwagami na stronach 292..294 instrukcji w PDF (OM42D32PL.pdf) - można pobrać ze strony Toyoty
Ad. 3. Nie doładowywałem aku 12 V ani razu. Oczywiście nie biorę pod uwagę testów JumpStartera, bo to po kilkadziesiąt sekund prób.
Poziom naładowania sprawdzam czasem ładowarką USB z woltomierzem lub jak mi się bardzo chce to multimetrem,
z tym, że trzeba włączyć wtedy tryb ACC (bez ładowania) bo w zwykłym trybie ON / Ready pokazuje napięcie ok 14,4 V z przetwornicy ładującej aku 12V z trakcyjnego,
gdy w trybie ACC pokazuje powyżej 12 V (np. 12,4 .. 12,6 V) to jest OK.
Mam od listopada 2020 kamerkę przód / tył z trybem parkingowym (ok 250 mA) ale podłączoną przez adapter z odcięciem zasilania przy spadku napięcia do 12,4 V.
... i jak na razie nie załatwiła mi aku 12V

ale myślę o odpowiednim PowerBanku LiFePo4, gdyż: przy codziennej jeździe ok 40..50 min kamerka nagrywa do 2 h,
gdy mam traskę powyżej 2 h to już nagrywa ok 11h.
Chyba zaspokoiłem Twoją ciekawość