Autor Wątek: RAV4 - problem z mocą silnika  (Przeczytany 1223 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tomasz2112

• Początkujący
RAV4 - problem z mocą silnika
« dnia: 03 Lipca 2021, 21:30:02 »
Cześć,

może temat tutaj już był, jak tak to z góry przepraszam.
Mam problemy z mocą silnika - to znaczy samochód na prostej jedzie w miarę, tyle, że powyżej 3,5 tys obrotów nagle traci moc na 3-4 sekundy i od razu potem powraca jakby do pierwotnego stanu. Napisze teraz co wymienialiśmy w toyocie:
- wtryski, zupełnie nowe, nie regeneracyjne - nie chciałem się bawić w takie coś.
Po tym czasie problem zniknął ( wtedy przed wymianą strasznie kopciło auto na biało i niebiesko) na jakiś czas. Po jakiś 3 miesiącach auto zaczęło przerywać, zaświeciła mi się kontrolka check engine system, vsc i 4x4 - okazało sie, że jest to kwestia EGR. Został on przeczyszczony wraz z kolektorem. Problem zniknął na półtorej miesiąca. Autko śmigało itd. Po tym czasie znów pojawił się problem tych takich ubytków mocy na 3-4 sekundy i okazało się, że to była kwestia DPF - został on usunięty i wgrane zostały nowe mapy.
Tyle, że problem nie leżał w kwestii DPF ( TYLKO JAK MECHANIK TWIERDZI - NIE WIE CO TAM SIE DZIEJE). Sprawdził geometrię ( też nie wiadomo jak, bo turbiny nie wyciągał na przysłowiowy stół. Zobaczył na kwestie wtrysków i pompy wtryskowej - tam też wszystkie parametry się zgadzają.

Już w sumie nie mam pomysłu na to, co mogłoby być w tej toyocie. Może to kwestia dalej tej turbiny?? Albo może kwestia EGR, który pomimo tego, że został wyczyszczony, to jest na tyle uszkodzony, że auto przerywa (ale to też kwestia tego, że wtedy raczej system wykryłby jakiś błąd na tym układzie). Teraz żadne kontrolki się nie świecą a dalej jest kwestia przerywania samochodu. Mechanik przypuszcza, ze może to być kwestia VSC - NO ALE NA LOGIKĘ... CO MA WSPÓLNEGO VSC Z UBYTKAMI MOCY?

Panowie... ja wiem, że tak przez internet, to nie da się nic zdiagnozować, ale czy mieliście coś podobnego do mnie?
Dodam, że to jest: TOYOTA RAV4 2.2 177KM, DCAT, rocznik 2006.
Pozdrawiam!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl