Autor Wątek: Wybór zamiennika sprężarki klimatyzacji Yaris I 1.0 VVTI  (Przeczytany 769 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline adrkur

• Początkujący
Siema
Mam problem z klimatyzacją, nie działa w ogóle. Na dwóch stacjach powiedzieli, że walnięta jest sprężarka. Z tego co pamiętam dokładna przyczyna to pęknięty jakiś zawór. Na obu stacjach cena za naprawę wlicza nową część i nie chcą się bawić w używki, a ja nie chcę ładować tyle kasy w ten samochód. Słyszałem, że działające używki sprawdzą się dobrze. Znalazłem mechanika, który podejmie się wymiany tylko muszę znaleźć sprężarkę na własną rękę. Numer fabryczny mojej sprężarki to: 447220-9463. Na allegro znajduję pasujące do tego modelu ale różnią się najczęściej numery po myślniku. Nie znam się na tym totalnie, czy musi zgadzać się cały numer? Jeżeli możecie udzielić mi jakichś rad to chętnie przyjmę.

Yaris I 1.0 VVTI 2005

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
Odp: Wybór zamiennika sprężarki klimatyzacji Yaris I 1.0 VVTI
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Lipca 2021, 10:34:39 »
Pytanie czy "walnięty zawór" jest w sprężarce czy poza nią.

Mo możesz zainwestować i wymiana będzie nieskuteczna.

Moim zdaniem nie szukaj "mechanika" tylko zakładu, który specjalizuje się w naprawie instalacji A/C.

W takim zakładzie prawidłowo zdiagnozują Ci który element wymaga wymiany/naprawy i dostaniesz gwarancję na części i usługę.

Przy wymianie sprężarki konieczne jest jeszcze uzupełnienie odpowiedniej ilości oleju oraz wymiana osuszacza.
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
Odp: Wybór zamiennika sprężarki klimatyzacji Yaris I 1.0 VVTI
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Lipca 2021, 19:27:48 »
I jak się skończyło?
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl