Autor Wątek: Rav4 5 gen - ładowność  (Przeczytany 9017 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Rav4 5 gen - ładowność
« dnia: 06 Lipca 2021, 23:46:49 »
Otwieram ten watek gdyż nie znalazłem dyskusji na ten temat na forum RAV4.

Rav4 5 gen hybryda FWD C+S (wg danych katalogowych i wpisu w dowodzie rej.): 
- maksymalna masa całkowita 2135 kg
- masa własna: 1624 kg
teoretyczna ładowność 511 kg ale to nie uwzględnia paliwa i zamontowanych dodatków, np. haka

Z ciekawości podjechałem zatankowanym autem na wagę i wyszło 1690 kg (paliwo do pełna + hak ok 26 kg, bez kierowcy)
Tak więc ładowność spadła do 445 kg.

Wybieramy się na wyjazd wakacyjny w 5 osób - policzyłem nasz ciężar, wyszło 380 kg.
No to na bagaż zostaje 65 kg.
Miałem zamiar wziąć 3 rowery - 19 kg bagażnik na hak + 40 kg rowery = 59 kg, wtedy zostało by na bagaż 6 kg
no d... nie urywa. Miało być uniwersalne i pojemne auto, a tu jak się jedzie w kilka osób to bagaży można wziąć tyle co nic.

Zastanawiam się jak to jest że poszczególne warianty Rav4 maja różne maksymalne masy całkowite, np. hybryda AWDi ma 2225 kg
czy może mają różniące się elementy zawieszenia (resory, amortyzatory) ? Skąd te różnice masy maksymalnej ?

Jak sądzicie można przeładować o te 90 kg ?
« Ostatnia zmiana: 06 Lipca 2021, 23:49:57 wysłana przez Markid »

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Rav4 5 gen - ładowność
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Lipca 2021, 07:44:06 »
Zastanawiam się jak to jest że poszczególne warianty Rav4 maja różne maksymalne masy całkowite, np. hybryda AWDi ma 2225 kg
czy może mają różniące się elementy zawieszenia (resory, amortyzatory) ? Skąd te różnice masy maksymalnej ?
Elementy napędu AWDi dodają 50-60 kg do masy auta więc ładowność będzie większa tylko o 30-40 kg. Sprężyny w AWDi powinny być inne, amortyzatory raczej też choć w dzisiejszych czasach producenci lubią ograniczać koszty.
Co do przeładowania to jest wiele zmiennych i nie da się wprost odpowiedzieć na Twoje pytanie, wpływa na to rozmieszczenie ładunku, styl jazdy, długość i rodzaj drogi. W skrajnym przypadku można uszkodzić lub skrócić żywotność amortyzatorów.
Nie wiemy jak producent podszedł do tematu bo dane homologacyjne to jedno, a realna ładowność to druga sprawa najlepszym przykładem są busy, które potrafią mieć mniejszą ładowność od RAV-ki, a pakę wielkości kawalerki.
Załadujesz auto, zobaczysz ile przysiadł tył i podejmiesz decyzję czy jechać czy zdjąć rowery.
Nowy Highlander jest w gorszej sytuacji przy 7 miejscach ładowność to 590-705 kg zależnie od wersji wyposażenia.

« Ostatnia zmiana: 07 Lipca 2021, 07:55:36 wysłana przez Gawel89 »

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Lipca 2021, 09:16:51 »
Gaweł - dzięki za dobre rady - tak uczynię.
Amortyzatory i resory chyba powinno się dać sprawdzić na toyota-tech.eu
Katalogowo hybryda FWD ma ładowność 511 kg, a AWDi 580 kg - już drugi raz żałuję, że oszczędziłem te 10k przy zakupie, że też nie zwróciłem na to uwagi.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Lipca 2021, 09:26:31 »
Masa własna pojazdu jest podawana z paliwem.

"Masa własna pojazdu ?.. .

Zgodnie z obowiązującym w Polsce prawem o ruchu drogowym jest to masa pojazdu z jego normalnym wyposażeniem, paliwem, olejami, smarami i cieczami w ilościach nominalnych, bez kierującego["
U mnie w wersji C+S AT AWD benzyna, ładowność wychodzi z D. R. 553KG Katalogowo i z homologacji nie sprawdzałem.
« Ostatnia zmiana: 07 Lipca 2021, 09:29:36 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Lipca 2021, 09:33:37 »
Gaweł - dzięki za dobre rady - tak uczynię.
Katalogowo hybryda FWD ma ładowność 511 kg, a AWDi 580 kg - już drugi raz żałuję, że oszczędziłem te 10k przy zakupie, że też nie zwróciłem na to uwagi.
W Twoim przypadku kosmiczna różnica jest w przypadku ciągnięcia przyczepy, 800 do  1650 w AWD

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Lipca 2021, 10:18:50 »
Wiem i żałuję, choć nie miałem i nie mam w planach ciągnięcia takich ciężkich przyczep.
Mnie wystarczą lekkie przyczepki o nośności ok 400..600 kg.
Możliwość ciągnięcia tych większych ma znaczenie jak ktoś przewiduje np. wyjazdy z łodzią lub z większą przyczepą kempingową.
Ale tak jak obserwuję na YT to w tym wypadku ludzie kupują większe SUVy np. Landrover, Mercedes, BMW
Dla mnie to nie moja liga cenowa - tak auto jak i łódź.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Lipca 2021, 10:52:58 »
Masa własna pojazdu jest podawana z paliwem
Ale to mi wiele nie zmienia, bo ja zważyłem auto zatankowane, bez kierowcy z zamontowanym hakiem (26 kg) - wyszło 1690 kg, więc ładowność w takim stanie to 445 kg (przy max masa całk. 2135 kg).
Co pokazuje, że ładowność tego modelu bez haka (ale zatankowanego) wyniosła by 471 kg, a nie 511 kg jak jest w dowodzie, brakuje jakieś 40 kg do masy własnej z dowodu tj. 1624 kg.
Wygląda na to, że masa własna w dowodzie jest w stanie z min poziomem paliwa.

Masy poszczególnych wersji w katalogu są podawane w przedziałach, pewnie zależnie od wersji wyposażenia i tak przykładowo:
hybryda FWD - masa własna min/max 1590/1670, masa całkowita 2135, ładowność 545/455
hybryda AWDi - masa własna min/max 1645/1705, masa całkowita 2225, ładowność 580/520
« Ostatnia zmiana: 07 Lipca 2021, 11:14:16 wysłana przez Markid »

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Lipca 2021, 12:21:05 »
Chyba jednak na parts.toyota.com lub toyotaparts.checkeredflag.com - i tam widzę, że jest kilka modeli sprężyn i amortyzatorów do RAV4 5 gen, przy czym wszystkie w opisach mają awd, a czym się różnią - ciężko stwierdzić - nie ma żadnych danych mechanicznych.

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Lipca 2021, 17:50:37 »
Jeżeli zależy Ci na większej ładowności to najlepiej zmierzyć średnicę drutu sprężyny i szukać używki o grubości większej o 0,5-1 mm. Sprężyny są montowane osobno w zawieszeniu więc bardzo łatwo i szybko możne je przełożyć. W tani sposób przekonasz się czy większa sztywność tylnego zawieszenia Ci odpowiada.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Lipca 2021, 00:11:17 »
Gaweł dzięki za pomoc, pomyślę o tym ale teraz mam za mało czasu (4 dni) przed wyjazdem wakacyjnym.

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Lipca 2021, 14:26:07 »
Ja bym się tam nie martwił. Twoje auto nie zauważy czy masz 50 kg bagażu więcej niż w dowodzie rejestracyjnym.
Moja po zapakowaniu bagażnika nawet się nie ugięła za bardzo a i w jeździe nie ma specjalnej różnicy. Dopiero z trzema rowerami na haku jest trochę inaczej, ale bez przesady.
Poza tym, miałem do tej pory różne auta i przy wyjazdach wakacyjnych po prostu pakowałem bagaże, pasażerów i w drogę. Nie robiłbym z ładowności filozofii, dopóki nie wozisz worków z cementem albo kubika betonu na przyczepie.

Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Lipca 2021, 14:54:06 »
Cementu nie wożę ;) ale ludzi i to najbliższych już tak.
Zrobię tak jak radził Gaweł, zapakuję co konieczne do bagażnika (już zapowiedziałem ekipie cięcia), zaproszę mój team do środka i ocenię, czy można dołożyć rowery czy też d.. będzie już szorować po asfalcie. 
Ogólnie to miałem większe plany - pożyczyłem od znajomego box dachowy - ale nie zrobiłem rachunków i kicha.
RAVka ma małą ładowność, z ciekawości zajrzałem do dowodu rej. żony Opla Mokki i ... konsternacja - Mokka (auto jednak sporo mniejsze i lżejsze) ma praktycznie taką sama ładowność teoretyczną.
No jakaś kicha Panie ... trza było ciułać na Landrovera albo Merca ML.
Słabe pocieszenie, że bez haka i rowerów z 5 osób na pokładzie, każdy może wziąć ok 13 kg bagażu, no niby lepiej niż w tanich liniach lotniczych, bo tam po 10kg wpuszczają.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Lipca 2021, 15:06:57 »
Zapas homologacji to co najmniej 30%, więc spoko szoko.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Lipca 2021, 16:18:16 »
Słowa pocieszenia, dzięki wszystkim za porady.

Offline damayann

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Rav4 AWD HYB
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Lutego 2023, 10:20:03 »
Panowie, mam RAVkę 2021 AWD Hybrydę z hakiem https://www.autohak.com.pl/index2.php?id=12 o wadze: 26,6 kg. Przebieg ok 35tyś. Niedawno zauważyłem, że moja Ravka ma tylne zawieszenie obniżone względem innych na parkingu o ok 2cm - porównywane z takimi samymi wersjami, też z hakiem. Serwis Toyoty twierdzi, że jest wszystko ok, że to może być efekt wagi haka. Serio?! Jak wrzucę na hak bagażnik (THULE VeloSpace XT 3 939 + adapter na 4-ty rower, waga bagażnika 20,6 kg) oraz 4 rowery (2 dorosłe, 2 małe dziecięce, waga rowerów ok 40 kg). Moim zdaniem coś jest nie tak, ale nie wiem do kogo we Wrocławiu z tym jechać.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl