Autor Wątek: Rav4 5 gen - ładowność  (Przeczytany 9021 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Odp: Rav4 5 gen - ładowność
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Lutego 2023, 10:28:54 »
Ja bym się tam nie martwił. Twoje auto nie zauważy czy masz 50 kg bagażu więcej niż w dowodzie rejestracyjnym.
Moja po zapakowaniu bagażnika nawet się nie ugięła za bardzo a i w jeździe nie ma specjalnej różnicy. Dopiero z trzema rowerami na haku jest trochę inaczej, ale bez przesady.
Poza tym, miałem do tej pory różne auta i przy wyjazdach wakacyjnych po prostu pakowałem bagaże, pasażerów i w drogę. Nie robiłbym z ładowności filozofii, dopóki nie wozisz worków z cementem albo kubika betonu na przyczepie.

Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka
Kolegę zważyły krokodyle i był zonk… 45 kg przekraczał DMC. Nie pozwolili jechać bez „odładunku” i jeszcze mandat przysolili. Dokładnie już nie pamiętam ile. To było w Astrze kombi w czasie wakacji. Co prawda to jedyny taki przypadek o którym słyszałem. Ale…

NieToyota

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Lutego 2023, 10:32:24 »
Niedawno zauważyłem, że moja Ravka ma tylne zawieszenie obniżone względem innych na parkingu o ok 2cm - porównywane z takimi samymi wersjami, też z hakiem.
Może to kwestia koła w bagażniku i/lub pełnego baku paliwa.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Lutego 2023, 10:49:01 »
Panowie, mam RAVkę 2021 AWD Hybrydę z hakiem https://www.autohak.com.pl/index2.php?id=12 o wadze: 26,6 kg. Przebieg ok 35tyś. Niedawno zauważyłem, że moja Ravka ma tylne zawieszenie obniżone względem innych na parkingu o ok 2cm - porównywane z takimi samymi wersjami, też z hakiem. Serwis Toyoty twierdzi, że jest wszystko ok, że to może być efekt wagi haka. Serio?! Jak wrzucę na hak bagażnik (THULE VeloSpace XT 3 939 + adapter na 4-ty rower, waga bagażnika 20,6 kg) oraz 4 rowery (2 dorosłe, 2 małe dziecięce, waga rowerów ok 40 kg). Moim zdaniem coś jest nie tak, ale nie wiem do kogo we Wrocławiu z tym jechać.

Mam rozumieć, ze jak wrzucisz rowery, to zawieszenie masz obniżone o 2 cm ? U mnie jak wrzucę 4 to tez jest podobnie.

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #18 dnia: 03 Lutego 2023, 10:51:53 »
Panowie, mam RAVkę 2021 AWD Hybrydę

Też witamy na Forum.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline damayann

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Rav4 AWD HYB
« Odpowiedź #19 dnia: 03 Lutego 2023, 13:13:09 »
Panowie, mam RAVkę 2021 AWD Hybrydę z hakiem https://www.autohak.com.pl/index2.php?id=12 o wadze: 26,6 kg. Przebieg ok 35tyś. Niedawno zauważyłem, że moja Ravka ma tylne zawieszenie obniżone względem innych na parkingu o ok 2cm - porównywane z takimi samymi wersjami, też z hakiem. Serwis Toyoty twierdzi, że jest wszystko ok, że to może być efekt wagi haka. Serio?! Jak wrzucę na hak bagażnik (THULE VeloSpace XT 3 939 + adapter na 4-ty rower, waga bagażnika 20,6 kg) oraz 4 rowery (2 dorosłe, 2 małe dziecięce, waga rowerów ok 40 kg). Moim zdaniem coś jest nie tak, ale nie wiem do kogo we Wrocławiu z tym jechać.

Mam rozumieć, ze jak wrzucisz rowery, to zawieszenie masz obniżone o 2 cm ? U mnie jak wrzucę 4 to tez jest podobnie.

Niestety ten stan rzeczy jest na pusto, bez bagażnika rowerowego, z bakiem 3/4, bez załadunku i pasażerów. Jak załaduję auto tak jak opisałem to w ogóle mogę niebo oświetlać.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 03 Lutego 2023, 21:49:31 »
Ja bym się tam nie martwił. Twoje auto nie zauważy czy masz 50 kg bagażu więcej niż w dowodzie rejestracyjnym.
Moja po zapakowaniu bagażnika nawet się nie ugięła za bardzo a i w jeździe nie ma specjalnej różnicy. Dopiero z trzema rowerami na haku jest trochę inaczej, ale bez przesady.
Poza tym, miałem do tej pory różne auta i przy wyjazdach wakacyjnych po prostu pakowałem bagaże, pasażerów i w drogę. Nie robiłbym z ładowności filozofii, dopóki nie wozisz worków z cementem albo kubika betonu na przyczepie.

Kolegę zważyły krokodyle i był zonk… 45 kg przekraczał DMC. Nie pozwolili jechać bez „odładunku” i jeszcze mandat przysolili. Dokładnie już nie pamiętam ile. To było w Astrze kombi w czasie wakacji. Co prawda to jedyny taki przypadek o którym słyszałem. Ale…

Osobówkę mu ważyli? Jakieś kity z satelity w przepisach masz wyraźne przesłanki kiedy ITD może zatrzymać samochód osobowy… Jakiś mało rozgarnięty ten kolega, że dał im się wkręcić :).

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #21 dnia: 03 Lutego 2023, 23:15:26 »

Osobówkę mu ważyli? Jakieś kity z satelity w przepisach masz wyraźne przesłanki kiedy ITD może zatrzymać samochód osobowy… Jakiś mało rozgarnięty ten kolega, że dał im się wkręcić :).

Po prawdzie zatrzymali go bo wyprzedzał na trzeciego. Na czołówkę z pojazdem ITD właśnie... Ale jak go zatrzymali to i zważyli. Nie wiem dlaczego wpadli na taki pomysł. Jak wspominał przetrzepali go w każdą stronę. Więcej na ten temat już nie wiem.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 03 Lutego 2023, 23:28:23 »
Ok, to mieli przesłanki do zatrzymania ale z tym ważeniem to dał się wkręcić.
90% osobówek „jadących na wakacje” jest przeładowanych.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #23 dnia: 03 Lutego 2023, 23:40:10 »
W sumie pewnie przez jego idiotyzm oni się wkurwili i go przetrzepali na bogato. Ale to już tylko moja supozycja.

NieToyota

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #24 dnia: 04 Lutego 2023, 09:11:20 »
Czy u was są czujniki ładowności? Mnie przytrafił przypadek kupując płytki chodnikowe i załadowałem widząc że siada tył. Był komunikat zapomniałem jaki i nie odpalił. Część odrzuciłem i mogłem ruszyć.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #25 dnia: 04 Lutego 2023, 12:42:35 »
Moja Ravka ma taką ładowność, że jak jadę na wczasy, to bagażnik załadowany tak, że szpilki nie wciśniesz, trzy osoby w środku to jakieś 240 kg, trzy rowery na platformie i jakaś lodówka samochodowa z tyłu na podłodze. I nigdy tego nie ważę, a samochód dzielnie daje radę, nie dobija, a po rozładunku wraca do wersji demo:))

Offline damayann

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #26 dnia: 12 Lutego 2023, 13:26:40 »
Moja Ravka ma taką ładowność, że jak jadę na wczasy, to bagażnik załadowany tak, że szpilki nie wciśniesz, trzy osoby w środku to jakieś 240 kg, trzy rowery na platformie i jakaś lodówka samochodowa z tyłu na podłodze. I nigdy tego nie ważę, a samochód dzielnie daje radę, nie dobija, a po rozładunku wraca do wersji demo:))
To dziwne, bo moja siedzi na pusto ok 2cm poniżej prześwitu względem innych, w poniedziałek mam serwis, bo inny serwisant to uznał i według niego albo Toyota założyła złe sprężyny na montażu, albo były wadliwe. Dam znać, zobaczymy. Jako ciekawosta, mówił, że prześwit między oponą na nadkolem powinien być z przodu i tyłu taki sam na pusto.

Offline damayann

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #27 dnia: 13 Lutego 2023, 10:49:01 »
To dziwne, bo moja siedzi na pusto ok 2cm poniżej prześwitu względem innych, w poniedziałek mam serwis, bo inny serwisant to uznał i według niego albo Toyota założyła złe sprężyny na montażu, albo były wadliwe. Dam znać, zobaczymy. Jako ciekawosta, mówił, że prześwit między oponą na nadkolem powinien być z przodu i tyłu taki sam na pusto.
Dzisiaj serwis po konsultacją z centralą Toyota Motor Poland zakwalifikował tylne sprężyny do wymiany. :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl