Autor Wątek: Po wymianie części zawieszenia pikanie i kontrolka poślizgu  (Przeczytany 1833 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline keybee

• Toyot Leżący
  • *
Witam, wymieniłem ostatnio w priusie komplet zawieszenia (wahacze, sworznie, drążki kierownicze, końcówki drążków, łączniki stabilizatora, gumy stabilizatora). Pojechałem na wykonanie zbieżności i od razu w drodze powrotnej powyżej 70 km/h zaczyna mrugać kontrolka poślizgu i głośno pikać brzęczek. Nie wiem czy ta kontrolka ma swoją skrótową nazwę, chodzi o tą z samochodzikiem i śladami poślizgu. Zapala się i brzęczy jak np. na śniegu wpadniemy w poślizg.
Gość od zbieżności zasugerował, żeby ustawić czujnik położenia skrętu. Po wymianie drążków itp. czasem trzeba go zresetować. Wykonaliśmy procedurę ustawiania komputerkiem z programem DELPHI i przez 2 dni było ok ale teraz problem wrócił a już nic nie było grzebane przy zawiasie.
Czy ktoś z was miał podobny problem? Zaraz wrzucę film na yt jak to wygląda.
PS. kontrolka poduszki świeci się już z miesiąc. Padła taśma, nie działa sterowanie w kierownicy. Już raz wymieniałem bo nie działała połowa kierownicy i to było ledwo rok temu. Zastanawiam się nad kupieniem oryginalnej taśmy albo używki.
https://youtu.be/KkDbT0d6Vg0
« Ostatnia zmiana: 08 Lipca 2021, 08:17:15 wysłana przez keybee »

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
Odp: Po wymianie części zawieszenia pikanie i kontrolka poślizgu
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Lipca 2021, 11:39:56 »
Skoro podłaczyliście DELPHI, to trzeba było zacząć od odczytu błędów, a nie od razu robić kalibrację. Moim zdaniem była ona niepotrzebna. Kierownica powinna zawsze być prosto i jej pozycja względem kolumny nie powinna się zmienić podczas wymiany elementów układu kierowniczego.
Najpierw odczyt błędów, diagnoza, a potem naprawa.
Po omacku możesz długo błądzić.

Offline keybee

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Lipca 2021, 18:48:55 »
Ok rozumiem ale z błędów był tylko błąd niskiej sprawności katalizatora. Kąt skrętu kierownicy się zmienił ponieważ na starych częściach i przed zbieżnością auto jechało na wprost z kierownicą prawie 45 stopni w prawo. Teraz jest ideolo i nie ściąga ani nic ale znów pipczy powyżej 70 km/h a przestaje jak zwolnisz do 50 :/

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Lipca 2021, 19:50:54 »
Koła się równo kręcą w odczytach?

Offline keybee

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Lipca 2021, 21:31:49 »
Właśnie takiej podpowiedzi oczekiwałem. Da radę to sprawdzić zwykłym na blutacza ELMem? Apki mam Car scanner, dr. prius i Hybrid Assistant.

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Lipca 2021, 21:21:01 »
Generic OBD2, czyli wszystkie te "kostki" na bluetooth i najtańsze skanery czytają tylko silnik(czasem coś więcej, np. napęd hybrydowy, ale tylko niektóre programy).
Sądziłem, że jak ktoś użył DELPHI, który jest dobrym kombajnem, to umie go używać i sprawdził parametry bieżące. Mając taki sprzęt można już wiele zrobić. Prawie tyle, co sprzętem dedykowanym(dla Toyoty TechStream).

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Lipca 2021, 12:42:26 »
- tak tylko luzne przemyslenie ...

- nie uszkodzil sie gdzies tam czujnik od abs-u   kabelek ,koronka moze cos sie tam puruszylo kostka  przy tluczeniu . ???

chyba kontrola trakcji bierze sygnal z czujnika abs.

- pare razy w p3 +  (wymieniali znajomi magiel i silnik zawsze trzeba rozpiac uklad kierowiczy i pozniej bylo mocno krzywo ale czujnika nikt nie kalibrowal sama zbieznosc dawala rade.

ps. tasme u ciebie zalozylem chinola bo klakson szalal i jest poltora roku ok.

pozdr.
prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl