Autor Wątek: Problem z hamulcami.  (Przeczytany 858 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline czajnik

• Toyot Leżący
  • *
Problem z hamulcami.
« dnia: 13 Lipca 2021, 19:41:28 »
Jakiego auta dotyczy wpis widać chyba w ?o mnie? ale dla jasności Prius Plus 2013r.
Ok rok temu warsztat nie ASO wymieniał mi płyn hamulcowy i sądzę że o zapowietrzenie tu nie chodzi.
Problem jest następujący: zapalają się kontrolki ABS, kontroli trakcji, i obie hamulców- pomarańczowa i czerwona. Jedna chyba od poziomu płynu druga awaryjna lub ręcznego. Czasem tylko świecą i potrafią zgasnąć po sęk. a częściej po około minucie zaczyna auto piszczeć jak przy nie zapiętych pasach. Czasem też jak by reagowało na naciśnięcie głębiej gazu i wtedy gasną. Oprócz tego przestaje działać hamowanie regeneracyjne a hamulec jest mniej wydajny i taki nieprzewidywalny. Raz chamuje mocno raz trzeba z nim walczyć. Wczoraj piszczała ponad 40minut a hamulce zdawały się niemal nie istnieć. Nie znajduję żadnej prawidłowości pojawiania się usterki. Pierwszy raz wystąpiła na postoju z włączonym zapłonem. Jedyne wibracje wówczas to te od uruchomienia silnika. Dodam, bo może to istotne. Zaistniała ostatnio awaria akumulatora 12V. Pojechałem do znajomego zobaczyć błędy ale były tak dla niego jak i dla mnie nie zrozumiałe, że powiedział mi, ?wymień akumulator, dziwne to?. Było coś na rzeczy bo za dwa dni nie odpaliła. Wymieniłem aku na nowy minimalnie mocniejszy. Jednak problem z usterką pozostał.  Dodatkowo mam wrażenie że pompa hamulcowa lub eserwo, czyli to co tam głośno dość pracuje, pracuje jakby wolniej, mozolnie.

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
Odp: Problem z hamulcami.
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Lipca 2021, 08:03:37 »
nie wszystko jest do konca zrozumiale co napisales (literowki ,',';,'';)

moze podlacz techstreama  i kody bledow wklej tutaj lub jak podlaczales inne urzadzenie obd2 to wklej te kody moze to powie cos wiecej .

czy po wymianie akumulatora czysciliscie ecu ?

jaki akumultor zalozyles niby hybrydy lubia te dedykowane (ale sa ludzie co zalozyli zwykle i tez zyja)

- teoretycznie do odpowietrzania powinien byc komp (ale mozna to zrobic bez tez dobrze jakby robila to osoba ktora miala doczynienia z p3)
prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl