Autor Wątek: Stuki w kierownicy  (Przeczytany 1432 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JakubM83

• Toyot Leżący
  • *
Stuki w kierownicy
« dnia: 15 Lipca 2021, 10:07:39 »
No to jest nowy objaw/usterka

Po długim postoju, kilka godzin lub noc, zapalam silnik dotykam kierownicy aby nia poruszyć i jest jednorazowy dosc mocny stuk.
sedan 16, 2019, 22tys km przebiegu
człowiek kupuje corolla aby był święty spokój a tu takie kwiatki

czy ktoś, coś w temaciku już przerabiał :wallbash:

Offline falsto1

• Toyot Chodzacy
Odp: Stuki w kierownicy
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Lipca 2021, 12:31:46 »

Po długim postoju, kilka godzin lub noc, zapalam silnik dotykam kierownicy aby nia poruszyć i jest jednorazowy dosc mocny stuk.

To już nie ta corolla co 20 lat temu że nic się nie dzieje. Uważam,że to dobre auto ale mankamentów sporo

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Endriu

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Lipca 2021, 19:40:02 »
Mam podobnie corolla 1.2 turbo, HB, przebieg 10 tysięcy, 2019 rok. Jeszcze nie byłem z tym w serwisie.

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Lipca 2021, 07:14:08 »
Jesteście pewni że to jest usterka, a nie cofająca się blokada kierownicy?

Offline JakubM83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Lipca 2021, 07:58:06 »
Mysle, ze usterka. Potrafi stuknac w trakcie strania na swiatlach kiety rusze kierownica

Offline Jastrząb

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Lipca 2021, 10:52:21 »

Też tak miałem raz jak samochód stał tydzień. A gdzie to zaobserwowałeś? Ja w garażu podziemnym, ale uznałem, że to opony się jakoś przykleiły do podłogi (podłoga była jakiś czas temu poddana renowacji, jakiś rodzaj twardej gumy został naniesiony na spękany beton).

Offline JakubM83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Lipca 2021, 11:42:19 »
Codziennie rano na parkingu jak ruszam do pracy. Dokladnie tak jak mowisz, poczucie przyklejenia sie do czegos ukladu kierowniczego.
Tylko, ze wczoraj stoje na zapalonym silniku na swiatlach, specjalnie poruszylem kierow. I to samo :wallbash:

Offline xraid

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Lipca 2021, 20:49:56 »
Tak ma być. Przekładnia elektryczna tak może się zachowywać. Trzeba było sobie kupić Poloneza z hydraulicznym wspomaganiem kierownicy. Nie było by tego problemu. Czytając to forum odnoszę wrażenie, że te opisywane tu problemy są tak trywialne, że jednak Toyota to dobre auto :)

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Lipca 2021, 22:20:32 »
Tak ma być. Przekładnia elektryczna tak może się zachowywać. Trzeba było sobie kupić Poloneza z hydraulicznym wspomaganiem kierownicy. Nie było by tego problemu. Czytając to forum odnoszę wrażenie, że te opisywane tu problemy są tak trywialne, że jednak Toyota to dobre auto :)

Bzduraa >> zmierzająca do tego że ten typ tak ma..
W E12, w YII też mam wspomaganie elektryczne i nie ma takich objawów jak piszą Panowie wyżej.
W YI oryginalnym japończyku 1.4D4D  miałem wspomaganie hydrauliczne > pompa na pasku osprzętu, które pracowało zdecydowanie lepiej >> lepszy komfort jazdy przy dłuższych trasach > nie chodzi mi o "manewrowanie" na parkingach..

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl