Autor Wątek: Dziwny szum z nawiewu  (Przeczytany 931 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sandbead

• Początkujący
Dziwny szum z nawiewu
« dnia: 16 Lipca 2021, 13:22:12 »
Witam wszystkich,
mam bardzo dziwny problem z moim Aurisem (rok prod. 2008, wersja wyposażenia Sol z dwustrefową klimatyzacją automatyczną). Ostatnio podczas jazdy zauważyłem przedziwne objawy, a mianowicie przy włączonym nawiewie (nieważne czy z włączoną A/C czy z wyłączoną) podczas mocniejszego hamowania bądź ostrzejszego skrętu w lewo/prawo z nawiewu po stronie pasażera wydobywa się bardzo dziwny dźwięk (coś jakby szum, przypomina to przesypywanie się piasku, nawet w pierwszym momencie myślałem, że coś po prostu "lata po schowku" i stąd te odgłosy) dzieje się tak za każdym razem gdy wykonuję trochę ostrzejszy manewr (i dźwięk ten nasila się w zależności od "intensywności tego manewru" - im ostrzej skręcę/przyhamuje tym mocniejszy jest dźwięk) . Jest to raczej na pewno kwestia związana stricte z nawiewem bo problem nie występuje nawet w najmniejszym stopniu gdy ten jest wyłączony. Dzieje się tak zarówno z włączonym obiegiem zamkniętym, jak i nie ma na ten odgłos wpływu intensywność dmuchawy/temperatura.

Czy miał ktoś może podobny problem? No i do kogo się z tym kierować - typowo do mechanika czy raczej do speca od klimy?

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
Odp: Dziwny szum z nawiewu
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Lipca 2021, 17:01:19 »

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
Odp: Dziwny szum z nawiewu
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Lipca 2021, 19:18:08 »
Wejdź na stronę filtr ona i tam do każdego auta masz pięknie opisane wraz z zdjeciami.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl