Autor Wątek: AVA 98' - nowy użytkownik holenderska instrukcja  (Przeczytany 5688 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

duszii

• Gość
AVA 98' - nowy użytkownik holenderska instrukcja
« dnia: 30 Czerwca 2005, 10:38:52 »
Witam wszystkich maniaków - TOYOTKI, 2 tyg. temu kupilem AVE 2.0 TD - 90 KM, 98' - Kupjac auto nie pbylem przekonany co do marki, chcialem tylko dobre auto klasy sredniej. Po 2 tyg. jazdy z calym przekonaniem stwierdzam, że wybór był SŁUSZNY !!!!  :D .
Jako, że auto pochodzi z Holandii nie mam polskiej instrukcji - czy ktos moze mi pomóc.
« Ostatnia zmiana: 11 Marca 2008, 14:40:32 wysłana przez Janmor »

duszii

• Gość
AVA 98' - nowy u¿ytkownik
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Czerwca 2005, 11:06:45 »
jeszcze jedno pytanie dotyczace mojej AVENSISKI. Przy skrecaniu kół lewo i prawo (około 90 st.) jak trzymam koło kierownicy słyszęcoś jakby świergotanie - takie dziwne buczenie. W momencie, kiedy puszczam kierownice przestaje. Domyślam sie, że jest to wspomaganie i moze pompa ale czy mam sie denerwowac ??

sp0rting

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Czerwca 2005, 11:10:45 »
rozumiem ze chodzi ci o maksymalne skręcenie kół?
to buczenie to pompa wspomagania. tak to juz jest przy maksymalnie skreconych kółeczkach.

duszii

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Czerwca 2005, 16:02:01 »
Cytat: sp0rting
rozumiem ze chodzi ci o maksymalne skręcenie kół?
to buczenie to pompa wspomagania. tak to juz jest przy maksymalnie skreconych kółeczkach.

no wlaśnie nie tylko przy max skręcie, pompa - bo tez tak mysle buczy juz przy obrocie 90 stopni czyli b. niewiele.
No i jeszcze odzywa sie stary problem w AVIE - stuki w kolumnie kierownicy, ale na ten temat sie juz naczytalem na forum powiedzcie tylko czy te stuki sa w jakis sposób niebezpieczne i trzeba je szybko usunac - znaczy przesmarowac krzyżaka

Adrian

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Czerwca 2005, 16:35:28 »
Cytat: duszii
No i jeszcze odzywa sie stary problem w AVIE - stuki w kolumnie kierownicy, ale na ten temat sie juz naczytalem na forum powiedzcie tylko czy te stuki sa w jakis sposób niebezpieczne i trzeba je szybko usunac - znaczy przesmarowac krzyżaka

Witam i gratulujęfury :wink:
Szybko to pojęcie względne. Nie wiesz jak długo poprzednik delektował siętymi stukami :? , więc im szybciej tym lepiej. Ostatecznie kupisz nową kolumnę :cry:

T.N.

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Czerwca 2005, 16:54:05 »
Cytat: duszii
jeszcze jedno pytanie dotyczace mojej AVENSISKI. Przy skrecaniu kół lewo i prawo (około 90 st.) jak trzymam koło kierownicy słyszęcoś jakby świergotanie - takie dziwne buczenie. W momencie, kiedy puszczam kierownice przestaje. Domyślam sie, że jest to wspomaganie i moze pompa ale czy mam sie denerwowac ??

Syczy zawór upustowy zapewne. Samej pompy to nie powinno być słychać, chyba że dogorywa

T.

sp0rting

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Czerwca 2005, 20:22:35 »
tak na oko to prawdopodobnie przekładnia została skręcona na tyle mocno przez poprzednika (celem wyeliminowania tych stuków.....), że opór jaki stawia wspomaganiu daje taki efekt...ale to tak na oko :D

duszii

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Lipca 2005, 09:42:48 »
Cytat: sp0rting
tak na oko to prawdopodobnie przekładnia została skręcona na tyle mocno przez poprzednika (celem wyeliminowania tych stuków.....), że opór jaki stawia wspomaganiu daje taki efekt...ale to tak na oko :D

No to panowie (i panie) teraz nie wiem czy mam sie martwic - ale i tak z zakupu zadowolony jestem. Dzisiaj jade zalozyc nowe UNIROYALE RALLY 550 195/60/R15 - 88H + alusy . zobaczymy czy to pomoze w niwelacji chocby minimalnych drgan. A opony miale ze strach sie bac. Zobaczymy jaki efekt i bede pisal. AAA i jeszcze jakby ktos mial instrukcje po polsku do tego modelu - pokrywam wszystkie koszty ksero i przesylki :)

GrzegorzN

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Lipca 2005, 10:32:24 »
Instrukcji polecam poszukać na Allegro. Ja właśnie tam kupiłem instrukcjędo swojej Ave.

Pozdrawiam
Grzegorz

duszii

• Gość
stuki
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Lipca 2005, 13:14:00 »
Panie i Panowie - jeszcze jedno pytanie dotyczace stukow w kolumnie kierownicy. Troszke o tym poczytalem i juz wiem ze przyczyną może być wielowypust. Byłem w ASO  :anarty  i powiedzial gosciu, że te stuki slychac w kole kierownicy, a nie w okolicy pedałów wiec to nie koniecznie jest wielowypust   :bojjjjjjjjjj  . Czy mieliscie taki przypade, że te drgania przenosily sie na koło kierownicy?? Bo jak to jest kolumna - to bede sie musial przyzwyczaic do pukania (10 000 PLN wymiana hehehehe).

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Lipca 2005, 09:31:03 »
duszii

nie wiem czy to aktualne ale jeśli ciągle szukasz instrukcji do Ave to możesz spróbować:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=57141508

A tak wogle - gratulujęzakupu   :aclap

duszii

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Lipca 2005, 09:27:21 »
bede szukal tej instrukcji, dzieki za linki

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl