Autor Wątek: Toyota Auris bybryda czy benzyna  (Przeczytany 8479 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bebus17

• Toyot Leżący
  • *
Toyota Auris bybryda czy benzyna
« dnia: 18 Lipca 2021, 21:40:55 »
Witam,
w wyszukiwarce nie zasugerowało mi podobnego wątku więc założyłem nowy.
Mianowicie, przez przypadek zacząłem zastanawiać się nad zakupem Toyoty Auris II zamiast Forda Focusa 1,5-1,6, Opla Astry 1,4 czy Audi A4 1,8. Może Auris bez turbo i innych rzeczy ale przynajmniej miej rzeczy do psucia, a w gruncie rzeczy jeżdżę spokojnie.
Wracając do Aurisa do zakupu zachęciły mnie filmiki z Zachar off. Myślę nad rocznikiem 2015 czyli po faceliftingu z samego początku. Zastanawiam się tylko czy lepszym wyborem byłby silnik 1,6 czy hybryda ? Obecnie mało jeżdżę z uwagi na samochód, który na dłuższe trasy mógłby być zbyt ryzykowny :-) Rozkład km 70% miasto i 30% trasa ale przebieg symboliczny. Miasto jest małe więc korków wielkich nie ma. Po zakupie myślę, że miesięcznie będzie 800 km trasy + 200 km miasto, bo pracę mam blisko domu. Czy hybryda w takim przypadku ma sens? Wydaje mi się, że nie do tego 1,6 podobno też nie ma problemów z awariami, a jednak spokojnie może dłużej postać bez jazdy.   

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
Odp: Toyota Auris bybryda czy benzyna
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Lipca 2021, 22:12:10 »
No ja z diesla wsiadłem na hybrydy. I póki co jestem zadowolony. Rocznie robię teraz koło 12 max 15 tys km. Wcześniej robiłem i po 30. I głównie teraz w mieście się toczę.

Offline slavo_s2k

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Camry 2021
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Lipca 2021, 22:39:09 »
Hybryda zdecydowanie , mam od nowości hybrydę 2017r, jeździłem przed zakupem również benzyną 1.6 i zdecydowanie fajniej jeździ się hybryda, zwłaszcza w miejskiej/podmiejskiej jeździe. Zakup na pewno droższy, ale później też sprzedaż drożej i pewnie łatwiej.

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Offline jakubek75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Lipca 2021, 00:49:27 »
Przesiadłem się z diesla 110km na aurisa hybrid i nawet się nie zbliżyłem do sredniej spalania silnika diesla. Srednio 5,1 a w dieslu 6,5 (dane z kompa). Ostatnia trasa Wocław - Warszawa 6,8 z prędkościami dużo ponad dopuszczalnymi (nocą), 2 osoby, bagaz 2 duze walizki. Nie żałuję.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Lipca 2021, 01:11:41 »
Po zakupie myślę, że miesięcznie będzie 800 km trasy + 200 km miasto, bo pracę mam blisko domu. Czy hybryda w takim przypadku ma sens?
Przy takim profilu jazdy i przebiegach wybierając hybrydę zyskasz rocznie około 1000 zł na paliwie - niby nie za wiele, ale hybrydy wolniej tracą na wartości, więc w ostatecznym rozrachunku raczej nie stracisz.  W gratisie masz bezstopniowy automat, którym jeździ się znacznie przyjemniej niż manualem.  W najbliższych latach należy się liczyć z wzrostem cen paliw, jest też spora szansa, że nastąpi boom na elektryki i wzrost podaży używanych aut z zachodniej Europy, a co za tym idzie spadek cen, który bardziej dotknie wersje spalinowe.

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Lipca 2021, 10:59:51 »
Nie wiem czy jest sens kupować Aurisa w wersji niehybrydowej. Są inne lepsze auta. Większe na przykład. Główną zaletą Toyoty jest napęd hybrydowy.
Pozdrawiam
Wojtek

Offline mlac

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: inny
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Lipca 2021, 12:51:00 »
Zastanawiam się tylko czy lepszym wyborem byłby silnik 1,6 czy hybryda ?

Stary zadałeś takie pytanie... Przecież tu na forum są "wyznawcy" hybrydy...
Zapłacą nawet 15 tyś zł więcej żeby potem przez rok zaoszczędzić 700 zł i liczą na to, że ktoś im drożej kupi później 15 letnią hybrydę...

PS nie mam nic przeciw hybrydzie ale wszystko zależy od warunków użytkowania

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Lipca 2021, 13:37:18 »
Przecież tu na forum są "wyznawcy" hybrydy...
Zapłacą nawet 15 tyś zł więcej żeby potem przez rok zaoszczędzić 700 zł i liczą na to, że ktoś im drożej kupi później 15 letnią hybrydę...
Nie żadni wyznawcy tylko ci co sobie cenią bezawaryjny i tani w eksploatacji bezstopniowy automat.  Uważasz że te stada kilkunastoletnich Priusów jeżdżących na taksówkach to są jacyś wyznawcy?

Offline bebus17

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Lipca 2021, 20:52:10 »
No ja z diesla wsiadłem na hybrydy. I póki co jestem zadowolony. Rocznie robię teraz koło 12 max 15 tys km. Wcześniej robiłem i po 30. I głównie teraz w mieście się toczę.

Auto często jest użytkowane? Chodzi mi czy parę dni bez jazdy może być problemem.

Nie wiem czy jest sens kupować Aurisa w wersji niehybrydowej. Są inne lepsze auta. Większe na przykład. Główną zaletą Toyoty jest napęd hybrydowy.

Inne lepsze ? W zasadzie Honda Civic jest też brana pod uwagę. Oba samochody w Kombi czyli ok 4,5 m Hyundai, Kia ?

Ogólnie benzyna też jest dobrze oceniana w Aurisie. Przynajmniej takie opinie czytałem i to nie tutaj na forum :)

Stary zadałeś takie pytanie... Przecież tu na forum są "wyznawcy" hybrydy...

PS nie mam nic przeciw hybrydzie ale wszystko zależy od warunków użytkowania

Nie powiem, przy tym przebiegu w mieście choć wyjdzie w praktyce myślałem, że będzie wskazywana benzyna ;-)

Zapomniałem o 2 rzeczach, myślę o nadwoziu kombi oraz użytkowaniu min. 10 lat, chyba, że wcześniej by zardzewiała, choć póki co będzie mieć garaż :-)

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Lipca 2021, 22:08:07 »
No Kia i Hyundai to jak najbardziej są to dobre auta. Poprzednie moje auto było Kia Ceed SW byłem bardzo zadowolony. Chciałem innego nowszego Ceeda kupić ale benzyna w tym roczniku co Auris jest drosza nic Auris w hybrydzie. Dodam że szukałem tylko 1.6 w automacie. Na civic trzeba uważać bo ruda się tam zawsze mocno panoszy.

Offline bebus17

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Lipca 2021, 22:38:07 »
No Kia i Hyundai to jak najbardziej są to dobre auta. Poprzednie moje auto było Kia Ceed SW byłem bardzo zadowolony. Chciałem innego nowszego Ceeda kupić ale benzyna w tym roczniku co Auris jest drosza nic Auris w hybrydzie. Dodam że szukałem tylko 1.6 w automacie. Na civic trzeba uważać bo ruda się tam zawsze mocno panoszy.

SW pierwszej generacji do 2012 czy tą po 2012 ? Bo też ją biorę pod uwagę z uwagi na dużo niższą cenę niż Toyota Auris Hybrid.

Warto brać Aurisa Hybrid 2014 czyli przed liftem ? Przebieg 170-200 tys. powinien mnie odstręczyć w aucie z 2014-2015 r. ? Czy te jednostki 200 tys. km " nie rusza" ?

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Lipca 2021, 22:43:44 »
Mam 300 tys.km w Aurisie z 2014 roku i żadnych problemów z napędem. Był problem z baterią trakcyjną przez ok. pół roku ale sam się rozwiązał. Auto eksploatowane 99% w mieście na taxi.

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Lipca 2021, 06:16:34 »
Ja miem C1FL z 10 roku 1.6 crdi z ecodynamic 115km,jak szukasz dobrego Ceeda w benzynie to na pewno nie jest tańszy niz Auris.

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Lipca 2021, 12:17:46 »

Inne lepsze ? W zasadzie Honda Civic jest też brana pod uwagę. Oba samochody w Kombi czyli ok 4,5 m Hyundai, Kia ?

Ogólnie benzyna też jest dobrze oceniana w Aurisie. Przynajmniej takie opinie czytałem i to nie tutaj na forum :)
Auris jest mały w środku - ma mały rozstaw osi. A i system audio jest bardzo słaby
Pozdrawiam
Wojtek

Offline dawie1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Lipca 2021, 21:11:04 »
Ale za to się nie psuje ja czytałem na forum niemieckim że w aurisie 1.6 sypie się skrzynia a w aurisie narazie wymieniłem tylko klocki tył A uzytkownik mlac niech sobie kupi passata TSI I niech sobie jeździ ja wolę dać 15 tyś więcej ale wiem za co nic się nie psuje będę tym samochodem jeździł do śmierci mojej albo samochodu hehe  :)

Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl