Autor Wątek: Proszę życia "P"  (Przeczytany 906 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pompa

• Toyot Pełzający
  • **
Proszę życia "P"
« dnia: 19 Lipca 2021, 15:52:55 »
Witam,

Mam myślę mądre pytanie ale głupio brzmiące co się stanie jak się przypadkiem w czasie jazdy naciśnie "P" w Priusie 3  czy jest jakieś zabezpieczenie przed przypadkowym wciśnięciem ?

Offline dawie1

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Proszę życia "P"
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Lipca 2021, 16:01:49 »
Myślę że jest kiedyś przy 50 wrzuciłem bieg R i wyrzucił na N przy 80 kolanem niechcący nacisnełem start i samochod nie wyłączył się nic się nie stało

Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Lipca 2021, 16:07:06 »
Sterowanie jest elektryczne, więc mądry komputer podejmie słuszne działanie przy głupim ruchu ze strony człowieka.

Offline Hex

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Lipca 2021, 19:29:14 »
Tylko jak się będziesz toczył ponizej 10km/h to parking wskoczy. Więc nie radzę próbować.
Miałem raz kryzysową sytuację gdzie musiałem się jak najszybciej zatrzymać i wyskoczyć z auta.  W nerwach spanikowany i w pospiechu wcisnąłem "P" koła się zblokowały na suchym asfalcie, a ja się odbiłem od kierownicy. Nie miałem już zapiętych pasów. Na szczęście w skrzyni się nic nie stało, ale komputer jest mądry dopiero od  10km/h w górę. ;)

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Lipca 2021, 20:29:02 »
Widocznie producent stwierdził, że taka prędkość jest bezpieczna dla przekładni.

Wysłane z telefonu przy użyciu Tapatalka

Offline Zen-Kar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Lipca 2021, 04:01:33 »
Witam!
Panowie tak czytam i czasami jak sie zatrzymuje mam na blacie 1 mil, wedlug mnie raczej juz mniej bo na km to by bylo 1,6km a tzn. jebniecie jest co dla skrzyni nie jest bezpieczne.
Jestem mechanikiem i widzialem po rozebraniu rozne skrzynie z powylamywanymi zebami, tu w tej takze to moze sie zdarzyc.
Wiec lepiej zatrzymac sie niz liczyc na producenta z x km bo niby przewidzial :(

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl