Autor Wątek: Książeczka gwarancyjna a serwis Toytoty Corolli po gwarancji  (Przeczytany 975 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lukaszw91

• Początkujący
Witam miłośników Toyoty,
kupiłem w 2017 roku nową toyotę Corollę w wersji prestig 132km 1,6 manualna skrzynia biegów.
Przez 3 lata robiłem serwis w Toyocie i teraz po gwarancji chcę robić przeglądy w zwykłym warsztacie. Ogólnie się nie znam na samochodach.
Chcę samochód warsztatować zgodnie z tym co jest napisane w książece serwisowej od Toyoty. Mam pytanie: Które z podanych poniżej usług warsztatowych (które są w książece serwisowej) będą w mojej toyocie do serwisowania/wymiany? Niektórego to są oczywiste, ale wymieniam wszystkie.

smar w tulejach wahaczy przedniego zawieszenia
dokręcenie śrub wału napędowego
luzy zaworowe
Filtr powietrza
Filtr paliwa (Dyna 100/150)
olej mechanicznej skrzyni biegów i przedniego mechanizmu różnicowego
Czyszczenie przepływomierza
Świece zapłonowe
Pasek napędowy osprzętu
układ wtryskowy (wlać płyn czyszczący)
Płyn w układzie sterowania sprzęgła
Płyn Chłodzący
Pasek rozrządu (Dyna 100/150)
pompa podciśnieniowa układu wspomagania hamulców

I oczywiście jakby czegoś brakowało to prosiłbym o podpowiedzenie mi co jeszcze można serwisować.

Dziękuję za zrozumienie i odpowiedzi.
Pozdrawiam wszystkich

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
Odp: Książeczka gwarancyjna a serwis Toytoty Corolli po gwarancji
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Lipca 2021, 22:30:43 »
Masz książkę gwarancyjną i tam jest napisane co trzeba robić po danym przebiegu lub po latach to wystarczyjak pojedziesz do niezależnego serwisu

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
Odp: Książeczka gwarancyjna a serwis Toytoty Corolli po gwarancji
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Lipca 2021, 13:18:07 »
To zależy gdzie pojedzie.
W ASO może dostać pełny serwis zgodny z książką i zapłaci za to ok. 1 tys. lub przegląd mini (wymiana olejów i filtrów + przegląd dupereli), gdzie koszt będzie o połowę tańszy. W niezależnym serwisie (pomijam garaż Heńka) poza wymianą oleju i filtrów oraz ogólnym przeglądem na oko auta też nic więcej nie dostanie - nikt nie będzie sprawdzał płynu w układzie sterowania sprzęgła, chyba że klient sobie zażyczy to sprawdzą i zainkasują za to kasę.
Pytanie do autora, co rozumie pod pojęciem zwykły warsztat ? Podejrzewam, że tam nikt z książką nie będzie sprawdzał co trzeba wymienić/skontrolować. Jak klient nie powie co chce to wymienią oleje i filtry i do domu.
E18_Prestige_MultidriveS

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl