Autor Wątek: System wspomagania hamowania podczas parkowania (PKSB)  (Przeczytany 6169 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rkarolek

• Toyot Leżący
  • *
System wspomagania hamowania podczas parkowania (PKSB)
« dnia: 26 Lipca 2021, 10:37:11 »
Witajcie
Mam RAVke w wersji JBL Black Edition, według specyfikacji ma on czujniki parkowania z systemem wspomagania hamowania PKSB.
W ustawieniach oczywiście mam ten system włączony, ale nigdy nie zauważyłem jego działania, dzień w dzień wjeżdżam do garażu gdzie mam ~30-40cm odległości od ściany z przodu, ale nigdy system w żaden sposób nie zasygnalizował przeszkody, ani tym bardziej nie próbował sam hamować.
Tak powinno być?

nie mam jakoś odwagi ostrzej ruszyć w garażu do przodu lub tyłu żeby przetestować ten system tak na serio ;)

Offline marboz

• Toyot Leżący
  • *
Odp: System wspomagania hamowania podczas parkowania (PKSB)
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Lipca 2021, 12:14:38 »
Postaw duże kartonowe pudło i sprawa będzie jasna, być może to działa na bardzo bliskiej odległości. W sumie sam jestem ciekawy.

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Lipca 2021, 12:34:48 »
Robiliśmy test z XC60, duży parking pusty, płachta, dwa wysokie kartony. Wykryliśmy, że to działa przy każdej prędkości, ale musiał być spełniony jeden warunek - całkowity brak reakcji kierowcy. Wystarczyło dotknięcie hamulca i trzeba było samemu hamować. Z drugiej strony jak system zadziałał przy prędkości manewrowej, to takie wrażenie jakbym zderzenie ze ścianą, auto staje w miejscu.

Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka

Offline bmichal039

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Lipca 2021, 21:55:36 »
Działa działa. Ja parkuje przy ogrodzeniu z metalowych dosyć rzadko spawanych rurek. Zawsze je wykrywał piszczał ale cofał. Mam oczy to  widzę  ile jeszcze Bodajże w piątek rano mnie załatwił i jeb*al hamulcami tak ze już kawy nie potrzeba było. Taki Stop w wersji total z prędkości prawie żadnej co to tam miałem na wstecznym ino. Idę patrzę wtf a tam krzaczory wylazły na moja stronę płotu gdzies na wysokości zderzaka kapkę więcej ? i już nie było tyle miejsca co zwykle bo tam listki były.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Aktualnie:
Corolla HB 1.8 HSD, 2024, Executive, Imperial Red
Było:
Corolla HB 1.8 HSD, 2020, Executive+VIP, Precious Silver
Auris HB 1.8 HSD, 2017, Premium+Comfort, Manhattan Grey

Offline rkarolek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Lipca 2021, 07:44:11 »
Postaw duże kartonowe pudło i sprawa będzie jasna, być może to działa na bardzo bliskiej odległości. W sumie sam jestem ciekawy.
Fajny pomysł, karton pewnie znajdę, tak na chłopski rozum wystarczy aby był wyższy niż zderzak....
jak przetestuje to dam znać :)

Offline gilal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Lipca 2021, 15:23:22 »
Witaj
U mnie działa na bank. Raz w garażu  przy parkowaniu tyłem. Coś tam wykrył i STÓP. A raz przy cofaniu z parkingu pieszy wlazł mi od tyłu i szybko zareagował stopem. Podobnie miałem raz z przodu.
Pozdrawiam

Offline sth2die4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Września 2021, 15:06:59 »
Czy ten system jest w każdej wersji RAVki? Nie mogę znaleźć nic na jego temat szukając po skrócie PKSB. W specyfikacji auta mam za to "Układ wczesnego reagowania w razie ryzykazderzenia (PCS) z systemem wykrywaniapieszych i rowerzystów"

Czy to jest to samo?

Offline rkarolek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Września 2021, 12:24:47 »
nie, to jest chyba tylko w JBL i executivie, ale głowy nie dam...
to co mówisz (PCS) to wykrywanie przeszkód i awaryjne hamowanie podczas normalnej jazdy, PKSB działa podczas parkowania

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl