Autor Wątek: Świecąca kontrolka ABS, problemy ze wspomaganiem kierownicy  (Przeczytany 6351 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AndrzejK.

• Toyot Leżący
  • *
Witam,
dziś pojawił mi się problem z moją Aygo I 1.0, 2007r, opiszę po krótce i proszę o sugestie.
Podczas jazdy zapaliła się kontrolka ABS i praktycznie jednocześnie pojawiły się problemy ze wspomaganiem kierownicy ( wstępnie raz pracowało, raz nie, aby w końcu nie działało całkowicie). Sprawdzając wolniej zaczynały opuszczać/podnosić się elektryczne szyby i radio samoistnie zaczęło się włączać/wyłączać. Po zatrzymaniu i zgaszeniu silnika nie chciał już zapalić, zmierzyłem multimetrem napięcie i pokazało 11.7V (aku do tej historii w pełni sprawny, praktycznie nowy). Co zastanawiające udało mi się z trudem uruchomić silnik i po podpięciu multimetra do aku na pracującym silniku pokazało napięcie 9.8V, a więc gdzieś jeszcze dodatkowo prąd "ucieka". Obstawiam wstępnie uszkodzony alternator, ale czy możliwe jest aby startując z punktu zerowego ze sprawnym autem i przejechaniu około 8 kilometrów np. z uszkodzonym alternatorem akumulator tak zgubił napięcie? No i czy kontrolka ABS mogłaby mieć coś wspólnego z ładowaniem aku? Dodam też,że nie zaświeciła się kontrolka ładowania co też dla mnie jest dziwne jeżeli winowajcą miałby być alternator.....
Sory jeżeli mało skladnie opisałem problem, ale napisałem tak jak sytuacja postępowała.
Jeszcze raz dzięki za sugestie.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
Odp: Świecąca kontrolka ABS, problemy ze wspomaganiem kierownicy
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Lipca 2021, 11:10:45 »
Kontrolka abs zapala się m.in. jeśli w instalacji spada napięcie poniżej jakiejś tam wartości.

8 km jazdy na światłach + wentyalacja + to co pobiera układ zapłonowy i radio mogło wystarczyć do opróżnienia akumulatora przy braku ładowania.

Jak dla mnie jest albo uszkodzony alternator (ew. przewody do niego) , albo ewentualnie zerwany pasek (wątpliwe) albo uszkodzona cela akumulatora.

« Ostatnia zmiana: 28 Lipca 2021, 11:18:25 wysłana przez bazi »

Offline AndrzejK.

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Lipca 2021, 18:47:09 »
Dzięki wielkie za opinię/pomoc. :-)
Potwierdziłeś moje podejrzenia o alternatorze....bo aku jest 10-miesięczny i bdb się sprawuje, pasek cały, natomiast dzień wcześniej coś zaczęło "podgwizdywać" nienaturalnie spod pokrywy silnika i w dniu następnym dokonało się co opisywałem, a faktycznie przez te 8km miało co pobrać prąd z nieładowanego akumulatora, któremu po pomiarze dotarcia do domu zostało całe 11.7V.
No nic trzeba będzie wymienić na nowy, bo z regeneracją to różnie bywa (może ten stary kiedyś zregeneruję....).
Oryginalny Denso, taki mam kosztuje około 650zł, więc zastanawiam się nad polskim odpowiednikiem firmy AS-PL, słyszałem dobre opinie o ich produktach (alternatory,rozruszniki). Będę sobie to wymieniał sam, szkoda tylko, że zderzak trzeba ściągać.
Dziwi mnie tylko, że pojawiła się jedynie kontrolka ABS, a ładowania już nie....
Pzdr.

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Lipca 2021, 19:02:30 »
Regeneracja alternatora dużo nie kosztuje - ja oddałem alternator do warsztatu w ubiegłym roku (wymiana 2 łożysk, 2 szczotek i jakichś elementów miedzianych) i kosztowało to 120zł (części 80zł, robocizna 40zł). Alternator chodzi jak nowy.

Offline AndrzejK.

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Lipca 2021, 20:33:58 »
Dzięki za sugestię, zorientuję się czy jakaś konkretna z dobrymi opiniami firma jest w moim miejscu zamieszkania.
Długo czekałeś na wykonanie naprawy?

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Lipca 2021, 07:05:18 »
Długo czekałeś na wykonanie naprawy?

Nie spieszyło mi się, bo mam drugi samochód. Zostawiłem tam chyba alternator na początku tygodnia a poszedłem się dowiedzieć w piątek czy już zrobiony i był zrobiony. Jak odbierałem, to majster przy mnie podłączył alternator do maszyny testowej i ładowanie było w porządku ale teraz już nie pamiętam jakie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl