Autor Wątek: Czujnik zapięcia pasów, Toyota Auris 2 gen  (Przeczytany 5253 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Nikosinho1337

• Toyot Leżący
  • *
Czujnik zapięcia pasów, Toyota Auris 2 gen
« dnia: 02 Sierpnia 2021, 12:41:31 »
Witam mam problem z kontrolkami, czy czujnikiem sam nie wiem jak to nazwac, przejdę do opiasania problemu. Chodzi o to, że gdy jadę samochodem, i są nierówności to zaczynają się świecić i pikać 3 kontrolki od pasażerów z tylu, nawet jeśli jadę sam. Aby to ustało  muszę zgasić i odpalić ponownie samochód, chociaż i to nie zawsze pomaga, bo nieraz jak odpalę to od razu zaczynają sie palić te kontrolki i jest pikanie.
Na teraz odpiąłem wszystkie trzy wtyczki pod kanapą pasazerów, ale chce naprawić ten problem.

Offline Nikosinho1337

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Czujnik zapięcia pasów, Toyota Auris 2 gen
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Sierpnia 2021, 12:43:12 »
DOdam, że jak zaczynają sie palić wszystkie 3 kontrolki, i jak zapnę wszystkie pasy to gasną.

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Sierpnia 2021, 14:41:37 »
Podobno w tylnej kanapie nie ma czujników... System coś wnioskuje na podstawie otwierania drzwi - może właśnie drzwi masz niewyregulowane / czujniki nie stykają na nierównościach?
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline Nikosinho1337

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Sierpnia 2021, 15:28:46 »
Ma Pan jakieś porady jak to zweryfikować, czy coś? Jakiekolwiek działania aby mieć trop co może być nietak?
Jestem kompletnie blady w tych tematach

Offline Nikosinho1337

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Sierpnia 2021, 15:35:04 »
Dodam, że NIE TYLKO na nierównościach świecą sie kontrolki i pika, oraz rownież jak odpalam auto nieraz sie z automatu zaczynają świecić i pikać.
Oraz, nieraz tylko środek i za kierowcą ikonki sie swiecą za pasażerem z przodu nie zawsze.

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Sierpnia 2021, 20:03:53 »
Sam nie miałem problemów.
Ale tu est jakiś wątek na ten temat https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,49885.msg689883.html#msg689883
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Sierpnia 2021, 01:33:00 »
Czujnik pod fotelem to ew. tylko na przodzie raczej. Pod kanapą nic takiego nie widziałem. U mnie ikony te zapalają się dopiero po otwarciu i zamknięciu tylnych drzwi. Może coś nie tak z tymi czujnikami grzybkowymi na słupkach budy. To te które sygnalizują otwarcie i zamknięcie drzwi. Musiało by to wyglądać na jakiś tam luz, że niby w trakcie jazdy one raz są wciśnięte, a za chwilę zluzowane. Strzelam.
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Sierpnia 2021, 12:51:06 »
Podczas jazdy gdyby czujniki nie widziały zamkniętych drzwi to chyba powinno piszczeć i ekran z drzwiami otwartymi wyświetlić

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Sierpnia 2021, 03:29:02 »
Trzy ikony (zapalenie) tylnych pasów inicjuje otwarcie drzwi tylnych, ale i bez zapiętych pasów na tyle nic mi nie piszczy dalej. Piszczałka dotyczy chyba tylko przednich foteli. No tak jeśli by to były czujniki otwartych drzwi tylnych, to wyświetlił by się samochód z otwartymi drzwiami na desce.  Warto sprawdzić pod fotelami z przodu, czy coś tam się nie wypięło/wypina. Sprawdziłem, jednak idą pod kanapą dwa przewody do tylnych pasów, nawet i u mnie. Może te przewody uszkodziły druty kanapy od spodu i raz styka a raz nie. Pamiętam, że ich ułożenie tam było problematycznie poprowadzone. Idzie tam jedna pytka i nad deklem baku rozdziela się na trzy osobne wiązki. To tam było jakoś dziwnie poprowadzone. A czy na kompie nie wyjdzie jakiś błąd.
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl