Autor Wątek: Zasięg jazdy podawany przez komputer  (Przeczytany 1900 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rkarolek

• Toyot Leżący
  • *
Zasięg jazdy podawany przez komputer
« dnia: 05 Sierpnia 2021, 09:12:57 »
Koledzy, takie pytanie informacyjne...
Jak wynika z Waszego doświadczenia, czy informacja o odległości jaką można jeszcze przejechać uwzględnia rezerwę paliwa, czy należy traktować ją jako info do początku rezerwy?

Pytanie może głupie, ale dopiero 1k km zrobiłem, zatankowałem drugi raz do pełna, komputer pokazywał zasięg pozostały ~90km, a do baku zmieściło się mniej niż 44l paliwa (tankuje do momentu odbicia przez pistolet dystrybutora), tankowanie na tej samej stacji co poprzednio i z tego samego dystrybutora.
Po drugie przy wskazaniu zasięgu  ~90km, apka pokazywała że mam 16% paliwa w zbiorniku, jakoś mi się te informacje nie kleją jedna do drugiej....

Wiem że tego typu wskazania należy traktować orientacyjnie, ale wolałbym wiedzieć czego mogę się spodziewać (już raz z powodu zamknięcia stacji na zadupiu podczas wakacji musiałem wybierać na szybko do której stacji dojadę :) )

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: Zasięg jazdy podawany przez komputer
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Sierpnia 2021, 09:49:43 »
Kilkukrotnie już dojechałem do 0 km zasięgu (wg komputera pokładowego) i każdorazowo tankowałem 48..50 l paliwa.
Tak więc po przejechaniu rezerwy oficjalnej jest jeszcze rezerwa rezerwowa, tak z 50..70 km.
To akurat nie jest złe, że Toyota się podwójnie asekuruje, bo z tego co czytałem dojechanie do końca baku może skończyć się lawetą.
Tu jest chyba odpowiedź, co się stanie po skończeniu baku (SharkNX): https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=38152.0
« Ostatnia zmiana: 05 Sierpnia 2021, 10:02:47 wysłana przez Markid »

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Sierpnia 2021, 10:01:05 »
U mnie wyglada to podobnie. Tankowałem we wtorek, miałem przejechane 853km, komputer pokazywał ze paliwa w baku jeszcze na 120km??a weszło do baku 43l??czyli był jeszcze spory zapas.

Offline rkarolek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Sierpnia 2021, 11:36:40 »
Czyli ten typ tak ma..... :)

nie zamierzam jeździć do oporu, ale jak pisałem miałem raz przygodę z nieczynną, w niedzielne popołudnie, stacją :)

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Sierpnia 2021, 17:42:48 »
W USA jest z tego co widziałem są rozwiązania tego probelmu ''tank fuel fix''. Nie wczytywałem się konkretnie jakie jest tam stanowisko Toyoty, ale pewnie nieobojętne. https://www.torquenews.com/6626/gas-tank-issue-toyota-rav4-hybrid-here-your-fix-video

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Sierpnia 2021, 20:05:40 »
Koledzy, takie pytanie informacyjne...
Jak wynika z Waszego doświadczenia, czy informacja o odległości jaką można jeszcze przejechać uwzględnia rezerwę paliwa, czy należy traktować ją jako info do początku rezerwy?

Oczywiście z mojego doświadczenia jak zapala rezerwa mam pewność że dojadę jeszcze więcej pod warunkiem że jedziesz w twoim stylu gdzie spalanie wychodzi ci 7l./100km to jest pewność zasięgu 50-70km od lampki. Spróbowałem w inny sposób od włączenia rezerwy ustawiam w tryb B reset nie patrząc ile ci zostało do przejechania że nawet jak zaświeci "Refuel" to i tak przejadę do 70 km to jeszcze mi zostaje w baku ok. 5-7 l.

Offline rkarolek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Sierpnia 2021, 12:31:29 »
Podsumowując,
czyli zasięg podawany przez komputer to tak naprawdę zasięg do rezerwy...
Ja i tak tankuje zazwyczaj w okolicy 1/4 baku, ale wiadomo różnie bywa i warto wiedzieć czego spodziewać się po autku

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl