Autor Wątek: Toyota Prius 2006 brak prądu w sprężarce  (Przeczytany 2107 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline cskamper

• Prawie Toyot
Toyota Prius 2006 brak prądu w sprężarce
« dnia: 05 Sierpnia 2021, 12:15:17 »
Czołem Wszystkim. Stałem się posiadaczem Priusa 2gen. Rocznik 2006 anglik. Auto ma najechane 250k mil, wszystko działa bez zarzutu oprócz sprężarki klimy. Myślałem że sprężarka jest walnięta, więc pojechałem do qmpla, który ma podobnego Priusa na części. Wymontowaliśmy z niego sprężarkę i ona też nie działa. Ponieważ qmpel oprócz Priusa na części posiada też drugiego do jazdy to podłączyliśmy Sprężarki u niego na krótko - wpieliśmy kostkę. I one działają... wniosek: moja nie dostaje prądu... sprawdziliśmy bezpieczniki ale wszystkie sprawne. Gdzie szukać przyczyny? Od czego zacząć? Są gdzieś jakieś przekaźniki od A/C w tym aucie? Lato się wprawdzie konczy, ale klima przydatna podczas deszczów. Pomocy! :)

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
Odp: Toyota Prius 2006 brak prądu w sprężarce
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Sierpnia 2021, 14:05:30 »
Pewnie w większości pojazdów są przekaźniki do klimatyzacji. Trzeba go zlokalizować i wymienić na sprawny. Nie wiem jak w innych modelach ale u mnie w Camry kupiłem kiedyś przekaźnik na allegro za 10-15zł i klimatyzacja na nim działa. Generalnie nie szukałem przekaźnika oryginalnego Toyoty (bo pewnie drogi), tylko taki ogólny o takim samym napięciu i tak samo ustawionych nóżkach/wtykach i pasuje. Na początek weź identyczny sprawny przekaźnik od czegoś innego (np. od trąbienia), podmień za ten od klimy i wtedy sprawdzisz czy to wina spalonego przekaźnika.

Offline cskamper

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Sierpnia 2021, 14:40:39 »
Noo ale cholera nigdzie nie moge zlokalizowac przekaznika od klimy... :(

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Sierpnia 2021, 15:59:31 »
W dużej puszce pod maską, PCON MTR czy jakoś tak - nie bardzo mam teraz kiedy siąść do schematów.

Ewentualnie w inwerterze był jakiś bezpiecznik, tylko nie pamiętam czy akurat w P2 odpowiada on też za klimę.
3VZ.pl

Offline witek_34

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Sierpnia 2021, 22:08:22 »
Pamiętajcie że sprężarka w P2 jest trójfazowa zasilana napięciem 200 VAC. Sprężarka podłączona jest bezpośrednio pod inwerter:
http://electronicsdesigner.eu/prius/sprawdzone%20schematy/starsze%20wersje/Toyota%20Prius%202006%20Wiring%20Diagrams.pdf
str. 351.

Tutaj jeszcze przydatne informacje:
http://electronicsdesigner.eu/prius/doc/2006%20EU/diagnostic/air%20condition%20system
oraz
http://electronicsdesigner.eu/prius/doc/2006%20EU/body%20electrical/Air%20Condition

Może być potrzeba podłączenia się pod techstreama bo w wypadku uszkodzeń izolacji inwerter wyłączy
zasilanie
Prius 2 /2008

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Sierpnia 2021, 12:11:43 »
wszystko działa bez zarzutu oprócz sprężarki klimy. [/qu]
Czynnik jest w układzie ?bez niego sprężarka nie ruszy ..
« Ostatnia zmiana: 06 Sierpnia 2021, 12:15:39 wysłana przez memory »
Prius 3 XW30 liftback.

Offline cskamper

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Sierpnia 2021, 12:24:14 »
Nie wiem czy tak jest do konca z tym czynnikiem bo sprezarka - kablem na krotko podlaczona do innego Prius 2 dzialala. Czyli u mnie jest problem z pradem. Sprawdzone wszystkie bezpieczniki, przekazniki - wszystko ok. Sprawdzilem miernikiem bolce na kablu z inwertera do sprezarki. Na jednym bolcu napiecie 15,16 V, a na drugim 3V, nastepny trzeci tez kolo 4V-5V. Jakies inne sugestie?

Offline cskamper

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Sierpnia 2021, 12:27:03 »
Mam program diagnostyczny z mozliwoscia usuwania bledow/napisywania polecen do ECU i niestety zadnych bledow nie pokazuje ze jest jakis problem ze sprezarka. Mysle ze jesy za slabe napiecie z inwertera... ale co moze byc przyczyna??? Cos w inwerterze? Uszkodzony jest? Zasniedziale styki???

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Sierpnia 2021, 12:36:08 »
Nie wiem czy tak jest do konca z tym czynnikiem bo sprezarka - kablem na krotko podlaczona do innego Prius 2 dzialala. Czyli u mnie jest problem z pradem
To świadczy o tym ze układ elektryczny klimatyzacji u kolegi działa a twoja sprężarka jest ok.Klima niezałączy się bez odpowiedniego ciśnienia w układzie..
Prius 3 XW30 liftback.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl