Autor Wątek: RAV4 Plug-in  (Przeczytany 29437 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV4 Plug-in
« Odpowiedź #60 dnia: 03 Stycznia 2023, 13:49:55 »
Przestań się kompromitować, nie masz pojęcia jak działa to auto, ile spala paliwa, a z jakiegoś powodu udajesz, że wiesz o nim wszystko.

Sam się kompromitujesz "znafco", jak auto ruszając na 2-3 napędach, nagle będzie miało takie same osiągi na samym spaliniaku i to z balastem bateryjnym. 

Do tego nie potrafisz używać cytatów na forum :cool:
Tu masz próbkę błaźnie czy umiem ich używać. :)
« Ostatnia zmiana: 03 Stycznia 2023, 13:53:04 wysłana przez animuss »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #61 dnia: 03 Stycznia 2023, 13:54:35 »
Koledzy spokojnie, to tylko samochody ;)

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #62 dnia: 03 Stycznia 2023, 13:58:20 »
Może to dealer i wścieklizny dostał.  :cheesy:

Cytuj (zaznaczone)
Kupują auta z dopłatą. Nawet nie rozpakowują kabla
Z czasem na temat rzekomej niskoemisyjności hybryd plug-in powstawało coraz więcej druzgocących raportów. Jedna z firm nadzorujących największe floty firmowe w Wielkiej Brytanii zebrała dane, z których jasno wynikało, że w przypadku większości hybryd plug-in ich użytkownicy ani razu nie użyli kabla do ładowania.
https://www.auto-swiat.pl/ev/wiadomosci/unia-europejska-zakonczy-ten-skandal-emisyjny-juz-w-2025-r-hybrydy-plug-in-straca/bej8fhn
To może plug-in`ami  jeżdżą ludzie umysłowo chorzy.   :grin:
« Ostatnia zmiana: 03 Stycznia 2023, 14:03:53 wysłana przez animuss »

Offline wpisdu

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
« Odpowiedź #63 dnia: 03 Stycznia 2023, 14:04:05 »
Sam się kompromitujesz "znafco", jak auto ruszając na 2-3 napędach, nagle będzie miało takie same osiągi na samym spaliniaku i to z balastem bateryjnym.
Ty masz chyba jakąś blokadę informacyjną, z jakiegoś powodu zakodowałeś sobie w tej swojej głowie, że auto jeździ na samym silniku spalinowym po "rozładowaniu" baterii i nie dopuszczasz możliwości, że jesteś w błędzie, mimo, że nie posiadasz tego auta.

Więc powtórzę się raz jeszcze, po raz ostatni, auto zawsze jest w stanie być napędzane 3 silnikami, a bateria nigdy nie jest do końca rozładowana, auto zawsze utrzymuje w niej na tyle energii aby je rozpędzić do 100km/h w 6 sekund. Po "rozładowaniu" baterii różnica w spalaniu pomiędzy plug-in i zwykłą hybrydą to 0.5L więcej na 100km przy prędkościach rzędu 120km/h. Na tą różnicę w spalaniu składa się przede wszystkim różnica w wadze auta, ale także podtrzymanie baterii w stanie naładowania aby jego osiągi nigdy nie spadły poniżej tych katalogowych 6s do 100km/h, a poniżej masz potwierdzenie tego faktu.

https://youtu.be/1QjYnb3DLSo?t=1783

BTW też nie rozpakowałem kabla do ładowania dostarczonego razem z samochodem, ładuję je ze swojej ładowarki. Do tego wspierasz się danymi firmy dostarczającej auta flotowe, gdzie użytkownik ma w poważaniu spalanie, bo za paliwo płaci firma i nie będzie podłączał auta u siebie, bo za prąd płaci on sam.
Plug-in we flocie to zwolnienie z akcyzy i zwykła fanaberia użytkownika.
« Ostatnia zmiana: 03 Stycznia 2023, 14:31:41 wysłana przez wpisdu »

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #64 dnia: 03 Stycznia 2023, 14:38:19 »
Ideał pracy plugina - to jeździć maks na baterii. Ładujesz w domu przez noc , jedziesz do pracy 70km i ładujesz w pracy 8 godzin i wracasz do domu 70km. To ci daje 35 tys km rocznie i wtedy plugin jak najbardziej na tak. Jak mało jeździsz, to zakup plugina jest nieuzasadniony ekonomicznie, ale oczywiście nie trzeba się nią kierować. Nie jeździłem pluginem, ale na papierze (i w Internecie) wrażenia z jazdy są jak najlepsze.
No tak ale po co wtedy plugi-n, ciągasz tylko silnik spalinowy ze sobą jako balast. U nas jest mało tego plugi-n`a  i jeszcze ludzie nie przejrzeli na oczy.
Bo jeździć maks na baterii to nie znaczy zawsze. Jeżeli nie chcesz mieć 2 aut - jednego ładowanego z domowej fotowoltaiki elektrycznego na dojazdy do pracy a drugiego spalinowego do podróży, to możesz mieć 2w1 czyli plugina. Cena 1x plugin też będzie lepsza niż 1x elektryk + 1x spalina .

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #65 dnia: 03 Stycznia 2023, 14:39:50 »
Ty masz chyba jakąś blokadę informacyjną, z jakiegoś powodu zakodowałeś sobie w tej swojej głowie, że auto jeździ na samym silniku spalinowym po "rozładowaniu" baterii i nie dopuszczasz możliwości, że jesteś w błędzie, mimo, że nie posiadasz tego auta.
Więc powtórzę się raz jeszcze, po raz ostatni, auto zawsze jest w stanie być napędzane 3 silnikami, a bateria nigdy nie jest do końca rozładowana, auto zawsze utrzymuje w niej na tyle energii aby je rozpędzić do 100km/h w 6 sekund. Po "rozładowaniu" baterii różnica w spalaniu pomiędzy plug-in i zwykłą hybrydą to 0.5L więcej na 100km przy prędkościach rzędu 120km/h. Na tą różnicę w spalaniu składa się przede wszystkim różnica w wadze auta, ale także podtrzymanie baterii w stanie naładowania aby jego osiągi nigdy nie spadły poniżej tych katalogowych 6s do 100km/h, a poniżej masz potwierdzenie tego faktu.

https://youtu.be/1QjYnb3DLSo?t=1783
Powtarzaj w nieskończoność, albo obejrzyj.
https://youtu.be/FY1J-rX3Wu8?t=292

BTW też nie rozpakowałem kabla do ładowania dostarczonego razem z samochodem
Może masz zamiar go szybko sprzedać.  :-P
« Ostatnia zmiana: 03 Stycznia 2023, 14:57:57 wysłana przez animuss »

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #66 dnia: 03 Stycznia 2023, 14:50:40 »
W tej chwil lądując prądem, czy to domowym, bez wspomagania fotowoltaiki  albo  z gniazda na mieście, to kupno plug-in`a  tylko dla kolekcjonerów.
Jakby nie liczył to się nie zwróci.

https://youtu.be/zYqc3wbKxA8?t=137
« Ostatnia zmiana: 03 Stycznia 2023, 15:46:14 wysłana przez animuss »

Offline wpisdu

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
« Odpowiedź #67 dnia: 03 Stycznia 2023, 15:10:15 »
Powtarzaj w nieskończoność, albo obejrzyj.
https://youtu.be/FY1J-rX3Wu8?t=292
Nie no poddaję się, równie dobrze mógłbym gadać do psa xD

Wklejam film z testu 0-100km/h na rozładowanej baterii, który potwierdza, że auto rozpędza się w 6 sekund, mało tego, sam jeżdżę tym autem rok czasu i wiem jak jeździ przy rozładowanej baterii, a ten z Pertyna, który nie rzadko gada bzdury, fragment mi wkleja ułożony pod swoją teorię, o którym powiedzieć, że jest niedopowiedzeniem, to jak nic nie powiedzieć.

https://youtu.be/1QjYnb3DLSo?t=1640

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #68 dnia: 03 Stycznia 2023, 15:28:56 »
sam jeżdżę tym autem rok czasu i wiem jak jeździ przy rozładowanej baterii,
Czyli już rok się meczysz nim jeżdżąc, dlatego tak zaciekle mnie kąsasz i zimą też na rozładowanej baterii tak pędzi?
Jednorazowe ruszenie na filmiku niczego nie wnosi, ponizej iluś procent odetnie prąd i tyle, to nie perpetuum.

Nie no poddaję się, równie dobrze mógłbym gadać do psa xD
Mój pies nawet cię w nogę by nie chciał ugryźć
« Ostatnia zmiana: 03 Stycznia 2023, 15:43:19 wysłana przez animuss »

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #69 dnia: 03 Stycznia 2023, 15:32:17 »
Bo to jest tak, najpierw nam wciskają te auta, prują beret jakie to ekologiczne a jak się w to wdepnie, to już takie piękne nie jest niestety.
https://www.youtube.com/watch?v=KNIn42s3Df4
« Ostatnia zmiana: 03 Stycznia 2023, 15:57:32 wysłana przez animuss »

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #70 dnia: 03 Stycznia 2023, 16:11:01 »
Przepraszam animuss, ale czy Ty musisz pisać post pod postem tworząc w ten sposób wrażenie, że w wątku produkuje się wiele osób, które mają zbiezne do Ciebie poglądy? Ja wierzę jednak użytkownikowi tego auta.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #71 dnia: 03 Stycznia 2023, 16:15:19 »
Właściwie to nie rozumiem skąd ten poziom emocji. Kolega wpisdu jeździ PlugInem więc ma dane z pierwszej ręki. Wiedział co kupuje, jak bedzie korzystał itd. Nie próbowałbym z tym dyskutować za pomocą filmów z YT. Patrząc na to jak ja używam wydaje mi się że większość jeżdżenia po mieście miałbym na prądzie, ale czy to zrekompensowałoby kilka tras rocznie, które stanowią ok 60% mojego przebiegu? Nie jestem pewien. Dokladając zimę gdzie zdaje się spaliniaka trzeba tak czy inaczej odpalić żeby było ciepło to raczej by mi się to nie zwróciło. Prąd też aż taki tani nie jest a moja instalacja PV jest minimalnie niedoszacowana więc nie mam już zapasu na ładowanie. No może latem bym trochę nadprodukcji uratował przed oddaniem do sieci. Tak więc gdyby ten PlugIn kosztował - powiedzmy 20 tys więcej i wgl by się go dało kupić to bym temat przemyślał ale żaden z tych warunków nie wystąpił więc nie było tematu.
Takie auto IMHO ma sens dla dość wąskiego grona odbiorców, tj dużo jeżdżących po mieście, z dostępem do taniego prądu. Tylko czy po mieście trzeba mieć aż tak wielkie auto? Może w górach ma też sens bo na długich zjazdach zapewne da się więcej energii odzyskać w porównaniu do zwykłej hybrydy która się w połowie górki albo i szybciej całkiem naładuje. No ale to nadal wąskie grono.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #72 dnia: 03 Stycznia 2023, 16:17:15 »
Bo to jest tak, najpierw nam wciskają te auta, prują beret jakie to ekologiczne a jak się w to wdepnie, to już takie piękne nie jest niestety.
https://www.youtube.com/watch?v=KNIn42s3Df4

Dlatego wybrałem zwykła benzynę i to jeszcze ze skrzynią manualną 4x4 i spalanie mam na poziomie 7,05 po 14 tkm. Na razie bez problemów i nie mam się czym za bardzo zachwycać, bo nie jest to ani hybryda ani plug-in, ani automat :). Samochód jeździ, hamuje, skręca, przyśpiesza i nawet trąbi :).

Offline pustynny lis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #73 dnia: 03 Stycznia 2023, 16:32:27 »
Gdybym miał nadwyżkę kasy to  bralbym plug-in ze względu na przyspieszenie i dynamikę.

Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #74 dnia: 03 Stycznia 2023, 16:53:06 »
Ja wierzę jednak użytkownikowi tego auta.
I masz do tego pełne prawo, ale to tylko pogląd jednej osoby.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl