Autor Wątek: Kierownica - ciężko pracuje wspomaganie  (Przeczytany 2528 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

marcink

• Gość
Kierownica - ciężko pracuje wspomaganie
« dnia: 01 Lipca 2005, 07:52:28 »
Cześć.
W mojej Karolce 1.6 sedan, okularnik, 97r, 120tys kkm, od kilku dni zaczęło ciężko pracować wspomaganie.
Nie jest to aż tak ciężkie ,że nie można jeździć ale jest zauważalne i denerwujące, bo mniej więcej chodzi tak jak w Uno, moje poprzednie auto, albo ciężej.
Poziom płynu od wspomagania jest ok.
W nic ostatnio nie przywaliłem,żadnych krawężników.
Pompa wspomagnia?
Jakie wtedy koszty?
Przekładnia kierownicza?
Co może być tego przyczyną?Jak to sprawdzić by nie zostawiać u mechaników czy w ASO majątku?
Z góry dziękujęza wszelkie podpowiedzi.
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpnia 2009, 09:20:11 wysłana przez Janmor »

Toyo69

• Gość
Kierownica - ciê¿ko pracuje wspomaganie
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Lipca 2005, 14:37:15 »
A pasek klinowy napędzający pompe sprawdzileś  :?:  Może być lużny i ślizgać siępo kole pasowym  :wink:

marcink

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Lipca 2005, 21:43:30 »
Cytat: Toyo69
A pasek klinowy napędzający pompe sprawdzileś  Może być lużny i ślizgać siępo kole pasowym

Oczywiście. Naciąg ok 65mm.
Tak sięzastanawiam, czy to nie pogłębiało sięsukcesywnie od ostatniego ustawiania znieżniości 10tys km temu.
Kilka razy miałem po tym wrażenie,że czasami prz skręcie jakby coś na chwilkęsięblokowało.
Wziąłem do ręki przed chwilką książke Poradnik Obsługi i naprawy do Corollke 92-7 i
 przyczynynami  dla usterki moga być:
"Nadmierna siła wymagana do skręcania kół"
- brak środka smarnego w przekładni kierowniczej,
-zatarcie sworznia kuiowego drążka poprzecznego lub sworznia kulowego w układzie zawieszenia
-pękniety lub slizgający pasek od wspomagnia
-Niewłasciwa gemoetria ustawienia kół przednich
-Zębatka przekładni kierowniczej lub kolumna kieownicy zgieta lub uszkodzona.

Czy jak na stacji diagnostycznej - przeglady zbiezność  jest ok, to geometria może być źle ustawiona ?

Jak inne domniemamne przyczyny sprawdzić?

Toyo69

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Lipca 2005, 12:03:35 »
Cytat: marcink
Czy jak na stacji diagnostycznej - przeglady zbiezność jest ok, to geometria może być źle ustawiona

marcink, Ja miałem minimalnie źle ustawioną zbiezność po wymianie łożyska  i zaraz było to wyczowalne podczas jazdy, a mianowicie lekko kierownica była skręcona w lewo ok 1 cm. podczas jazdy na wprost i podczas hamowania takiego długiego kiedy wytracasz prędkość z np. 150km/h do 80km/h na odcinku ok 300m to kierownica wracała do idealnego poziomu a autko deczko ściągało w prawo :wink: Ale kierownica chodziła tak samo lekko jak przed wymianą :wink:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl