Autor Wątek: Wymiana oleju e-CVT 1.8 hsd  (Przeczytany 21371 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ElPartizante

• Toyot Leżący
  • *
Wymiana oleju e-CVT 1.8 hsd
« dnia: 10 Sierpnia 2021, 09:51:13 »
Witajcie :)
Pacjent 4 letni, 60.000 przebiegu (wiele odpaleń dziennie, króciutkie traski, dużo jazdy na zimnym silniku), 1.8 hsd.

Jako, że to n-ty automat w rodzinie pomyślałem, że dobrze by było wymienić olej w skrzyni. Serwis - wiadomo uprzedził o tym, że stan oleju się kontroluje przy 60.000, ale oczywiście mogą wymienić - koszt bez wymiany filtra ok 500 zł, z filtrem (trudny dostęp do niego) 1000 - 1100.

Informacji na ten temat w internecie tyle co nic, wymieniacie w tych skrzyniach olej - co ile km? Z filtrem, czy bez?

W USA olej w skrzyni e-cvt wymieniają podobno (?) po 90.000 km. W Europie oczywiście z powodu pseudo eko tego nie każą robić bo wiadomo, że lepiej dla planety jest wymienić skrzynię biegów niż parę litrów oleju ;)... No ale na papierze ładnie to wygląda.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Wymiana oleju e-CVT 1.8 hsd
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Sierpnia 2021, 11:21:51 »
Ale wiesz, że HSD nie posiada automatycznej skrzyni biegów? To co jest w HSD z punktu widzenia użytkownika działa jak automat ale budowa przekładni nie ma nic wspólnego z klasyczną automatyczną skrzynią biegów. Mój HSD ma 299tys.km przejechane na oryginalnym, zalanym w fabryce oleju. Kolegi HSD ma 360tys.km również bez wymiany oleju.

Offline maciek20038

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Sierpnia 2021, 11:59:01 »
Ale wiesz, że HSD nie posiada automatycznej skrzyni biegów? To co jest w HSD z punktu widzenia użytkownika działa jak automat ale budowa przekładni nie ma nic wspólnego z klasyczną automatyczną skrzynią biegów. Mój HSD ma 299tys.km przejechane na oryginalnym, zalanym w fabryce oleju. Kolegi HSD ma 360tys.km również bez wymiany oleju.

To samo mi w Łodzi powiedzieli co napisał przmor.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Sierpnia 2021, 13:10:48 »
koszt bez wymiany filtra ok 500 zł, z filtrem (trudny dostęp do niego) 1000 - 1100

Nie żebym się czepiał, ale chętnie bym zobaczył ten filtr albo poznał jego numer katalogowy.
3VZ.pl

Offline Tonnerre

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Sierpnia 2021, 13:41:26 »
Panowie
Posłuchajcie wypowiedzi technika z serwisu toyoty z USA na kanale:
https://www.youtube.com/watch?v=OJZLMIl6XPo&t=384s
Co prawda jest po angielsku, ale dla "oleju przekładniowego" ATF WS stosowanego w przekładniach e-CVT stanowczo zaleca wymianę oleju co 60.000 mil lub co 6 lat. O rodzajach płynu mówi od 6 minuty.
Gdzie indziej na forum anglojęzycznym toyoty znalazłem info że przekładnie e-CVT nie mają filtrów oleju ani misek olejowych, ale wymiana płynu jest jak najbardziej zalecana właśnie w podobnych interwałach (pomiędzy 90 a 100 kkm)

Offline mech z toyoty

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Sierpnia 2021, 21:02:09 »
  filtra brak ma 1000000% tylko specjalisci z asso czasami mówią takie bzdury, wymiana oleju co 90 tys skrzynia nie ma nic wspólnego z klasycznym cvt  pozdr

Offline doktor7

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Sierpnia 2021, 19:43:01 »
Mi w salonie przy okazji kolejnego przeglądu powiedzieli że kontrol przy 90 tys km, a pierwsza wymiana nie prędzej niż 150 tys km...
"...Natura dałam nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język, po to abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili..."

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl