Autor Wątek: Spalanie w miescie  (Przeczytany 3046 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pompa

• Toyot Pełzający
  • **
Spalanie w miescie
« dnia: 10 Sierpnia 2021, 13:59:07 »
Witam,

Mój prius 3 2015 rok 85 tys przebiegu oszalał

Spalanie w mieście mam na poziomie 7 litrów 33-32 galony .

Świece wymienione
Olej silnikowy
Olej w cvt
Woda chłodnicza oba obiegi
Filtry
Ciśnienie w oponach dobre

Auto paliło mi w mieście średnio 4.5-5.3  prędkość normalna nie zawali droga z klima.

Tak zaczęło palić od momentu wlania płukanki do baku aby orzeczyscic  bak i wtryski firmy K2 benzine.

W trakcie jazdy Gdańsk przemysł wyskoczył mi błąd 0203 zmieniłem cewkę na drugim cylindrze skasowałem błąd i już jechał normalnie owszem spalił mi wtedy na autostradzie 6.2-7 l

Po powrocie do Gdańska pali jak na autostradzie przy prędkości 140-150

Żadnych błędów nie mam co mogło pójść nie tak ktoś ma jakiś pomysł

Wtryski mi nie leją nie mam białego dymu, oleju mi nie bierze jak zmieniłem 5 tys temu tak do tej pory mam tyle ile wlałem, też nie bierze mi wody chłodniczej nic nie ubywa.

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
Odp: Spalanie w miescie
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Sierpnia 2021, 15:21:55 »
Moim zadanie całkiem nieźle pali po mieście do 7 l to chyba nie jest źle.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Sierpnia 2021, 16:45:51 »
Rzeczywiście nieźle, jakieś 40% więcej niż do tej pory

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Sierpnia 2021, 17:40:04 »
Widać że nie bardzo się poruszaliście dużymi autami w dieslu lub pb 7 L w mieście wogole mnie przeraża.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Sierpnia 2021, 18:00:06 »
Czytaj ze zrozumieniem palił mu 5 A teraz  pali 7, szuka przyczyny. Co to ma do tego czym my się poruszamy?

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Sierpnia 2021, 19:10:34 »
Ja wiem co napisał, i co ja napisałem więc nie ucz mnie czytania ze zrozumieniem. 7L niema co przeżywać wcale jakoś dużo mu nie spalił. Niech pojeździ jeszcze trochę pewnie się unormuje. I bardzo mnie to ciekawi jak to trzeba jeździć by do 5 l paliło. Ja w mieście nie mogę zejść poniżej 6 a nawet 6.5. I tak jestem mega zadowolony.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Sierpnia 2021, 19:20:45 »
Witam,

nigdy nie miałem Priusa, ale to tylko kompakt a nie żadne duże auto. Normalnie 7l/100km byłoby osiągnięciem w aucie benzynowym ale w hybrydowym 7l/100km w mieście, to chyba trzeba bardzo chcieć mieć tak wysokie zużycie paliwa.
Ja przed chwilą zacząłem jeździć Yarisem hybrydowym i głównie podmiejska droga (wolno jadąc) mieszczę się w 3,5l/100km. OK, pewnie nie potrafię jeździć hybrydą i stąd wciąż z przodu "3" zamiast "2". Ta sama trasa Corollą 1,6 - da się zmieścić w 5l/100km.
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Sierpnia 2021, 19:42:25 »
Sprawny P3 w mieście nie powinien spalić 7L/100km. Chyba, że w trybie SPORT chcemy być pierwsi na każdych światłach. Może wtedy się uda. W moim P3 chyba by było ciężko. Rzadko pojawia mi się 5 z przodu. Hmm, praktycznie to prawie nigdy. Chociaż poniżej 4 też niezbyt często schodzę.
Jak zaczynam jeździć po mega zatłoczonym mieście, z klimą, korki i wszystkie inne niesprzyjające warunki, to podskakuje do ok. 5,2. Normalnie w mieście wskazuje 4,8-4,9. Piszę o mieście 700 000 mieszkańców.

Na trasie 3,6(oszczędnie) do 4,6(szybko, trochę autostrad) lub ponad 5(tylko szybko autostradą).

Spalanie autora jest za wysokie na sprawne auto.
Oprócz tego, co zostało zrobione proponuję sprawdzić drożność układu EGR i zaworu PCV. U mnie po profilaktycznym czyszczeniu CAŁEGO układu spalanie spadło. Zrobiłem to krótko po zakupie auta i spalanie dalej niskie.

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Sierpnia 2021, 19:44:52 »
Wg. mnie silnik 1.8 to na dzisiejsze chore czasy to już dość duży motor. Pamiętajmy ze taki sam silnik ze zmieniana głowica pracuje w innych nie hybrydowych toyotach i na ban nie pali 7 w mieście tylko 12 i więcej. I nikt mi nie powie ze pali mniej niż 10. Więc 7L nie jest źle na Priusa. Dodatek to pb raczej nic nie zrobił bo on tylko ma przeczyścić układ. To nie diesel żeby tam były mega nagary i zapchane kanały. Sam zauważyłem na początku jak kupiłem hybrydę ze pojechałem w trasę i auto w mieście zaczęło więcej palić, ale już przy następnym tankowaniu i kilku setkach km się unormowało.

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Sierpnia 2021, 20:03:48 »
Wg. mnie silnik 1.8 to na dzisiejsze chore czasy to już dość duży motor. Pamiętajmy ze taki sam silnik ze zmieniana głowica pracuje w innych nie hybrydowych toyotach i na ban nie pali 7 w mieście tylko 12 i więcej. I nikt mi nie powie ze pali mniej niż 10. Więc 7L nie jest źle na Priusa

Jest źle. Skoro wcześniej palił 5.
Poza tym nie mieszaj pojemności i hybryd, bo to tak nie działa. Miałem P2, mam P3. P2 mimo silnika 1,5 paliła minimalnie więcej od P3  z silnikiem 1,8. Dodatkowo P3 z silnikiem 1,8 pali mniej od VW up! 1,0 w tych samych warunkach.

Spalanie w hybrydzie rośnie również przy umierającej baterii trakcyjnej. Mogą też lekko trzymać hamulce. Możliwości jest kilka. trzeba wszystko sprawdzić.

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Sierpnia 2021, 20:26:38 »
ot taka ciekawosta na pogodzenie .

trzech moich znajomych ma camry nowe spalanie w miescie 5,2 - 6 pb  i autobusy na nich nie trabia .

moj prusak na kompie pokazuje 5,3-6 pb  a drugi  bez lpg  pali 5-5,5 pb tez 2015r  bialy  :grin: moze to przez to  <zalamka>

(a gazu realnie pali 7-8 ) lpg

good luck.  :song: <taniec>
prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

Offline pompa

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Sierpnia 2021, 20:28:19 »
EGR
Przepustnica
Chłodnica EGR
Styki , kostki

Było to wszystko czyszczone w maju

Tak jak pisałem auto paliło 4.5-5.5 miasto  6.1-7 trasa

Przeleciałem priusem już trasę Gdańsk przemyśl z 4 razy  od momentu kupna. I auto paliło normalnie  jak wyżej napisałem

W weekend leciałem do Przemyśla wlałem  płukankę do baku K2 benzine i poleciałem w trasę i w połowie miałem błąd 0203

Mrugał check czyli utrata zapłonu iskry itp

Zjechałem na mop obd2 wpięte skasowałem błąd poleciałem dalej i błędu już nie było.

Próbowałem wymusić błąd czasem szybciej jadąc gazujac  nie było błędy.

W Przemyślu zmieniłem cewkę na oryginał Denso auto od momentu błędu 7-7.5 trasa i teraz około 7 miasto jeżdżąc po Trójmieście

Offline pompa

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Sierpnia 2021, 20:32:17 »
Hamulce nie trzymają bo czuję że auto ma moc jak wcześniej i tarcze nie są nagrzane.

A baterie sprawdzę przez HA BObo jeszcze tego nie robiłem i zobaczę ale bateria myślę mam dobrą bo długo mi w korku trzyma i na postoju także

A jakie są jeszcze możliwości do sprawdzenia ktoś tu pisałem

Hamulce
Bateria trakcyjne
« Ostatnia zmiana: 10 Sierpnia 2021, 20:39:09 wysłana przez pompa »

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Sierpnia 2021, 20:56:03 »
A świece kiedy zmieniałeś? Mówisz że cewke jedna zmieniłeś, a świeczki sprawdziłeś?

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Sierpnia 2021, 20:57:23 »
Kolektor ssący też czyszczony?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl