Autor Wątek: RAV4 Hybrid 4gen - podsumowanie po 3 latach  (Przeczytany 13165 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Arst

• Gość
RAV4 Hybrid 4gen - podsumowanie po 3 latach
« dnia: 22 Sierpnia 2021, 23:18:14 »
Witam Szanownych Forumowiczów,

Jako, że kończy mi się najem i jutro oddaję RAVkę, chciałem pożegnać się z tym forum wpisem podsumowującym 3 letnią przygodę z Toyotą.
Może komuś się przyda przy kupnie używanej RAVki 4gen... :roll:

Była to moja pierwsza w życiu Toyota... i prawdopodobnie ostatnia (choć mówią "nigdy nie mów nigdy") ;)
Auto bądź, co bądź wygodne, przestronne wewnątrz, nieźle zmontowane, z bardzo przyjemnym układem napędowym w codziennym użytkowaniu. I to w sumie tyle z zalet. Moim skromnym zdaniem, auto idealne dla osób 50+ (z całym szacunkiem do Forumowiczów, to nie jest obelga, a jedynie moja obserwacja po zachwytach ojca i teścia nad tym autem :grin:), które nie interesują się zbytnio motoryzacją, a potrzebują narzędzia do wygodnego, niezawodnego przemieszczania się z pkt. A do B.

Przez 3 lata i 29 544km było kilka drobnych usterek typu:
- fabrycznie niepodłączone sterowanie radia z kierownicy
- niezaprogramowany (choć bardziej wyglądało mi to na zagubiony przez obsługę Arvala) drugi kluczyk
- skrzypiąca na wybojach "cykor-łapka" nad drzwiami pasażera
- awaria elektr. sterowania odc. lędźwiowym w fotelu kierowcy (wymiana całego siłownika na gwarancji)
- ...oraz największy IMHO problem, znany już na forum - benzyna w oleju i jego wysoki poziom ponad max.

Do tego dochodzą:
- co raz częściej w ostatnim czasie wariuje tylna klapa - nie reaguje na guziki, oraz potrafi zatrzymać się w połowie bez powodu.
- dwa mikro-pęknięcia dermy udającej skórę na boku siedziska kierowcy i powoli rozłażące się szwy (generalnie potwierdza się to, co czytałem 3 lata temu - słaba jakość "skóry" w tych fotelach i częste wymiany nawet jeszcze na gwarancji)
Jako, że nie zdążyłem tego zgłosić - będą to problemy przyszłego właściciela... :-P

Poza tym, auto na medal :grin:. Jeździ, skręca, hamuje.
A brak podświetlenia guzika do składania lusterek i brak pamięci fotela przy elektrycznym sterowaniu potrafił doprowadzić małżonkę do szewskiej pasji. Do tego przedpotopowy infotainment bez AA/CP. Ukłony Japończykom - tak bezsensownych oszczędności w aucie za 178tys. zł nie zapomnimy do końca życia :laugh:

Natomiast za jedno muszę podziękować Toyocie - skutecznie wyleczyła mnie i moją żonę z aut typu SUV. Moooże za 20 lat zmienię zdanię, ale póki co - żadnych SUVów. Prowadzenie tego kloca w odniesieniu do moich poprzednich aut to koszmar. Nie wiem dlaczego, ale w każdym zakręcie pokonywanym z prędkością >70km/h przpominał mi się mój pierwszy samochód - Polonez Caro MR'91. Te miękkie bujanie, te przechyły, ten gumiasty układ kierowniczy - kojarzy ktoś? :cool:

Z kolei sam napęd HSD (pomijając ten problem z olejem) - cud, miód i orzeszki. Ta płynność w mieście, ta cisza w korkach - wręcz relaksujące auto. Spalanie też fajne, bo średnie na przestrzeni 3 lat to u mnie ok. 7.9L. Jak na takiego kloca, to całkiem nieźle, IMHO. Głównie miasto (Szczecin) i sporadycznie trasy autostradami/ekspresówkami. Jakikolwiek klasyczny benzyniak o podobnej mocy pod moją nogą wypijałby min. 10L/100km - to pewne.

Tymczasem wracam nacieszyć ucho i oko klasyczną motoryzacją - jeszcze nie mamy upatrzonej marki, ani modelu, ale na bank będzie to jakieś rodzinne kombi. Ma być nisko, sztywno i twardo, i w zakrętach ma się kleić do drogi niczym gokart. No i ma być min. 200KM i nie więcej niż 7.5s do setki :). Parafrazując klasyka: jestem zbyt piękny i młody, by jeździć nudnym autem :cool:

Pozdrawiam i życzę wszystkim bezawaryjności i szerokości na drodze!

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
Odp: RAV4 Hybrid 4gen - podsumowanie po 3 latach
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Sierpnia 2021, 23:21:47 »
Cykorłapka to widze nie tylko moj problem :) mi wymienili na gwarancji na jeszcze bardziej skrzypiaca :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Sierpnia 2021, 09:34:46 »
Moim skromnym zdaniem, auto idealne dla osób 50+
Chyba coś w tym jest - mnie po 8 mc jazdy dalej RAVka ze wszech miar pasuje i nawet tak bardzo mi nie doskwierają jej ewidentne mankamenty. ;)
A wczoraj przeparkowywałem syna Focusa i powiem, że z przyjemnością wróciłem do SUVa.

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Sierpnia 2021, 14:41:01 »
Chyba coś w tym jest
No właśnie. Nie tak dawno odbierałem z synem Skodę Superb i oczywiście musiałem się przejechać. Auto fajne, pojemne, wygodne....., ale z przyjemnością wracałem do domu moją RAV4.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Sierpnia 2021, 17:02:21 »
Jak i ja ;) Za nic nie chcę wracać do niskich aut.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Sierpnia 2021, 17:08:28 »
Korzonki wam uwierają? :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Sierpnia 2021, 18:15:17 »
Moim skromnym zdaniem, auto idealne dla osób 50+ (z całym szacunkiem do Forumowiczów, to nie jest obelga, a jedynie moja obserwacja po zachwytach ojca i teścia nad tym autem ), które nie interesują się zbytnio motoryzacją, a potrzebują narzędzia do wygodnego, niezawodnego przemieszczania się z pkt. A do

moim zdaniem, jest to auto dla osób które interesują się motoryzacją, mieli już kilka wozów spod znaku tdi, tsi oraz pochodne z poważnymi problemami skutkującymi lawetą, potrzebują czegoś niezawodnego do transportu rodziny, oraz posiadają w garażu inny pojazd dający frajdę z samej jazdy; już niekoniecznie bezawaryjny. tak napisałem dobre pięć lat temu tutaj, na tojotowym forum..

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Sierpnia 2021, 21:45:44 »
Test

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Sierpnia 2021, 23:51:06 »
Test 2 - test polskich znakow: Zazolc gesla jazn.
Szwankuja polskie znaki. gdy sie pisze bez nich post da sie wyslac.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Sierpnia 2021, 08:52:14 »
Chopy, a mo�e testujcie w bardziej odpowiednim w�tku?
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,31080.390.html

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Sierpnia 2021, 09:42:13 »
Dobrze ze nasze Toyoty nie dzialaja jak to forum :).
Gratuluje wytrzymania 3 lat. Ja po 2 sprzedalem. To jest auto dla emerytow.
Powodzenia w szukaniu kombi. To juz wymarla wersja nadwozia. Teraz same suvy od malego do duzego. Niektorzy zyja w przekonaniu ze to sa terenowki  :wallbash:
« Ostatnia zmiana: 25 Sierpnia 2021, 09:44:42 wysłana przez KubaCamry »

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Sierpnia 2021, 10:21:26 »
Chopy, a moze testujcie w bardziej odpowiednim watku?
Racja.
Tam tez juz to zglosilem. Ciezko mi sie przestawic na pisanie bez polskich znakow.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Sierpnia 2021, 19:24:31 »
Arst , jak to możliwe ze jak kupowałeś auto to nie było nudne ,a teraz nagle takim sie stało.?????????????? <zalamka> Nie robiłeś jazdy próbnej.

Porównanie Ravki do  - Polonez Caro MR'91, to chyba może ktoś zrobić  ,co motoryzacji dopiero się uczy ,albo wiedza techniczna jest mu całkowicie obca.

Problemu z przybywaniem oleju w silniku , nie mają jedynie klasyki , jak kupisz sobie nowe auto, jakiejkolwiek innej marki , to  sam sie o tym  przekonasz
RAV4 2.5 hybrid

Arst

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Sierpnia 2021, 00:10:55 »
Arst , jak to możliwe ze jak kupowałeś auto to nie było nudne ,a teraz nagle takim sie stało.??????????????
Kolego, jakbyś czytał uważnie, to byś wiedział, że auto było flotowe w wynajmie na 3 lata, a nie kupione. A moja firma ograniczyła wybór do 3 marek: Toyota, Ford i VW. Więc szukaliśmy auta jako tako spełniającego nasze potrzeby przy możliwie najlepszym finansowaniu. Prywatnie w życiu nie kupiłbym Toyoty i wiedziałem to już przed jazdą próbna. Natomiast dałem jej szansę, że może przez te 3 lata przekonam się do marki. Niestety - nie udało się.

Porównanie do Poloneza jest oczywiście trochę z przymrużeniem oka i to moja subiektywna ocena. Ale prawda jest taka że od tamtego czasu (2001) miałem 5 innych samochodów w garażu - dwa Fiaty, dwie Alfy Romeo i jedno Suzuki. Owszem, żadne nie było SUVem, ale też żadne nie prowadziło się tak źle jak RAV4. Stąd moje nawiązanie do Poloneza.

Dla porównania mogę tylko jeszcze wspomnieć, że przed wyborem Toyoty braliśmy na jazdę próbną Tiguana i jeśli chodzi o samo prowadzenie, to wersja 2.0TSI z pakietem R-Line po prostu nokautuje RAV4. Ale niestety rata wychodziła dużo wyższa i było jeszcze kilka innych rzeczy, które nam się nie podobały w tym samochodzie...
Aha... fakt, że nawet najnowsza RAVka miała problemy z zaliczeniem testu łosia zdaje się potwierdzać moje obserwacje. Auto jest zestrojone pod rynek US i tyle.

Co do oleju - żadne z moich aut w ostatnim 10-leciu nie miało takich problemów (a każde było nowe z salonu). Wśród rodziny czy znajomych też jakoś nie słychać o takich problemach, a jest kilka aut z roczników 2018+

Ale wiem, że dla wielu użytkowników forum wypowiadać się krytycznie o Toyocie to grzech.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Sierpnia 2021, 08:30:54 »
czy z olejem jest problem, bądź nie, przekonamy się za 5-10 lat. W tej chwili serwisując co 15kkm olej, problem jest marginalny. Przybywanie nie jest tak uciążliwe jak ubywanie i dolewka 0,5-1l/1000-2000km (a tak niektóre auta po latach mają).

Test łosia nowa wersja przechodzi i potwierdziły to testy Szwedów, więc nie bajeruj :).

Żeby było zabawnie nowy Superb (1-2 lata temu wypuszczony) też łosia nie przeszedł i nie wiem czy przechodzi...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl