Autor Wątek: Corolla E21 pierwsze wrażenia.  (Przeczytany 40119 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Corolla E21 pierwsze wrażenia.
« Odpowiedź #105 dnia: 28 Listopada 2021, 23:14:41 »
Jak zero schowków ? Przedni i w podłokietniku + miejsce na telefon pod deską dla mnie wystarczy.
Dla kogo wystarczy dla tego wystarczy.  Auris jest pod tym względem gorszy od Octavii ale może być, jest schowek na okulary, kieszenie w drzwiach są duże - wchodzą spore butelki i pudełka z chusteczkami.  W Corolli nawet kieszeń za fotelem kierowcy jest dopiero od wersji GR Sport.  Podobnie jest z aranżacją bagażnika, w Aurisie TS masz podwójne dzielone dno z dużym przybornikiem, pod spodem wchodzi pełnowymiarowe koło zapasowe, rolety nie trzeba odsuwać w całości tylko można ją podnieść, nie wiem komu to przeszkadzało, no ale jest ogólna moda na robienie aut dizajnerskich za to kompletnie niepraktycznych, na tle których Corolla i tak wypada nieźle...

Offline Rauxel

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #106 dnia: 02 Grudnia 2021, 09:08:43 »
Czuję się wywołany do tablicy. Jeździłem Octavią II przez 5 lat. Oczywiście, schowków w tym aucie jest cała masa, w niektórych nie miałem co trzymać - ale Simply Clever zobowiązuje. W Aurisie w porównaniu do Octavii nie ma schowka na szczycie deski, przed lewarkiem zmiany trybu jazdy (ze względu na napęd hybrydowy) i schowka pod fotelem pasażera. Tak naprawdę, reszta jest na swoim miejscu i nadal uważam, że Auris TS jest bardzo praktycznym samochodem. Dla rodziny 2 + 2 w sam raz.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #107 dnia: 02 Grudnia 2021, 09:35:57 »
Czuję się wywołany do tablicy. Jeździłem Octavią II przez 5 lat. Oczywiście, schowków w tym aucie jest cała masa, w niektórych nie miałem co trzymać - ale Simply Clever zobowiązuje. W Aurisie w porównaniu do Octavii nie ma schowka na szczycie deski, przed lewarkiem zmiany trybu jazdy (ze względu na napęd hybrydowy) i schowka pod fotelem pasażera. Tak naprawdę, reszta jest na swoim miejscu i nadal uważam, że Auris TS jest bardzo praktycznym samochodem. Dla rodziny 2 + 2 w sam raz.
Też tak uważam, ale powyższa krytyka dotyczy Corolli nie Aurisa.  Auris ma mało miejsca na nogi z tyłu, ale to w końcu kompakt jest - jak ktoś chce auto dla 4-5 dorosłych osób to od tego jest klasa D, niestety ginąca.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #108 dnia: 02 Grudnia 2021, 12:17:50 »
Serio w Corolli TS nie ma możliwości podniesienia rolety tylko trzeba ją odsuwać?

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #109 dnia: 02 Grudnia 2021, 19:12:34 »
Czuję się wywołany do tablicy. Jeździłem Octavią II przez 5 lat. Oczywiście, schowków w tym aucie jest cała masa, w niektórych nie miałem co trzymać

No, nie wiem, czy to jest taki atut. Jest gdzie zbędne śmiecie trzymać. Wszystko musi być z umiarem, schowki też ;)
« Ostatnia zmiana: 02 Grudnia 2021, 19:15:16 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #110 dnia: 02 Grudnia 2021, 19:45:14 »
Serio w Corolli TS nie ma możliwości podniesienia rolety tylko trzeba ją odsuwać
Nie ma ,ale czy to jest taki problem,przecież wystarczy nacisnąć i się odsuwa

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #111 dnia: 02 Grudnia 2021, 19:48:04 »

W Corolli TS też  jest podwójne  dno i mieści się  tam wszystko i koło  i Pełno dupereli
« Ostatnia zmiana: 02 Grudnia 2021, 19:51:18 wysłana przez Pawel.Kwa »

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #112 dnia: 02 Grudnia 2021, 23:55:55 »
Toyota zmniejszyła wysokość obecnej Corolli - aby nie konkurowały z Corollą Cross.

Tu są wysokości poszczególnych modeli.
Auris I - Wysokość 1515 mm
Auris II - Wysokość 1475 mm
Corolla XII - Wysokość 1435 mm

Ja bym wolał żeby w mojej Corolli HB na tylnej kanapie było więcej miejsca i było więcej miejsca nad głową tak jak w Aurisie I - ale nie można mieć wszystkiego no chyba że zmienię Corollę na Corollę Cross. No i tak się robi biznes i ciągłość sprzedaży.
« Ostatnia zmiana: 02 Grudnia 2021, 23:58:15 wysłana przez bardos.1979 »
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #113 dnia: 03 Grudnia 2021, 18:17:08 »
chyba że zmienię Corollę na Corollę Cross

No, ja już planuję przyszłość z Cross ;) ale raczej nie z Corollą tylko Yarisem :-) ale to za ładnych parę lat. Latka lecą, na starość, jak będę już prawdziwym emerytem to mniejsze auto będzie mi bardziej odpowiadało, bo będę gorzej widział, gorzej jeździł, więc w mniejsze auto będzie trudniej trafić, gdy komuś zajadę drogę ;) A teraz odnośnie do tematu, moje wrażenia. W ciągu ponad dwóch miesięcy jazdy nową Corollą, dwa razy zdarzyło mi się, że w garażu, po kilkudniowym postoju wciskam hamulec, włączam samochód i w czasie przełączania dźwigni na bieg R auto dość mocno szarpnęło. W momencie przełączania dźwigni włączył się silnik spalinowy, może to to spowodowało szarpnięcie. Poza tym auto chodzi normalnie, bez problemów. No I pytanie do kolegów. Jak z tym jest u was? Miał ktoś coś takiego? Jest powód do zmartwienia?
« Ostatnia zmiana: 03 Grudnia 2021, 18:30:20 wysłana przez fynooh »

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #114 dnia: 03 Grudnia 2021, 19:42:53 »
Szarpnięcie na wstecznym z garażu to się zdarza zwłaszcza jak hamulce były mokre. Przy ruszaniu na R silnik chce ruszyć ale hamulce lekko trzymają i jak puszczą wreszcie to jest szarpnięcie.
To normalne i nie ma się czym przejmować. 
Ewentualnie bez ruszania samym przełączaniem z P na R też lekko stuknie w skrzyni lub porusza autem. To pewno blokada skrzyni puszcza.
« Ostatnia zmiana: 03 Grudnia 2021, 19:48:18 wysłana przez bardos.1979 »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #115 dnia: 03 Grudnia 2021, 20:11:21 »
Szarpnięcie na wstecznym z garażu to się zdarza zwłaszcza jak hamulce były mokre

Hamulce akurat były zawsze suche. Miałem wrażenie, że to nie od hamulców, tylko jakiś opór w przekładni /może planetarnej?/ był. Nie było to miłe wrażenie. Charakterystyczne szarpnięcie od mokrych hamulców to ja znam ze zwykłych, poprzednich aut, kiedy klocki przywierały do tarcz, ale teraz to raczej nie to, bo nie szarpnęło przy ruszaniu, tylko przy przełączaniu dźwigni z wciśniętym hamulcem No, ale dzięki za wyjaśnienie, przynajmniej wiem, że auto potrafi czasem lekko szarpnąć, drgnąć przy przełączaniu dźwigni. Te dwa szarpnięcia nigdy nie zdarzyły mi się w trasie, ale zawsze po postoju w garażu, głównie kilkudniowym. Zobaczymy, co będzie dalej, co ta hybryda jeszcze wymyśli ;)
« Ostatnia zmiana: 03 Grudnia 2021, 20:22:25 wysłana przez fynooh »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #116 dnia: 03 Grudnia 2021, 20:30:31 »
O ile mnie wiadomo, w układzie transmisji występuje zapadka blokująca koła w położeniu P.  Jej zwolnienie może generować szarpnięcie, ktoś tu kiedyś tłumaczył że zależy to od kolejności zaciągania / zwalniania ręcznego i przełączania na P i z P na R lub D.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #117 dnia: 03 Grudnia 2021, 20:56:35 »
auto potrafi czasem lekko szarpnąć, drgnąć przy przełączaniu dźwigni.
A hamulec postojowy masz w trybie ręcznym czy automatycznym?

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #118 dnia: 03 Grudnia 2021, 21:41:01 »
O ile mnie wiadomo, w układzie transmisji występuje zapadka blokująca koła w położeniu P.  Jej zwolnienie może generować szarpnięcie, ktoś tu kiedyś tłumaczył że zależy to od kolejności zaciągania / zwalniania ręcznego i przełączania na P i z P na R lub D.
O to to to.
Przy samym przełączeniu z P na D lub R to zapadka - na 100%.
Następuje "zwolnienie blokady maszyny losującej"  :cheesy:

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #119 dnia: 04 Grudnia 2021, 22:35:48 »
A hamulec postojowy masz w trybie ręcznym czy automatycznym?

Używałem początkowo w automatycznym, jest to wygodne, ale ostatnio działam tylko na manualnym głównie dlatego, że w garażu na równej, prostej nawierzchni nie włączam w ogóle ręcznego, żeby klocki niepotrzebnie nie przywierały do tarcz przy dłuższym postoju. W trasie na postojach to prawie zawsze włączam ręcznie ręczny. W garażu auto musi stać na ręcznym? Mam nadzieję, że to nie błąd.
« Ostatnia zmiana: 04 Grudnia 2021, 22:40:14 wysłana przez fynooh »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl