Autor Wątek: Przed wizytą u dealera. Selection? Black JBL? i inne wątpliwości  (Przeczytany 29256 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mit

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Przed wizytą u dealera. Selection? Black JBL? i inne wątpliwości
« Odpowiedź #30 dnia: 08 Września 2021, 14:45:40 »
@Kiełek bardzo dobrze to wygląda.
Jakie wiązki brałeś i jaki sterownik?

Możesz podać jaki model ? Podoba mi się że nic nie widać. Jak umieściłeś antenę do otwierania ? Możesz zamieścić zdjęcie. Z góry dziękuje :)

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #31 dnia: 08 Września 2021, 21:50:39 »
Myśle ze naszego kolegę KIEŁKA powinnismy zgłosić jako menago do jakiegoś ASO on świetnie wie co w RAV4 V skutecznie poprawić. Żeby nie bylo kolega KIELEK był dla mnie inspiracja do kilku usprawnień  :-) :-) :-)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #32 dnia: 08 Września 2021, 22:17:08 »
Jestem za, ja też wiele się dowiedziałem z relacji kolegi Kiełka. Nie wiem tylko czy on sam jest zainteresowany taką fuchą ;)

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #33 dnia: 09 Września 2021, 10:55:36 »
Dziękuję za słowa uznania, bardzo miło łechocą :) Ale pozostanę przy tym, gdzie jestem.

Co do wiązki, jak pisałem, Erich Jaeger sygnowana przez Steinhof. Zakładam, że teraz trzeba zrobić przegląd rynku, może już są wiązki wyłączające czujniki parkowania.

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 09 Września 2021, 11:57:39 »
Hak to taka prowizorka w Toyota...powinno to być jakoś fabrycznie przygotowane...a nie czujniki tylne po podpięciu przyczepy pokazują przeszkodę...cofanie  tyłem aktywuje automatyczne hamowanie (PKSB) jeśli nie zostało w ustawieniach wyłączone....taka to wszędzie amatorka...a SUV pewnie w hak częściej wyposażany jest aniżeli mniejsze auto...
tak jak napisalem cofanie nie jest mozliwe przy uruchomionym PKSB...bo auto widzi przeszkode w postaci bagaznika rowerowego na haku badz przyczepy ...trzeba to wylaczyc w ustawieniach wiec to robie....
Ostatnio cofalem wyjezdzajac z parkingu bez haka i PKSB zadzialal bo ktos na drodze z ograniczeniem do 20km zapier....i przy wyjezdzie czujniki go zlapaly i automat hamowania sie uruchomil....i teraz pomyslec, ze aktywacje tego systemu trzeba recznie wlaczac po wypieciu haka....to jest amatorka...bez tego mialbym pewnie tyl skasowany jakbym zapomnial wlaczyc....to systemy poprawiajace bezpieczenstwo a taka prosta rzecz jak hak to rozwala
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 30 Września 2021, 14:07:41 »
W temacie haka w RAV4 się doktoryzowałem (obdzwoniłem 3 dilerów w Krakowie i 1 w Tarnowie - każdy miał inną wersję i różne ceny). Ostatecznie zamontowałem taki sam jak Kiełek, tylko wiązkę (Brink) brałem z salonu. Tak jak ktoś pisał - tzw. oryginał Toyoty, to po prostu Brink, tak samo wiązka - jest dokładnie ta sama, tylko ta ze znakiem Toyoty jest 2 razy droższa. Jak montowałem początkiem roku, to nie było wiązek odłączających czujniki cofania, natomiast podczas montażu wlutowują się w kabel od światła przeciwmgielnego żeby się nie zaświecało jak jedziesz z przyczepą - taki XX wiek ;-)
Co do auta, to mam AWDi Comfort + Style i:
- słabe podświetlenie (lub jego brak) jakoś mi nie przeszkadza;
- hałas przy jeździe autostradowej - zależy od dnia (wiatr lub jego brak, rodzaj nawierzchni) - raz jest lepiej, raz gorzej, ale nie wyrywam sobie włosów z głowy z tego powodu;
- infotainment jest słaby - kolejnośc tych ekranów przed kierowcą chyba wylosowali i wyświetla on informacje bez sensu - np. nie można wyświetlić zbiorczo czasu jazdy i spalania (tzn. wyświetla się automatycznie jak wyłączysz auto, ale znika jak trzymasz nogę na hamulcu albo ktoś otworzy drzwi...), nie można przełączyć między długoterminowym spalaniem a krótkoterminowym, licznik resetuje się "patykiem" a historię spalania na "tablecie" rozumieją chyba tylko japońscy inżynierowie; podłączenie telefonu kablem "wywala" możliwość połączenia drugim telefonem po BT, itp.;
- chwalę sobie aktywny tempomat - sprawdza się na długich trasach;
- brakuje klimatyzowanego schowka - może w wyższych wersjach wyposażeniowych jest...
- jeśli chodzi o hak - jeździłem z platformą na 3 rowery i z przyczepą towarową - na samochodzie nie zrobiło to wrażenia - pozytywnie;
- komfort zawieszenia in plus;
- po zakupie dokupiłem kratkę dla psa pomiędzy bagażnik a kabinę żebym mógł ładować auto po dach, a Toyota nawet za dopłatą nie przewiduje pionowej rolety (nie przewiduje nawet uchwytu w rolecie więc czego się spodziewać);
- mata do bagażnika i akcesoryjne haki ze skody to must-have;
- kanapa nie posiada otworu na długie przedmioty - taki to Sport Utility Vehicle - albo musisz złożyć kanapę (lub jej część - proporcja 60:40) albo pakować na dach, na którym nie ma normalnych relingów, tylko takie udawane-kiwające się (bo klasycznego bagażnika na relingi nie założysz, więc musisz mieć zestaw "łap" dedykowany do RAV4 V), pomalowane w nieznanym celu błyszczącym czarnym lakierem;
- grzane fotele nie wyłączają się samoczynnie;

Przed zakupem RAVki jeździłem Superbem, z którego zdecydowanie brakuje mi simply clever i tych wszystkich patentów, które powodowały, że samochód był bardzo praktyczny. Jak widać powyżej, jest trochę rzeczy, które mnie irytują, ale poza tym jestem zadowolony, podoba mi się dynamika i praca hybrydowego napędu, który ten kiosk ruchu potrafi bardzo sprawnie przemieszczać przy niskim spalaniu. Świetnie sobie radził zimą, nie martwię się o podwozie na gorszych drogach i jest to dla mnie dobry dupowóz, który bez problemu przewiezie mnie z punktu A do punktu B.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 30 Września 2021, 21:37:57 »
Brink dostarcza Toyocie haki od conajmniej 20 lat.

Offline pi-ro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 28 Października 2021, 08:16:21 »
Witam. Która wersja RAV4 2019 jest wyposażona w PKSB ? Informacji na ten temat nie ma w cenniku.

Offline sleepy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 28 Października 2021, 08:54:00 »
Która wersja RAV4 2019 jest wyposażona w PKSB ?
Na pewno Executive.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #39 dnia: 30 Października 2021, 08:20:24 »
U mnie zakup odłożony pod kątem wersji poliftowej. Czekamy na oficjalne cenniki i katalogi. JBL ma podobno nie być. Trudno.
A hak to tylko Westfalia wypinany pionowo.
P.S.
Przy okazji zapytam czy ktoś nie ma aktualnego kuponu ważnego na najbliższe miesiące? Będę wdzięczny.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 30 Października 2021, 08:21:56 wysłana przez CiapekTor »

Offline radmor

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #40 dnia: 31 Października 2021, 11:43:25 »
Przy okazji zapytam czy ktoś nie ma aktualnego kuponu ważnego na najbliższe miesiące? Będę wdzięczny.
w tej kwestii przejrzyj ten wątek: https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,47612.0.html tam jest najwięcej ogłoszeń i jest niejako zbiorczy dla kuponów. Ostatnio toyota porozdawała kupony więc może się coś znajdzie.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #41 dnia: 01 Listopada 2021, 16:12:48 »
U mnie zakup odłożony pod kątem wersji poliftowej.
Też tak kombinowałem z poliftem, ale ceny prawdopodobnie pójdą w górę (będą wyższe już za rocznik 22, a później jeszcze wyższe za lift...). W dodatku nie wiadomo co z ekobonusem:-|

Ja się zdecydowałem na JBL Black edition. Raz, że nagłośnienie, 2 wygląd (jasne - kwestia gustu - mi się podoba czarna i jeszcze większe, fajne felgi). Poza tym ta wersja w stosunku do selection ma ICS. Udało mi się też wyrwać dość dobrą cenę chociaż teraz niby ciężko z negocjacjami..:-)

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #42 dnia: 01 Listopada 2021, 21:41:36 »
U mnie zakup odłożony pod kątem wersji poliftowej.
Też tak kombinowałem z poliftem, ale ceny prawdopodobnie pójdą w górę (będą wyższe już za rocznik 22, a później jeszcze wyższe za lift...). W dodatku nie wiadomo co z ekobonusem:-|

Ja się zdecydowałem na JBL Black edition. Raz, że nagłośnienie, 2 wygląd (jasne - kwestia gustu - mi się podoba czarna i jeszcze większe, fajne felgi). Poza tym ta wersja w stosunku do selection ma ICS. Udało mi się też wyrwać dość dobrą cenę chociaż teraz niby ciężko z negocjacjami..:-)
Mi się nie spieszy, a jak ceny będą idiotyczne to po prostu nie kupie. Nie wiem kiedy kupie :) Nie ma presji. Póki co cenę mam gwarantowaną, do końca roku ekobonus jest, tak na prawdę dealerzy spokojnie mogą już składać zamówienia tylko wróżą trochę z fusów jeśli chodzi o konfiguracje.
Jakoś tak lepiej będę się czuł odbierając auto faktycznie w najnowszej wersji, chociaż szkoda, że z wersji JBL rezygnują.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #43 dnia: 02 Listopada 2021, 10:04:20 »
Jakoś tak lepiej będę się czuł odbierając auto faktycznie w najnowszej wersji

to zawsze jest argument, choćby przy odsprzedaży, ale akurat ten FL wnosi tak niewiele, że ja osobiście nie chce za niego dopłacać. oczywiście nie namawiam ani nic - tylko przedstawiam mój tok myślenia;)

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 01 Grudnia 2021, 13:04:53 »
Uparłem się na model 2022 więc JBL odpadło na dzien dobry bo tej wersji już nie ma.
Z drugiej strony wybiłem sobie także z głowy nagłośnienie JBL. Jest różnica, ale to nie przepaść. Szkoda kasy.
Comfort + Style to trochę wg. mnie przepaść, a brak przednich czujników parkowania i podgrzewanych siedzeń w takim aucie to jakiś żart.
Jest inny dylemat. Czy Selection czy Adventure.

Wykumałem, że Adventure (6000 zł dopłaty ponad Selection) ma takie opcje jak:
-kamera 360
-system monitorowania martwego pola
-system ostrzegania o ruchu poprzecznym z tyłu pojazdu
-cyfrowe lusterko wsteczne
-lusterka zewnętrzne z funkcją oświetlania przestrzeni wokół pojazdu
-jakieś kombinacje które nie do końca rozumiem z lakierowaniem tylnego spojlera i wykończenia drzwi bagaznika (w Selection jest to inaczej opisane)

Są to kuszące dodatki za niezbyt wielką dopłatę.
Nie podoba mi się za to kolor Urban. Chciał bym royal Grey który jest w cenie.
Ale! Kurcze nie potrafię sobie wyobrazić jak ta wersja będzie dokładnie wyglądać z kolorze Royal Grey i jak wyglądają te matowe felgi. Jakoś do końca nie przekonuje mnie ten wygląd. Poszerzone nadkola, podkreślony terenowy charakter. Zwiększony prześwit.
Szkoda, że nie ma innych zdjęć. Boje się sytuacji, że zamówię to auto a zobaczę szary "czołg" :)
Do tego z tego co widzę siedzenia są pokryte w całości eko-skórą. Selection fajnie chociaż miała materiałowy środek.
Dziwnie jest decydować się na auto nie wiedząc jak wygląda :)
Tak na prawdę Selection też będzie miała minimalnie zmieniony przód ale to ze względu na inne światła. Dodatkowo ten czarny dach, słupki itd są nam znane od kilku lat. Wiemy jak to wygląda.

Także takie dylematy.
Od stycznia 2022 wzrost ceny modeli 1000 zł lub 2000 zł.

Co myślicie?
Za chwilę się okaże, że może Executive będzie dla mnie odpowiednia. :P $$$$$$
« Ostatnia zmiana: 01 Grudnia 2021, 13:08:37 wysłana przez CiapekTor »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl