Autor Wątek: Yaris - sprawdzenie historii.  (Przeczytany 18474 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
Odp: Yaris - sprawdzenie historii.
« Odpowiedź #30 dnia: 04 Września 2021, 09:17:33 »
Właściciel samochodu musi wyrazić zgodę żeby mu grzebać w historii samochodu.
VNKKH96360A150820;  11/2019- 106tys.km

Dokładnie tak jak piszesz:) i teraz zasadnicze pytanie kto obecnie jest właścicielem pojazdu... :)
Jak handlarz wystawia Ci fakturę musi mieć jakąś umowę z DE także on jest właścicielem - ale go nie zarejestrował a powinien:) w dowodzie niemieckie masz ze pojazd wyrejestrowano. Także jedyny zasadny dokument w tym przypadku potwierdzający własność handlarza to jego umowa z  DE...
Z RODO teraz nie ma żartów, więc w ASO mało kto sprawdzi Ci historię bez zgody właściciela - a gwarantuję że coś znajdziesz:)) bo yarisy miały kampanię na napełniacz poduszki AIRbag < w 2019 roku>  Mój miał i się wszystko zgadzało.
Niech kolega jedzie z handlarzem albo niech ten napisze mu oświadczenie ze wyraża zgodę na sprawdzenie historii pojazdu w ASO i poda VIN i nieaktualne blaty, chyba ze auto jest na tablicach zjazdowych < w co wątpię bo wszyscy ciągną na lawetach >

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #31 dnia: 04 Września 2021, 09:37:19 »

Handlarz dokładnie mówił że książki serwisowej nie ma a TUV poszuka bo gdzieś ma no i przyniósł różne papiery poszukał i znalazł.

Nie spotkałem się osobiście z podrobieniem wydruku z badania technicznego z oryginalnym godłem i znakami wodnymi -  podejrzewam że za to są poważniejsze konsekwencje jeśli ktoś w ogóle poruszyłby  ten ten temat prawnie, niż za książkę serwisową - bo ta podrabiana jest w 90% aut z DE/NL/B. Nie raz miałem taki przypadek i klient zdjął auto z ogłoszeń. Z jedną toyotą miałem tak że nagle znalazła się oryginalna książka serwisowa jak handlarzowi udowodniłem cofnięty licznik.
W przypadku dokumentów jak jest tylko książka a nie ma TUV to warto sprawdzić, bo wtedy może być różnie. Jak są TUV obecny i kilka wstecz i mają oryginalne godła a nie jakieś ksera to temat jest czysty z przebiegiem. Są też takie ze osatni wydruk z TUV był 4 lata temu a od tamtej pory nie ma nic to sprawdzam wlascicieli w niemieckiej karcie pojazdu i jak się zmienił w tym okresie czasowym to tez szukam przelotu
Zobacz jeszcze dowod rejestracyjny tam masz wbite stemple czy zgadzaja sie daty i w karcie pojazdu czy jest wpisany ten sam wlasicicel  czyli Susanne Lehner...  zamazuj takie dane:)) bo to też RODO:))

Wg. mnie papier TUV masz oryginalny.

Ktoś tam Ci sprawdza widzę z  ASO jakieś przeloty :)) juz ryzykuje ale dla spokoju mozesz jechać sam albo na E-maila z oswidczeniem
Jak chcesz zebym Ci sprawdzil wyslij mi oswiadczenie handlarza to Ci sprawę bo robi się jakiś syf z tymi przebiegami:)
pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 04 Września 2021, 09:39:20 wysłana przez smokofilidanek »

Offline Meett

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: SUV DSG
« Odpowiedź #32 dnia: 04 Września 2021, 10:09:55 »
Z RODO teraz nie ma żartów, więc w ASO mało kto sprawdzi Ci historię bez zgody właściciela - a gwarantuję że coś znajdziesz:)
To zwykłe naciąganie rzeczywistości. Dane o serwisach i przeglądach nie mają nic wspólnego z RODO, tak samo jak numery rejestracyjne pojazdu też nie mają nic wspólnego z RODO. Serwisom nie chce się sprawdzać i wszystko podciągają pod RODO a to kompletna bzdura. Na stronie historia pojazdu.gov.pl  można sprawdzić przebieg i to już nie jest złamanie RODO, prawda?
« Ostatnia zmiana: 04 Września 2021, 10:11:41 wysłana przez Meett »

Offline Meett

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 04 Września 2021, 10:14:21 »
Ktoś tam Ci sprawdza widzę z  ASO jakieś przeloty ) juz ryzykuje
Nie pisz proszę takich głupot, bo to żadne złamanie RODO. Podanie przebiegu X auta o Y numerach rejestracyjnych nie jest złamaniem żadnego RODO

Offline Meett

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 04 Września 2021, 10:17:34 »
Właściciel samochodu musi wyrazić zgodę żeby mu grzebać w historii samochodu.
VNKKH96360A150820;  11/2019- 106tys.km

Dokładnie tak jak piszesz

Nic nie musi wyrazić, żadnej zgody. Jak już pisałem sam przebieg danego auta bez podawania danych osobowych właściciela nie ma nic wspólnego z RODO. Gdzie tu dane osobowe?

Offline Meett

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 04 Września 2021, 10:21:54 »
Dobre 30lat ale prospekty oglądasz ?
Nie znasz mnie chłopaku więc się nie wypowiadaj o mnie to wszystkim nam tutaj będzie lżej.  Ja nie komentuję tego czy jesteś takii czy siaki ani nie interesuje mnie to czym się zajmujesz więc jeśli kompletnie nie wiesz kim jestem i czym się zajmuję to nie komentuj ale widzę, że  lubisz chyba hejtować innych.

Wracając do RODO, na stronie OtoMoto niektórzy podają datę pierwszej rejestracji, VIN i nr rej dzięki czemu można sprawdzić przebieg na stronie historiapojazdu, jednocześnie brak tu oświadczenia o wyrażeniu zgody na udostępnienie danych osobowych a samo podanie tych danych nie jest oświadczeniem, bo to żadne dane osobowe. Przestańcie pisać i powielać głupoty.
« Ostatnia zmiana: 04 Września 2021, 10:31:40 wysłana przez Meett »

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #36 dnia: 04 Września 2021, 10:45:52 »
Ktoś tam Ci sprawdza widzę z  ASO jakieś przeloty ) juz ryzykuje
Nie pisz proszę takich głupot, bo to żadne złamanie RODO. Podanie przebiegu X auta o Y numerach rejestracyjnych nie jest złamaniem żadnego RODO
Z RODO teraz nie ma żartów, więc w ASO mało kto sprawdzi Ci historię bez zgody właściciela - a gwarantuję że coś znajdziesz:)
To zwykłe naciąganie rzeczywistości. Dane o serwisach i przeglądach nie mają nic wspólnego z RODO, tak samo jak numery rejestracyjne pojazdu też nie mają nic wspólnego z RODO. Serwisom nie chce się sprawdzać i wszystko podciągają pod RODO a to kompletna bzdura. Na stronie historia pojazdu.gov.pl  można sprawdzić przebieg i to już nie jest złamanie RODO, prawda?
moze i masz racje  ale rzadko ktory serwis nie sprawdzi Ci  w bazie danych bez oswiadczenia, tlumaczacto tym ze to " grzebanie" w czyjes wlasnosci i ktos juz mial z tego tytulu nieprzyjemnosci możliwe ze nie w związku z RODO, a strzeam z tytułu regulaminu Pracodawcy. Baza danych typu Cepik - uwazam ze to troche inny przypadek bo jest na to ustawa.  blaty masz, racje pod rodo nie vin tak samo.
« Ostatnia zmiana: 04 Września 2021, 10:56:37 wysłana przez smokofilidanek »

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #37 dnia: 04 Września 2021, 18:45:08 »
W Cepik już sprawdzałem i widnieje w nim przebieg 64500 km.
Oczywiście historii brak.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #38 dnia: 04 Września 2021, 20:50:05 »
  Jak zrobisz zerówkę to przebieg spisują z licznika. Na tym caly pic polega, ze w przypadku tych cofanych dostają nowy zyciorys:))) Szkoda ze ten popieprzony cepik nie jest spojny z zadna inna baza danych zagranicznych.. i pewnie dlugo nie bedzie..

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #39 dnia: 05 Września 2021, 07:59:22 »

Nie znasz mnie chłopaku więc się nie wypowiadaj o mnie
Chłopaku ale nie wypowiadam się o Tobie tylko czytam to co piszesz.

znajomy mojego kolegi i mnie by nie oszukał jeśli chodzi o odkup ale o historii ? Tu już nie mam pewności bo wiadomo handlarz kombinuje całe życie żeby zarobić
Z tym odkupem może być ok.a może nie,  jest to na "gębę" ale zakładam że Ty będziesz sprzedawał auto i to Ty będziesz miał problem.
Wykonaj ostatni test w aso i już. Jak dalej będą nizgodności odpuść.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #40 dnia: 05 Września 2021, 09:50:08 »

Nie znasz mnie chłopaku więc się nie wypowiadaj o mnie

znajomy mojego kolegi i mnie by nie oszukał jeśli chodzi o odkup ale o historii ? Tu już nie mam pewności bo wiadomo handlarz kombinuje całe życie żeby zarobić
Z tym odkupem może być ok.a może nie,  jest to na "gębę" ale zakładam że Ty będziesz sprzedawał auto i to Ty będziesz miał problem.
Wykonaj ostatni test w aso i już. Jak dalej będą nizgodności odpuść.

Odkup jest pewny tylko zawsze kwestia za ile ale to już pomińmy na teraz.

Co do Yarisa -  jest w stanie bardzo dobrym zarówno na zewnątrz i wewnątrz wygląda jak nowe i bezwypadkowe. Od spodu zdrowe tylko z lekkim nalotem na zawieszeniu i śrubkach (na pewno czas zakonserwować póki zdrowy). Jest to wersja 1.33 z bardzo dobrym wyposażeniem (min. automatyczna klimatyzacja, analogowe zegary, skórzana wielofunkcyjna kierownica 4 PP ESP elektryka, skrzynia 6b, alufelgi itd.). Było na diagnostyce gdzie nie było się do czego doczepić - (z Niemiec nie wytłuczony na dziurach). Gdyby się okazało że przebieg jest nie 65K km a jednak 120K to i tak nie jest to problem dla mnie ale chodzi mi o tą prawdę ile ma faktycznie i czy był serwisowany i na jakim oleju jeździł bo to ważne akurat przy tym silniku (z mich ustaleń powinno się obowiązkowo jeździć na 0W20 aby opóźnić jego przypadłość czyli łykanie oleju po przebiegu 150-200K km).

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #41 dnia: 05 Września 2021, 12:22:49 »

Co do Yarisa -  jest w stanie bardzo dobrym zarówno na zewnątrz i wewnątrz wygląda jak nowe i bezwypadkowe. Od spodu zdrowe tylko z lekkim nalotem na zawieszeniu i śrubkach (na pewno czas zakonserwować póki zdrowy). Jest to wersja 1.33 z bardzo dobrym wyposażeniem (min. automatyczna klimatyzacja, analogowe zegary, skórzana wielofunkcyjna kierownica 4 PP ESP elektryka, skrzynia 6b, alufelgi itd.). Było na diagnostyce gdzie nie było się do czego doczepić - (z Niemiec nie wytłuczony na dziurach). Gdyby się okazało że przebieg jest nie 65K km a jednak 120K to i tak nie jest to problem dla mnie ale chodzi mi o tą prawdę ile ma faktycznie i czy był serwisowany i na jakim oleju jeździł bo to ważne akurat przy tym silniku (z mich ustaleń powinno się obowiązkowo jeździć na 0W20 aby opóźnić jego przypadłość czyli łykanie oleju po przebiegu 150-200K km).

Mój też jest jak nowy obecnie 118 tysi.. pachnie jeszcze w srodku "nowością"  spod z lekkim nalotem - jeszcze nie konserwowałem:), cały w oryginale poza przednim zderzakiem, który był lakierowany - ale nie wersja SOL bo klima już manualna.. lata na ksiażkowym" 0W20 -> silnik czuściutki co widać pod deklem od zaworów, ale coż z tego jak to wcale mało nie pali < srednio na kompie latem jazda mieszana więcej w mieści Łodzi 7,2l zimą 8,2> i te 101 KM nie odczuwam podczas jazdy:)) a mało wcale nie dałem bo rok temu całe 18 500PLN.... Nie kupiłbym więcej tej jednostki napędowej 1NRFE. Dużo lepiej lata się tą 1.4D4D 1NDTV- bez porównania moc/spalanie/elastyczność >>DZIEŃ DO NOCY:) Dużo lepsze w benzynie od tej było 1.3 86 KM 2SZFE w YI.. w YII też montowali ale chyba tylko w przedliftach.
A tak na marginesie ten yaris II w kwestii wykonania to badziew nie mający nic wspólnego z Toyotą produkować przynajmniej 5at wstecz.... Trochę juz rozbierałem testowałem i powiem raz jeszcze tandeta.
« Ostatnia zmiana: 05 Września 2021, 12:27:27 wysłana przez smokofilidanek »

Offline Meett

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 05 Września 2021, 16:22:56 »
ale rzadko ktory serwis nie sprawdzi Ci  w bazie danych bez oswiadczenia, tlumaczacto tym ze
Bo im się po prostu nie chce. Są serwisy które sprawdzą Ci od ręki a są takie które się zasłaniają różnymi wymyślonymi przepisami a najczęściej chodzi o ich wewnętrzny regulamin ale z RODO nie ma to nic wspólnego

Offline Meett

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 05 Września 2021, 16:24:50 »

Czytasz? Raczej hejtujesz dodając swoje urojone trzy grosze, jak "Dobre 30lat ale prospekty oglądasz".

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
Re: Yaris - sprawdzenie historii.
« Odpowiedź #44 dnia: 24 Września 2021, 16:22:23 »
  Jak zrobisz zer�wkę to przebieg spisują z licznika. Na tym caly pic polega, ze w przypadku tych cofanych dostają nowy zyciorys:))) Szkoda ze ten popieprzony cepik nie jest spojny z zadna inna baza danych zagranicznych.. i pewnie dlugo nie bedzie..

Dokładnie.
Byłem dzisiaj w ASO Katowice zapytać o historię serwisową.
Byli bardzo mili i 20 minut szukali, sprawdzali, z 3 źr�deł i ....... nic.
Zero historii serwisowej.
Dostępu do ASO Toyota Niemieckiego polskie serwisy nie mają wog�le. 
Często można zweryfikować po akcji serwisowej przeprowadzonej za granicą.
Ale podobno Yaris nawet nie był na żadnej akcji serwisowej (jak by był to ponoć by mieli wpis i przebieg).
Po 20 minutach dowiedziałem się że na 90% przebieg jest autentyczny ale co do historii serwisowej to w Polsce nie ma szans się nic dowiedzieć.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl