Autor Wątek: rav4 2022 facelift  (Przeczytany 23980 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
rav4 2022 facelift
« dnia: 14 Września 2021, 20:24:07 »
Jakby ktoś nie zorientował się to toyota ogłosiła dzisiaj facelift rav4 - widać czytają forum :) w sumie fajne zmiany, ale dość delikatny liftindżek i nic nie piszą o wyciszeniu :D

https://autogaleria.pl/toyota-rav4-lifting-2022
https://spidersweb.pl/autoblog/toyota-rav4-adventure-premiera/

Offline mihnu

• Toyot Leżący
  • *
Odp: rav4 2022 facelift
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Września 2021, 22:34:42 »
A to nie jest dostępne już w USA? Widziałem mase tego na YT...

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Września 2021, 22:47:13 »
No z kilkoma drobnymi modyfikacjami: nowe lampy, USB-C w kabinie, podświetlone przełączniki szyb.
Jak dla mnie to nie jest FL tylko wypuścili w Europie lekko doposażoną wersję Adventure / TRD od 3 lat sprzedawaną w USA.
Z tym, że amerykańskiej Adventure / TRD chyba nie ma w wersji hybrid a tylko w benzynie 2,5 i mechanicznym AWD.
Co jak na zapędy terenowe ma uzasadnienie. Hybryda w TRD jest trochę dyskusyjna.
« Ostatnia zmiana: 14 Września 2021, 22:53:50 wysłana przez Markid »

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Września 2021, 01:13:09 »
tutaj robią 2 rzeczy - wprowadzają "off roadową" wersje rav4 obecna w USA od początku (która np różni się zderzakiem), ale przy okazji wprowadzają zmiany, które mają być w "zwykłej" wersji: oprócz ledów w środku, podświetlonych przycisków, usb-c, elektrycznie sterowanego fotela pasażera to jednak są też trochę większe zmiany jak np nowe światła (ciekawe czy będą matrycowe czy tylko kształt) czy ledowe światła przeciwmgielne... czyli trochę taki lifting w stylu mazdy - mało widoczny, ale może tak jak w madzie będzie ich kilka...

Offline lozo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Września 2021, 15:53:02 »
https://newsroom.toyota.eu/the-new-toyota-rav4-adventure-go-anywhere-spirit-for-the-great-outdoors/

Projector-type headlights.

Ciekawe czy infotainment dadzą nowy, chociażby ten z highlandera

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Września 2021, 20:10:02 »
Ciekawe kiedy będzie dostępna pełna specyfikacja po liftingu  rocznika 2022 - no i ceny  :)

Te podświetlenia to chyba, żadne wielkie halo - nawet moja Corolla z 2017 r ma podświetlany schowek, przyciski itp.

Skoro silnika nie ruszyli ( przynajmniej nic o tym nie wiadomo), a mogliby chociaż pochylić się nad produkcją oleju :(  to może faktycznie przyłożyli się choć trochę do wygłuszenia auta bo to byłaby najbardziej pożądana zmiana :)

Offline Michał LRF

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Września 2021, 20:56:58 »
Mam nadzieję, że wersja poliftowa będzie pozbawiona chorób wieku dziecięcego dręczących obecny model, ponieważ za rok kończy mi się "lizing" i również myślę o Ravce w hybrydzie. Z drugiej strony patrząc na tą wersję Adventure - te auto nie nadaje się w teren nawet lekki,  chyba, że ktoś chce przywieźć 1/3 auta w bagażniku. Dodając do nazwy Adventure czarne felgi i dodatkowe "agresywne" plastiki jest to zabieg bardziej marketingowy dla szpanu niż przystosowanie w "teren".
Jest: RAV-4 Hybrid 2019 AWD,  Hilux SR5 2018
Były: Yaris 1,0 2003, Auris 1,6 2012, RAV-4 2,0 2015

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Września 2021, 21:11:20 »
Wersja TRD z USA  całkiem spoko.
://youtu.be/julis0JqfcI
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Września 2021, 21:47:21 »
No na tym filmie - trochę błota śniegowego i  poległa. :(

Ale spoko ja będę jeździł głównie po mieście i trochę trasy :)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Września 2021, 23:59:31 »
Z filmików na YT wnioskuję, że w modelu TRD w USA ludzie często je "rasują": podwyższają zawieszenie, zakładają terenowe opony, wymieniają plastiki podwozia na blachy, montują wyprawowe bagażniki dachowe lub rozkładane namioty do noclegu, dodają dodatkowe oświetlenie, wciągarki, ... ale co najważniejsze te modele mają benzynowe silniki 2.5 i konwencjonalny mechaniczny napęd AWD - więc sumarycznie do wypraw w teren (bez skrajności) się nadają, a w wersji europejskiej piszą o napędzie hybrydowym i AWDi. Jak dla mnie to jednak sprzeczność.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Września 2021, 08:56:16 »
a jak nadejdą czasy, że AWDi będzie potrafił puścić 50% momentu obrotowego na tylną oś, to skończy się narzekanie na hybrydę terenową? W czym jest lepszy wał i mechaniczne połączenie przód tył od elektronicznie i dynamicznie sterowanego momentu na tylną oś zależnie od potrzeb? Wiem, że RAV4 ma mało na tylnej osi, ale gdyby się kiedyś to zmieniło to wszystko jest lżejsze i bardziej żwawe z elektrycznym silnikiem zamiast mulącego napędu spalinowego.

Offline trepek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Września 2021, 09:43:44 »
Po krotce czym lepsze jest mechaniczne (nie haldexowe) polaczenie dwoch osi:
- wieksza sztywnosc calosci,
- brak opoznien przy przekazywaniu momentu miedzy osiami,
- przewidywalnosc prowadzenia podczas dodawania/odejmowania gazu w zakretach.

Polecam sprawdzic jak zachowuje sie samochod z mechanicznym napedem na 4 kola w ciasnym zakrecie, gdy puscimy w tym zakrecie gaz a jak AWDi.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Września 2021, 13:54:11 »
Nie będę miał pewnie okazji sprawdzić, bo nie mam jak :).

Jakoś wierze w silniki w kołach lub przy nich blisko (elektryczne) i idealne, lecz najdroższe rozwiązanie to 4 silniki, niezależne na każdym kole.
Każdy niezależnie sterowany w oparciu o czujniki, nie ma zjawiska przekazywania momentu na to koło które ma lżej, bo wady dyferencjału można zamaskować tutaj wektorowaniem momentu.

Tutaj w T jest to zrobione w 50%, bo jest podział na przód/tył sterowany z niezależnych falowników (MG2 i tylny). Tylko ten tylny silnik ma zabawkowy moment póki co.
Czekam co przyszłość pokaże.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Września 2021, 15:09:52 »
- brak opoznien przy przekazywaniu momentu miedzy osiami,
- przewidywalnosc prowadzenia podczas dodawania/odejmowania gazu w zakretach.

Ciężko mówić o opóźnieniu, bo żaden moment nie jest przekazywany pomiędzy osiami. One są napędzane niezależnie. Czas reakcji liczony jest w milisekundach. To też się tyczy zachowania w zakrętach.
Świat idzie do przodu, nawet młotki są automatyczne.

Offline sleepy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Września 2021, 10:03:46 »
Jakby ktoś nie zorientował się to toyota ogłosiła dzisiaj facelift rav4 - widać czytają forum :) w sumie fajne zmiany, ale dość delikatny liftindżek i nic nie piszą o wyciszeniu
Jak na razie wygląda to skromniutko - te "zmiany", to tak, jakby ich nie było. Może jak dojdzie do wersji "produkcyjnych", to okaże się, że jest ich więcej i są sensowne. Jak dla mnie zmiana wyglądu grilla, wprowadzenie podświetlenia klawiszy i schowka czy też elektrycznego fotela pasażera i zmiana kolorystyki nadwozia to nie są zmiany, które mogą mnie przekonać do kontynuowania przygody z tym autem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl