Autor Wątek: rav4 2022 facelift  (Przeczytany 24020 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: rav4 2022 facelift
« Odpowiedź #45 dnia: 18 Listopada 2021, 14:55:30 »

To w ogóle jakaś żenada - najpierw była tylko nawigacja, a nie było Android Auto lub Apple Car ( gdzie w innych markach ) była możliwość takiego połączenia od kilkunastu lat.

Jak w końcu po wielkich bólach zrobili AA i AC to skasowali nawigację - jak w filmie Barei :(

Trochę Cię poniosło z tymi kilkunastoma latami, bo pierwszy samochód z firmową instalacją (Hyundai) wyszedł w 2015r ;)
Google poinformowało,  że kończy z AA na telefonach, zostanie rozwijana tylko opcja wyświetlania na ekranach aut.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #46 dnia: 18 Listopada 2021, 15:02:16 »
Fakt poniosło - jednak brak nawigacji w aucie za 2 paczki dalej mnie uwiera :(

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #47 dnia: 18 Listopada 2021, 15:08:22 »
Mam firmową i odkąd mam zainstalowane AA I CP zużyłem jej...RAZ z ciekawości czy "pójdą" jednocześnie obie i "poszły "
Są inne mniejsze (a właściwie w tym przypadku większe) korzyści z posiadania modułu,  ale w życiu nie dałbym za nią 3200.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #48 dnia: 18 Listopada 2021, 17:30:39 »
To w ogóle jakaś żenada - najpierw była tylko nawigacja, a nie było Android Auto lub Apple Car ( gdzie w innych markach ) była możliwość takiego połączenia od kilkunastu lat.

Jak w końcu po wielkich bólach zrobili AA i AC to skasowali nawigację - jak w filmie Barei :(

Według mnie to właśnie Ty masz trochę myślenie sprzed kilkunastu lat, kiedy to porządne/drogie auto musiało mieć nawigacje... AA/CP działa dużo lepiej i jest darmowe, więc ludzie coraz rzadziej chcą płacić za nawigacje firmowe.

Toyota wprowadziła rozwiązanie lepsze i pozbywa się tego przestarzałego, gdzie tu Bareja?

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #49 dnia: 18 Listopada 2021, 18:16:01 »
Według mnie to właśnie Ty masz trochę myślenie sprzed kilkunastu lat, kiedy to porządne/drogie auto musiało mieć nawigacje... AA/CP działa dużo lepiej i jest darmowe, więc ludzie coraz rzadziej chcą płacić za nawigacje firmowe.

Toyota wprowadziła rozwiązanie lepsze i pozbywa się tego przestarzałego, gdzie tu Bareja?

Muszę Ci powiedzieć, że dopóki nie miałem auta z nawigacją on-line z monitoringiem natężenia ruchu, gdzie mapa wyświetlana jest na zegarach (albo cała mapa, albo tylko wskazówki), to uważałem, że samochodowa nawigacja jest przeżytkiem. Taka jaką miałem w Saabie 9-5 na bocznym ekranie dotykowym w 2003 roku, naturalnie stataryczną, aktualizowaną kwartalnie.
Więc AA/CP jest OK, ale wyświetlanie mapy pomiędzy zegarami to krok, który powinien być już zrobiony przez Toyotę.
« Ostatnia zmiana: 18 Listopada 2021, 18:18:30 wysłana przez Kiełek »

Offline fastw

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: 18 Listopada 2021, 18:17:31 »
Ktoś wie może kiedy do Polskich salonów zaczną zjeżdżać Ravki po lifcie?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #51 dnia: 18 Listopada 2021, 18:24:47 »
ale wyświetlanie mapy pomiędzy zegarami to krok, który powinien być już zrobiony przez Toyotę.
Dlatego napisałem, że są inne korzyści z modułu navi, m/i doskonale się sprawdzające wskazówki między zegarami, gdy w nocy mam wygaszony tablet.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #52 dnia: 18 Listopada 2021, 18:54:28 »

Cytuj (zaznaczone)
firek

Może masz rację musisz jeszcze tylko powiadomić Elona  Muska  aby ze swoich Tesli usunął nowoczesny system nawigacyjny, szefa VW, oraz dla równowagi szefa Lexusa Koji Sato aby z nowych Lexusów usunął dopiero co wprowadzony nowoczesny system nawigacyjny aktualizowany w czasie rzeczywistym z chmury - no powiesz im, że przecież każdy ma smartfonik i te są lepsze :) 

« Ostatnia zmiana: 18 Listopada 2021, 18:58:37 wysłana przez czp »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #53 dnia: 18 Listopada 2021, 20:02:40 »
Dlatego napisałem, że są inne korzyści z modułu navi, m/i doskonale się sprawdzające wskazówki między zegarami, gdy w nocy mam wygaszony tablet.
a jaki widzisz problem, żeby mieć to z AA? to tylko kwestia oprogramowania. np. ford ogarnął już dawno...

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #54 dnia: 18 Listopada 2021, 20:29:33 »
a jaki widzisz problem, żeby mieć to z AA? to tylko kwestia oprogramowania. np. ford ogarnął już dawno...
W toyocie działa AA między zegarami...jeśli masz moduł OEM NAVI. :) Co mnie obchodzi ford? Tu mamy toyoty, a toytoa nie ogarnęła bez modułu.
Piszemy o RAV4, nie o przyszłości.

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #55 dnia: 18 Listopada 2021, 21:10:34 »
W toyocie działa AA między zegarami...jeśli masz moduł OEM NAVI. :) Co mnie obchodzi ford? Tu mamy toyoty, a toytoa nie ogarnęła bez modułu.

a może będzie jakiś update softu w 2022, żeby był widok mapy czy choćby wskazówek między zegarami przy korzystaniu z CP czy AA? jeśli nie dadzą takiej ("międzyzegarowej") opcji (a była w przeszłości, gdy ktoś posiadał navi) to słabo będzie to wyglądało; chyba, że brak navi to tylko wymysł TMP, wtedy softu nowego na pewno nie będzie...

Może masz rację musisz jeszcze tylko powiadomić Elona  Muska  aby ze swoich Tesli usunął nowoczesny system nawigacyjny, szefa VW, oraz dla równowagi szefa Lexusa Koji Sato aby z nowych Lexusów usunął dopiero co wprowadzony nowoczesny system nawigacyjny aktualizowany w czasie rzeczywistym z chmury - no powiesz im, że przecież każdy ma smartfonik i te są lepsze :)

masz rację, ale tylko jeśli nie zamierzasz używać samochodu więcej niż 3 czy 5 lat - smartfony HW mają lepszy niż większość systemów infotainment w samochodach, a jeśli są rzadkie wyjątki, gdzie firma dała naprawdę świetny system multimedialny, to za 2 lata i tak smartfony zaoferują więcej; co by Elon sobie nie wymyślił, to przez ograniczenia sprzętowe pewnego poziomu w końcu nie przeskoczy; dlatego też na rynku aut używanych nikt nie traktuje navi jako czegoś ekstra, bo nadaje się już tylko na śmietnik

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #56 dnia: 18 Listopada 2021, 21:11:45 »
W toyocie działa AA między zegarami...jeśli masz moduł OEM NAVI.  Co mnie obchodzi ford? Tu mamy toyoty, a toytoa nie ogarnęła bez modułu.

ok - zrozumiałem, że masz na myśli "globalną" przewagę nawigacji firmowych, a nie ten konkretny model samochodu

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #57 dnia: 18 Listopada 2021, 21:17:19 »
masz rację, ale tylko jeśli nie zamierzasz używać samochodu więcej niż 3 czy 5 lat - smartfony HW mają lepszy niż większość systemów infotainment w samochodach, a jeśli są rzadkie wyjątki, gdzie firma dała naprawdę świetny system multimedialny, to za 2 lata i tak smartfony zaoferują więcej;

dokładnie tak. smartfony są też na bieżąco, darmowo aktualizowane, czego nie można powiedzieć o większości systemów multimedialnych a autach (a nawet jeśli, to aktualizacje niewiele wnoszą). poza tym - wprowadzenie androida do aut to tylko kwestia czasu (zresztą to już się dzieje...), jak w telewizorach. wtedy ten sam google maps będzie wbudowanym elementem systemu. Po co producenci aut mają wydawać nie wiadomo ile hajsu na rozwój nawigacji, skoro i tak nie mają szans z takim potentatem jak google?

oczywiście pojedyncze marki nadal będą rozwijały swoje rozwiązania (jak w tv - LG, czy samsung) i bardzo dobrze! konkurencja jest motorem postępu. ale jeśli firmowa nawigacja ma być kiepska lub co najwyżej przeciętna, to chyba lepiej ją porzucić i skorzystać ze sprawnego gotowca

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #58 dnia: 18 Listopada 2021, 23:08:53 »
Google poinformowało, że kończy z AA na telefonach, zostanie rozwijana tylko opcja wyświetlania na ekranach aut.
Dla jasności - AA dalej będzie obecne w smarfonach ale nie będzie się go dało uruchamiać na ekranie smartfona jak obecnie, a jedynie na ekranie auta po podłączeniu telefonu do auta (kablem lub bezprzewodowo).
W Androidzie 12 już tak jest.
Funkcję AA na ekranie smartfona przejmie Google Mapy w trybie dla kierowcy.
Więc chyba to nie jest jakaś wielka rewolucja.
Mnie to akurat nie boli bo prawdę mówiąc z własnej woli nigdy nie uruchamiam AA na ekranie smartfona.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #59 dnia: 19 Listopada 2021, 12:06:13 »
Nowa (odświeżona) C-HR w roku modelowym 2022 ma mieć nowe multimedia.  https://www.motofakty.pl/artykul/toyota-c-hr-2022-jakie-zmiany-nie-tylko-system-multimedialny-nowej-generacji.html

" system Toyota Smart Connect zapewnia dostęp do wielu usług łączności, w tym do nawigacji z usługami w chmurze, dzięki którym przekazuje informacje o zdarzeniach drogowych. Nowy moduł DCM (Data Communication Module) zapewnia samochodowi niezależny dostęp do internetu, który należy do standardowego wyposażenia bez żadnych dodatkowych kosztów za transmisję danych przez pierwsze cztery lata. "  - łącznie z dostępem (pewnie opcjonalnym ) do tej nowej nawigacji.

Ciekawe czy Rav4 2022  - będzie mieć w taki razie ten sam system multimedialny czy faktycznie coś gorszego - hmmm  :-( - brak pewnych informacji jest wkurzający !

Doczytałem w cenniku C-HR na 2022 rok, że  nowy system multimedialny z nawigacją w chmurze jest dostępny w cenie auta w 3 wyższych wersjach C-HR  lub można wybrać opcjonalnie jeszcze pakiet "pro"  - czyli w C-HR się jednak postarali :)
« Ostatnia zmiana: 19 Listopada 2021, 12:24:02 wysłana przez czp »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl