Autor Wątek: Cobra pro rozbraja się bez karty  (Przeczytany 19618 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Chleon

• Toyot Leżący
  • *
Cobra pro rozbraja się bez karty
« dnia: 19 Września 2021, 21:33:45 »
Hej

Mam taki problem. Właśnie dziś zauważyłem, że alarm cobra pro rozbraja się mimo braku karty proxi.
Czyli jak otwieram pilotem samochód alarm się nie włącza i mogę odpalić auto. Sprawdziłem czy w ogóle coś tam działa - jak otwieram mechanicznym kluczykiem to alarm się włącza. Mogę go dezaktywować wtedy pinem albo kartą proxi. Albo… po prostu pilotem w kluczyku bez karty proxi...
Nadmienię ze nie mam pojęcia czy kiedykolwiek od 8 miesięcy działał poprawnie. A… i jeszcze jestem po serwisie gdzie panowie postanowili powymieniać mi baterie i w kluczyku i w karcie.

Miał ktoś coś takiego?

Offline D3F

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8H
Odp: Cobra pro rozbraja si� bez karty
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Września 2021, 22:09:32 »
Pewnie nie masz wprogramowanej karty, tylko oryginalny pilot rozbraja alarm.

Offline Chleon

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Cobra pro rozbraja się bez karty
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Września 2021, 20:58:53 »
Pewnie nie masz wprogramowanej karty, tylko oryginalny pilot rozbraja alarm.

Problem polega na tym ze nie ma problemu z rozbrajaniem…
Nawet bez karty.

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Września 2021, 11:03:51 »
M

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Września 2021, 15:34:55 »
Masz 2 pilota do cobry ?

Offline bimbambom77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Września 2021, 15:35:25 »
Sprawdz czy karta jest zaprogramowana w autoalarmie.

Kontrola ilosci pilotow i kart w autoalarmie.
Autoalarm moze miec maksymalnie zaprogramowane 4 karty i piloty wlacznie.
Aby sprawdzic ich zaprogramowana ilosc nalezy:
1. Rozbroic autoalarm, zamknac drzwi i maske silnika.
2. Wlaczyc zaplon.
3. Nacisnac i przytrzymac przycisk na Panelu PIN do momentu kiedy kierunkowskazy migna 1 raz, syrena wlaczy sie 1 raz.
4. Sprawdz czy ilosc migniec odpowiada ilosci kart i pilotow otrzymanych po instalacji autoalarmu.
5. Ilosc migniec diody LED w serii odpowiada ilosci zaprogramowanych kart i pilotow.
6. Puscic przycisk i policzyc ilosc migniec diody LED.
7. Wylaczyc zaplon aby zakonczyc procedure.
Corolla Sedan Comfort 1.6 Tech+Style

Offline Chleon

• Toyot Leżący
  • *
Re: Cobra pro rozbraja się bez karty
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Września 2021, 15:33:07 »
Masz 2 pilota do cobry ?
Nie mam żadnego. Mam tylko kartę proxi.

Offline Chleon

• Toyot Leżący
  • *
Re: Cobra pro rozbraja się bez karty
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Września 2021, 15:36:29 »
Sprawdz czy karta jest zaprogramowana w autoalarmie.

Kontrola ilosci pilotow i kart w autoalarmie.
Autoalarm moze miec maksymalnie zaprogramowane 4 karty i piloty wlacznie.
Aby sprawdzic ich zaprogramowana ilosc nalezy:
1. Rozbroic autoalarm, zamknac drzwi i maske silnika.
2. Wlaczyc zaplon.
3. Nacisnac i przytrzymac przycisk na Panelu PIN do momentu kiedy kierunkowskazy migna 1 raz, syrena wlaczy sie 1 raz.
4. Sprawdz czy ilosc migniec odpowiada ilosci kart i pilotow otrzymanych po instalacji autoalarmu.
5. Ilosc migniec diody LED w serii odpowiada ilosci zaprogramowanych kart i pilotow.
6. Puscic przycisk i policzyc ilosc migniec diody LED.
7. Wylaczyc zaplon aby zakonczyc procedure.

Spr�buję to zrobić jak będę miał chwilę. Ale... Karta chyba jest jakoś skojarzona z alarmem bo mogę wyłączyć alarm przy jej pomocy.

Offline Chleon

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Października 2021, 11:39:13 »
Hej

Mam taki problem. Właśnie dziś zauważyłem, że alarm cobra pro rozbraja się mimo braku karty proxi.
Czyli jak otwieram pilotem samochód alarm się nie włącza i mogę odpalić auto. Sprawdziłem czy w ogóle coś tam działa - jak otwieram mechanicznym kluczykiem to alarm się włącza. Mogę go dezaktywować wtedy pinem albo kartą proxi. Albo… po prostu pilotem w kluczyku bez karty proxi...
Nadmienię ze nie mam pojęcia czy kiedykolwiek od 8 miesięcy działał poprawnie. A… i jeszcze jestem po serwisie gdzie panowie postanowili powymieniać mi baterie i w kluczyku i w karcie.

Miał ktoś coś takiego?

Epilog (prawie…)

Zadzwoniłem dziś w końcu do ASO i dowiedziałem się że po prostu niezaprogramowali karty proxi bo mam jedną i to wynikA z uzgodnień z handlowcem (żadnych uzgodnień nie było -żyłem przez dziewięć miesięcy w przeświadczeniu ze ta karta coś daje.)

Hmm… a może robią tak żeby uniknąć problemów z jej działaniem.

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Października 2021, 13:48:36 »
Zadzwoniłem dziś w końcu do ASO i dowiedziałem się że po prostu niezaprogramowali karty proxi bo mam jedną i to wynikA z uzgodnień z handlowcem (żadnych uzgodnień nie było -żyłem przez dziewięć miesięcy w przeświadczeniu ze ta karta coś daje.)

Hmm… a może robią tak żeby uniknąć problemów z jej działaniem.

To raczej ściema :)
Mi handlowiec załatwił bardzo szybko drugą kartę (musiał zamawiać ale dość szybko dotarła) natomiast potem był problem z elektrykiem/człowiekiem który mógłby ją zaprogramować. Kilka tygodni trwało zanim się zjawiłem na 15 minut, które były im potrzebne do zakończenia tego procesu.

Offline bimbambom77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Października 2021, 15:04:11 »
Kartę można samemu zaprogramować:

Otwórz maskę silnika (prawdopodobnie też drzwi od kierowcy), włącz zapłon, wprowadź pin (migną kierunkowskazy 1x), wył, wł zapłon (kierunki migną 2x), wprowadź pin (kierunki migną 5x), naciśnij i trzymaj przycisk na karcie do czasu zaświecenia diody na pin-padzie (po ok. 3 sek.), puść przycisk na karcie, wył. zapłon, zamknij maskę.
Jak masz dwie karty to musisz od razu dodać dwie, czyli na początku jedną trzymasz 3 sek, potem drugą.  Inaczej jedna wy programuje drugą.
Dezaktywacja tak samo, cała sekwencja tylko bez programowania kart.
Corolla Sedan Comfort 1.6 Tech+Style

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Października 2021, 20:06:36 »
Czy komuś udało się samodzielnie zaprogramować dodatkową kartę proxy w alarmie i mógłby opisać tę procedurę w szczegółach?

Mi się to nie udaje. Wykonuję takie kroki:
1. Otwieram drzwi kierowcy.
2. Otwieram maskę.
3. Włączam zapłon.
4. Wprowadzam PIN.
5. Kierunkowskazy migają 1x sygnalizując przejście do kolejnego etapu procedury.
6. Wyłączam zapłon i włączam go ponownie.
7. Kierunkowskazy migają 2x sygnalizując przejście do kolejnego etapu procedury.
8. Wprowadzam PIN.
9. Kierunkowskazy migają 5x sygnalizując przejście do etapu programowania karty.
10. Wciskam (i trzymam) przycisk na dotychczasowej karcie proxy. Po ok. 5s powinna mignąć dioda na przycisku od alarmu (potwierdzając zaprogramowanie karty). Nic takiego się nie dzieje.
11. Wciskam (i trzymam) przycisk na nowej (dodatkowej) karcie proxy. Po ok. 5s powinna mignąć dioda na przycisku od alarmu (potwierdzając zaprogramowanie karty). Nic takiego się nie dzieje.
12. By zakończyć procedurę zamykam maskę oraz wyłączam zapłon.

Teraz wciskając przycisk w pierwszej karcie mogę tak jak dotychczas uzbrajać i rozbrajać alarm, natomiast nie ma żadnej reakcji na wciskanie przycisku w drugiej karcie. Zgodnie z obserwacjami z p.10 i p.11 żadna karta nie została zaprogramowana. Co ciekawe nie nastąpiło też wyprogramowanie pierwszej karty pomimo iż wszedłem do etapu programowania (co zostało potwierdzone mignięciem kierunkowskazów 5x) i wyszedłem z niego nie programując żadnej karty (powinno to wykasować wszystkie zaprogramowane karty).

Co robię nie tak?

W dokumentacji alarmu (podlinkowanej przez kogoś na tym forum w innym wątku) jest podany jeszcze jeden krok:
2a. Podłączyć niebieski przewód centralki alarmu do masy (tylko gdy zainstalowana jest syrena bezprzewodowa).

Może to jest przyczyną problemu? Ktoś wie czy ma to zastosowanie w naszych Toyotach? Ktoś wie czy syreny w Toyotach z Cobrą są bezprzewodowe, gdzie jest umiejscowiona centralka alarmu i gdzie można znaleźć ten niebieski przewód?

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Października 2021, 21:18:47 »
Czy komuś udało się samodzielnie zaprogramować dodatkową kartę proxy w alarmie i mógłby opisać tę procedurę w szczegółach?

Mi się to nie udaje. Wykonuję takie kroki:
1. Otwieram drzwi kierowcy.
2. Otwieram maskę.
3. Włączam zapłon.
4. Wprowadzam PIN.
5. Kierunkowskazy migają 1x sygnalizując przejście do kolejnego etapu procedury.
6. Wyłączam zapłon i włączam go ponownie.
7. Kierunkowskazy migają 2x sygnalizując przejście do kolejnego etapu procedury.
8. Wprowadzam PIN.
9. Kierunkowskazy migają 5x sygnalizując przejście do etapu programowania karty.
10. Wciskam (i trzymam) przycisk na dotychczasowej karcie proxy. Po ok. 5s powinna mignąć dioda na przycisku od alarmu (potwierdzając zaprogramowanie karty). Nic takiego się nie dzieje.
11. Wciskam (i trzymam) przycisk na nowej (dodatkowej) karcie proxy. Po ok. 5s powinna mignąć dioda na przycisku od alarmu (potwierdzając zaprogramowanie karty). Nic takiego się nie dzieje.
12. By zakończyć procedurę zamykam maskę oraz wyłączam zapłon.

Teraz wciskając przycisk w pierwszej karcie mogę tak jak dotychczas uzbrajać i rozbrajać alarm, natomiast nie ma żadnej reakcji na wciskanie przycisku w drugiej karcie. Zgodnie z obserwacjami z p.10 i p.11 żadna karta nie została zaprogramowana. Co ciekawe nie nastąpiło też wyprogramowanie pierwszej karty pomimo iż wszedłem do etapu programowania (co zostało potwierdzone mignięciem kierunkowskazów 5x) i wyszedłem z niego nie programując żadnej karty (powinno to wykasować wszystkie zaprogramowane karty).

Co robię nie tak?

W dokumentacji alarmu (podlinkowanej przez kogoś na tym forum w innym wątku) jest podany jeszcze jeden krok:
2a. Podłączyć niebieski przewód centralki alarmu do masy (tylko gdy zainstalowana jest syrena bezprzewodowa).

Może to jest przyczyną problemu? Ktoś wie czy ma to zastosowanie w naszych Toyotach? Ktoś wie czy syreny w Toyotach z Cobrą są bezprzewodowe, gdzie jest umiejscowiona centralka alarmu i gdzie można znaleźć ten niebieski przewód?
Centralka jest za zegarami bądź radiem . Ja jestem świeżo po wyprogramowaniu karty i już mi się micha cieszy, to gówno to największa wada toyoty . Baterie rozładowywało mi w najmniej odpowiednim czasie , a kiedy miałem telefon w tej samej kieszeni nie mogłem uruchomić zapłonu , dopiero naciśnięcie przycisku na karcie uruchomiło zapłon.

Wysłane z mojego S20 FE 5G przy użyciu Tapatalka

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Października 2021, 11:19:50 »
Sam wyprogramowałeś tę kartę czy w serwisie? Czy widziałeś jak ten proces przebiegał? Czy musieli dostać się do centralki? Ja kiedyś widziałem z daleka jak serwis programował moją kartę. Robili to na parkingu przed salonem bez żadnych dodatkowych narzędzi i raczej nic nie rozbierali by dostać się do centralki, więc może ten p.2a z mojego opisu nie ma tu zastosowania a mój błąd polega na czymś innym? No chyba, że ten "niebieski przewód" jest gdzieś wyprowadzony i możliwy do podpięcia do masy w łatwo dostępnym miejscu.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Października 2021, 21:18:46 »
Nie wiem po co dajecie sobie montować to g…. Nie chroni przed niczym, a tylko szkodzi. :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl