Autor Wątek: Cobra pro rozbraja się bez karty  (Przeczytany 19612 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Portowiec

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Cobra pro rozbraja się bez karty
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Października 2021, 10:54:59 »
Nigdy nie miałem z nią żadnego problemu…

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Października 2021, 14:05:32 »
Sam wyprogramowałeś tę kartę czy w serwisie? Czy widziałeś jak ten proces przebiegał? Czy musieli dostać się do centralki? Ja kiedyś widziałem z daleka jak serwis programował moją kartę. Robili to na parkingu przed salonem bez żadnych dodatkowych narzędzi i raczej nic nie rozbierali by dostać się do centralki, więc może ten p.2a z mojego opisu nie ma tu zastosowania a mój błąd polega na czymś innym? No chyba, że ten "niebieski przewód" jest gdzieś wyprowadzony i możliwy do podpięcia do masy w łatwo dostępnym miejscu.
Na parkingu,  podałem kod i serwisant klikał na przycisk cobry , karty cobry , zapłon auta . Trwało to może minutę . Nie szukali centralki w ogóle .

Wysłane z mojego S20 FE 5G przy użyciu Tapatalka

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 30 Października 2021, 15:12:29 »
Czy komuś udało się samodzielnie zaprogramować dodatkową kartę proxy w alarmie i mógłby opisać tę procedurę w szczegółach?

Mi się to nie udaje. Wykonuję takie kroki:
1. Otwieram drzwi kierowcy.
2. Otwieram maskę.
3. Włączam zapłon.
4. Wprowadzam PIN.
5. Kierunkowskazy migają 1x sygnalizując przejście do kolejnego etapu procedury.
6. Wyłączam zapłon i włączam go ponownie.
7. Kierunkowskazy migają 2x sygnalizując przejście do kolejnego etapu procedury.
8. Wprowadzam PIN.
9. Kierunkowskazy migają 5x sygnalizując przejście do etapu programowania karty.
10. Wciskam (i trzymam) przycisk na dotychczasowej karcie proxy. Po ok. 5s powinna mignąć dioda na przycisku od alarmu (potwierdzając zaprogramowanie karty). Nic takiego się nie dzieje.
11. Wciskam (i trzymam) przycisk na nowej (dodatkowej) karcie proxy. Po ok. 5s powinna mignąć dioda na przycisku od alarmu (potwierdzając zaprogramowanie karty). Nic takiego się nie dzieje.
12. By zakończyć procedurę zamykam maskę oraz wyłączam zapłon.

Teraz wciskając przycisk w pierwszej karcie mogę tak jak dotychczas uzbrajać i rozbrajać alarm, natomiast nie ma żadnej reakcji na wciskanie przycisku w drugiej karcie. Zgodnie z obserwacjami z p.10 i p.11 żadna karta nie została zaprogramowana. Co ciekawe nie nastąpiło też wyprogramowanie pierwszej karty pomimo iż wszedłem do etapu programowania (co zostało potwierdzone mignięciem kierunkowskazów 5x) i wyszedłem z niego nie programując żadnej karty (powinno to wykasować wszystkie zaprogramowane karty).

Co robię nie tak?

W dokumentacji alarmu (podlinkowanej przez kogoś na tym forum w innym wątku) jest podany jeszcze jeden krok:
2a. Podłączyć niebieski przewód centralki alarmu do masy (tylko gdy zainstalowana jest syrena bezprzewodowa).

Może to jest przyczyną problemu? Ktoś wie czy ma to zastosowanie w naszych Toyotach? Ktoś wie czy syreny w Toyotach z Cobrą są bezprzewodowe, gdzie jest umiejscowiona centralka alarmu i gdzie można znaleźć ten niebieski przewód?

Udało mi się rozwiązać ten problem. Przyczyną był niekontaktujący czujnik otwarcia maski.

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.5
« Odpowiedź #18 dnia: 24 Marca 2023, 14:00:37 »
Piter-ek, domyślam się, że te "Nic takiego się nie dzieje." to było przy zaśniedziałych stykach. Po oczyszczeniu styków wszystko OK i "zaczęło się dziać".

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 27 Marca 2023, 18:59:50 »
Tak, dokładnie. Po oczyszczeniu styków czujnika otwarcia maski procedura zaczęła działać prawidłowo.
« Ostatnia zmiana: 27 Marca 2023, 19:04:55 wysłana przez piter-ek »

Offline Greska

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR II 1.8
« Odpowiedź #20 dnia: 15 Kwietnia 2023, 21:49:11 »
Piter-ek, mam ten sam problem z dodaniem karty proxy, ale nigdzie nie mogę zlokalizować tego czujnika otwarcia maski.
Mógłbyś napisać, gdzie on jest? Ewentualnie jakaś fotka. Byłbym bardzo wdzięczny.
Toyota C-HR GR Sport MY26

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 16 Kwietnia 2023, 09:54:40 »
Greska, czujnik otwarcia maski to nic innego jak zwykły wyłącznik. Taki sterczący bolec od którego odchodzi kabelek. U mnie jest umieszczony po lewej stronie patrząc z pozycji kierowcy. A jak staniesz przodem do maski(auta) to jakieś 30 cm na prawo od blokady maski-tej wajchy co trzeba przesunąć aby otworzyć maskę. Nie sposób tego nie zauważyć. No chyba, że u Ciebie tego nie ma w co nie bardzo chce mi się wierzyć.
Piter-ek, u mnie dodawanie karty Proxy skończyło się wizytą w ASO i dodatkowymi kosztami. Niby wszystko przebiegało zgodnie z opisem(dołączona instrukcja była taka sama). Mrugało, pikało itd. Ale pilot nie dodał się. Przy kolejnej próbie już nie było żadnych efektów poza włączaniem się alarmu. Na szczęście oryginalna karta Proxy działała. W serwisie okazało się, że został zmieniony PIN :shock: W efekcie wymiana centralki i odżałowałem na nową kartę Proxy.

Offline Greska

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 16 Kwietnia 2023, 10:45:58 »
U mnie chyba też skończy się wizytą w serwisie. Niby mruga jak pisze w instrukcji, ale nowa karta nie działa.
Niestety nie mam czujnika otwarcia klapy, bynajmniej takiego z opisu powyżej (może w tym tkwi problem z dodaniem karty).
Tak z ciekawości, to ile kosztuje taka usługa w ASO Toyoty? (karta + usługa dodania)

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 16 Kwietnia 2023, 11:47:09 »
ASO Katowice-karta+zakodowanie 300 PLN. Roboty na kilkanaście min. Akurat zdążyłem wypić gratisową kawę(całkiem dobra) w kafejce. Ale zapewne będziesz musiał się umówić na jakiś termin bo są zawaleni robotą. Widok z kafejki na antresoli by to potwierdzał. Nie wiem dokładnie co gość robił, ale podniósł maskę, auto kilka razy zawyło, kilka razy mrugało i do odbioru. Przy okazji zapytaj dlaczego nie masz czujnika otwarcia maski.

Offline Greska

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 16 Kwietnia 2023, 12:07:04 »
Dziękuję za odpowiedź. Trochę bliżej mam do Chorzowa, będę musiał się umówić.
Samemu można coś poknocić.
Pozdrawiam.

Offline vipmleko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 2.0 TS
« Odpowiedź #25 dnia: 16 Kwietnia 2023, 18:12:29 »
Może nie w temacie ale w ramach ciekawostki

https://youtu.be/D2ie-VCReQA

Offline Greska

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 16 Kwietnia 2023, 20:09:29 »
Bardzo przydatny filnik. Dzieki!

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #27 dnia: 16 Kwietnia 2023, 21:11:39 »
ASO Katowice-karta+zakodowanie 300 PLN

Karta 80 zł na allegro plus kodowanie za darmo u mnie. Ciekaw kto przebije ;)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 17 Kwietnia 2023, 10:47:13 »
Wprawdzie do grodu Kraka nie mam specjalnie daleko, ale po mojej kompletnie nieudanej próbie odpuściłem sobie i jestem już szczęśliwym(?) posiadaczem 2 kart Proxy. Ale miło, że jeszcze ktoś bezinteresownie proponuje pomoc. Może kiedyś mały spontan-spocik przy okazji zwiedzania sukiennic?

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 17 Kwietnia 2023, 14:28:10 »
Piter-ek, mam ten sam problem z dodaniem karty proxy, ale nigdzie nie mogę zlokalizować tego czujnika otwarcia maski.
Mógłbyś napisać, gdzie on jest? Ewentualnie jakaś fotka. Byłbym bardzo wdzięczny.

Greska, czujnik otwarcia maski to nic innego jak zwykły wyłącznik. Taki sterczący bolec od którego odchodzi kabelek. U mnie jest umieszczony po lewej stronie patrząc z pozycji kierowcy. A jak staniesz przodem do maski(auta) to jakieś 30 cm na prawo od blokady maski-tej wajchy co trzeba przesunąć aby otworzyć maskę. Nie sposób tego nie zauważyć. No chyba, że u Ciebie tego nie ma w co nie bardzo chce mi się wierzyć.
Piter-ek, u mnie dodawanie karty Proxy skończyło się wizytą w ASO i dodatkowymi kosztami. Niby wszystko przebiegało zgodnie z opisem(dołączona instrukcja była taka sama). Mrugało, pikało itd. Ale pilot nie dodał się. Przy kolejnej próbie już nie było żadnych efektów poza włączaniem się alarmu. Na szczęście oryginalna karta Proxy działała. W serwisie okazało się, że został zmieniony PIN :shock: W efekcie wymiana centralki i odżałowałem na nową kartę Proxy.

Greska, u mnie ten czujnik jest pod lewym przednim narożnikiem maski (patrząc z pozycji kierowcy). Czujnik nie jest wyposażeniem fabrycznym i może być zamontowany w różnych miejscach w zależności od fantazji instalatora.

bbbb dziwne, że u Ciebie procedura ta zmieniła PIN. Może przekazano Ci błędny PIN? Używałeś go kiedykolwiek do rozbrojenia alarmu?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl