Autor Wątek: Yaris III hybryda - użytkowanie zimą  (Przeczytany 8074 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
Odp: Yaris III hybryda - użytkowanie zimą
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Października 2021, 15:47:05 »
Czyli szybko się nagrzewa i jest dobrze. Dzięki.

Offline trepek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Października 2021, 11:27:31 »
Jesli jeszcze jakies masz pytania odnosnie uzytkowania Yarisa III hybrid to pisz smialo. Chetnie podziele sie swoimi obserwacjami, zarowno pozytywnymi jak i negatywnymi.

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
« Odpowiedź #17 dnia: 16 Października 2021, 17:46:48 »
To się podłączę jako że niedługo prawdopodobnie kupimy hybrydowego Yariska żonie.
Mierzył ktoś jaka jest oryginalna pojemność akumulatora i w jakim stopnie się degraduje po powiedzmy 100tys. km? Chodzi mi oczywiście o pomiary hybrid assistantem.

Offline mar.bor.37

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 25 Października 2021, 19:52:37 »
Moze i ja sie podzielę 2 letnim doświadczeniem w temacie. Zima krótkich dystansach. Jeśli jest włączony tryb eco to w kalinie nagrzewa się dłużej ale spalanie jest mniejsze bo na tryb EV przerzuca bardzo szybko. Jeśli jest tryb normal to silnik spalinowy chodzi dość długo przed pierwszym przełączeniem na EV, w kabinie cieplej ale spalanie wyższe. Moje maksymalne spalanie nie było nigdy wyższe niż 6l. Mówimy tu o srogiej zimie 2020
Mam yarisa 2015. Spadku wydajności bateri nie mierzyłem, ale korzystam z przedłużonej gwarancji na akumulator w serwisie. Z certyfikatu jaki otrzymuje wynika ze bateria mieści sie cały czas w fabrycznych parametrach.

Sent from my iPad using Tapatalk

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 25 Października 2021, 23:40:33 »
Moze i ja sie podzielę 2 letnim doświadczeniem w temacie. Zima krótkich dystansach. Jeśli jest włączony tryb eco to w kalinie nagrzewa się dłużej ale spalanie jest mniejsze bo na tryb EV przerzuca bardzo szybko. Jeśli jest tryb normal to silnik spalinowy chodzi dość długo przed pierwszym przełączeniem na EV, w kabinie cieplej ale spalanie wyższe. Moje maksymalne spalanie nie było nigdy wyższe niż 6l. Mówimy tu o srogiej zimie 2020
Mam yarisa 2015. Spadku wydajności bateri nie mierzyłem, ale korzystam z przedłużonej gwarancji na akumulator w serwisie. Z certyfikatu jaki otrzymuje wynika ze bateria mieści sie cały czas w fabrycznych parametrach.

Sent from my iPad using Tapatalk
Sroga zima 2020 ??? , gdzie mieszkasz ze miałeś tak zimno? 

Dla mnie sroga zima to był 1987r , przez 3 tygodnie -33 w nocy ,a w dzień -25, i to w wielkopolsce
RAV4 2.5 hybrid

Offline novi61

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: yaris hybrid IV
« Odpowiedź #20 dnia: 26 Stycznia 2024, 17:40:46 »
Hybrid IV zakupiona w lipcu 2023. Krótkie dystanse i zimą to porażka. Hybryda nie spełnia swojej roli - może złe oprogramowanie - ładuje od razu akumulator zamiast go wykorzystywać - winna być zastosowana inna charakterystyka wykorzystania EV zimą a inna latem.
Średnie spalanie to 6,4 przy średniej V 34km/h.
Druga sprawa to spore opory powietrza przy większej prędkości i wtedy mamy duże zużycie paliwa - ładna sylwetka ale słaba aerodynamicznie.
test pokazowy
https://e.autokult.pl/test-hybrydowa-toyota-yaris-zima-sprawdzilem-czy-w-tych-warunkach-ma-slabe-punkty,6807649190496385a
« Ostatnia zmiana: 26 Stycznia 2024, 18:35:29 wysłana przez novi61 »

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #21 dnia: 27 Stycznia 2024, 08:39:57 »
Średnie spalanie to 6,4 przy średniej V 34km/h.

Na jak długiej trasie? :)
U mnie bez problemu wychodzą średnie 3.6-3.9 litra teraz zimą o ile zdąży się nagrzać kabina, no bo właśnie
ładuje od razu akumulator zamiast go wykorzystywać
Może nie ładuje akumulator tylko grzeje kabinę? :)
Na krótkich trasach w takich przypadkach rzeczywiście wyniki są porównywalne do auta spalinowego i nie ma w tym nic dziwnego bo fizyki się nie oszuka.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl